Listen Talk Watch

Marthe Walter: ‘Wat een baas’!

Heb je mijn interview met Marthe al gelezen, beluisterd of bekeken? Doen!

Onlangs te gast bij mij in ‘Zoomen met…’: Marthe Walter, spreker en schrijver van het boek ‘Wat een baas’. Ik sprak met haar over haar schrijfproces, fuck ups in je bedrijf en haar beste tips voor ondernemers. Wil je het interview liever beluisteren of bekijken? Ga voor de video naar LIBBIES YouTube kanaal of check de LIBBIES Podcast op Spotify!

Over ‘Wat een baas’, het nieuwe boek van Marthe

Deborah: “Marthe vertel, je hebt een boek geschreven: ‘Wat een baas’. Waar gaat het over?”

Marthe: “Het is een eerlijk boek over zelfstandig ondernemerschap, speciaal voor zzp’ers. Ik ben zelf ook een zzp’er en kwam erachter dat er ontzettend veel content is voor deze doelgroep, maar vooral over de succesverhalen. Ik miste de eerlijke invalshoek over het ondernemerschap. Alle dingen die op je afkomen wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel bijvoorbeeld. Voor mijn boek interviewde ik 25 mannen en 25 vrouwen over al die verschillende invalshoeken. 

Marthe Walter: 'Wat een baas'!

Het boek is geschreven als een bijsluiter die je ook bij medicijnen krijgt, met daarin alle ‘bijwerkingen’ van het zelfstandig ondernemerschap, en eerlijke verhalen van ondernemers hoe je hiermee om kunt gaan. Maar er staan zeker ook praktische tips in, bijvoorbeeld welke risico’s je moet verzekeren en hoe je kunt dealen met al die verschillende rollen in je bedrijf. Want als ondernemer doe je eigenlijk continu een soort stoelendans. Je switcht van uitvoerend medewerker naar secretaresse, naar de afdeling HR, enzovoorts. Dat is helemaal niet makkelijk. Daarom vond ik het een goed idee om daar een boek over te schrijven.”

Ondernemerschap van A tot Z

Deborah: “Wat mij inderdaad opviel aan jouw boek is dat je het hele ondernemerschap van A tot Z behandelt. Maar er staan ook ervaringsverhalen en fuck ups in van ondernemers. Ook één van mijn duizenden fuck ups staat in het boek, haha. Wat heb jij geleerd van het schrijven van ‘Wat een baas’?”

Marthe: “Bij het schrijven ging ik ook kritisch naar mijn eigen onderneming kijken. Naar mijn tarieven bijvoorbeeld. Ook staan er een aantal prachtige oneliners in het boek. Eén van de mooiste inzichten vind ik: ‘Het is belangrijk dat je communiceert wat je waard bent. Korting geven kan altijd nog.’ Daar heb ik zelf veel aan gehad. Het boek schrijven was voor mij één van de meest leerzame ervaringen ooit.”

Dedicated blijven aan het project

Deborah: “En wat vond je niet leuk aan het schrijfproces?”

Marthe: “Ik heb de afgelopen 2 jaar onder een steen geleefd. Gelukkig was er ook corona, dus viel dat niet op, haha. Je moet heel dedicated zijn én blijven aan het project. Als je een creatief vak hebt weet je aan het begin van een opdracht soms de ingrediënten nog helemaal niet. Dat betekent schrijven, schrappen en bedenken wat er in je boek komt. Het gaat om het verschil tussen nice to know en need to know. Dat schrappen vond ik het moeilijkst. Als het aan mij had geleden was het boek 10 x dikker geworden!”
Marthe lacht: “Maar dat mocht niet van mijn uitgever.”

Drama + tijd =humor

Deborah: “Wat is je favoriete hoofdstuk van ‘Wat een baas’, Marthe?”

“Dat is het hoofdstuk over fuck ups,” vertelt ze. “Het viel me op hoeveel ondernemers hierover een boekje open wilden doen. Soms lijkt het op social media dat er alleen maar succesverhalen zijn, maar dat is natuurlijk niet realistisch. In mijn boek staat een sommetje: drama + tijd =humor. Hoe vervelend je fuck up ook is, er komt vroeg of laat een moment waar je om je failure kunt lachen. Wat ik ook een tof hoofdstuk vind: ‘Doe het zelf, maar niet alleen’. Dat gaat over de mensen in je omgeving die onbewust een plekje hebben in je onderneming. Sowieso raad ik aan om een work wife of business buddy te zoeken die met je wil sparren over je bedrijf. Of sluit jezelf aan bij een mastermindgroep voor ondernemers. Die spreken dezelfde ‘taal’.”

Fuck ups in je bedrijf

Deborah: “Die fuck ups in je boek zijn heel herkenbaar. Volgens mij heb ik ze zelf ook allemaal meegemaakt in 20 jaar ondernemerschap! Wat is jouw allergrootste fuck up geweest?”

Marthe: “Mijn grootste fuck up was aan het begin van mijn ondernemerscarrière. Na het afronden van mijn eerste opdracht werd ik door de opdrachtgever gevraagd om nog een opdracht voor hen te doen. Op dat moment voelde ik verwarring: moest ik nu mijn tarief verhogen en hoe moest ik deze nieuwe offerte maken? Ik vroeg advies aan een ondernemer die ik kende. Zij adviseerde me mijn tarieven minimaal te verdubbelen én bovendien geld te vragen voor het opstellen van mijn offerte. Zo gezegd, zo gedaan.

Maar mijn opdrachtgever was daar natuurlijk niet blij mee. Ze kregen ineens een veel hoger tarief voorgeschoteld en daar gingen ze niet mee akkoord. Ik schaamde me dood dat ik het advies van die andere ondernemer zomaar had opgevolgd, terwijl dat eigenlijk helemaal niet goed voelde! Uiteindelijk heb ik die opdracht gelukkig toch gekregen.”

Komt wel goed schatje

“Deze fuck up heeft me onder andere geïnspireerd om het boek te schrijven. Toen ik die afwijzing kreeg, dacht ik: zie je wel, ik kan dit helemaal niet. Ik ben niet geschikt als ondernemer. Toch was er ergens een stemmetje in mijn hoofd. Ik kan niet de enige zijn die dit overkomt, er moeten meer mensen zijn die hetzelfde meemaken! Toen ben ik als experiment al die fuck ups gaan opschrijven, zodat anderen (en ikzelf) er ook weer van kunnen leren. Die ene fuck up van mij heeft dus uiteindelijk wel tot een positief resultaat geleid: mijn nieuwe boek.

Weten dat je niet alleen bent kan heel veel mensen helpen. Wat ook helpt is de fuck up schaal. Vraag jezelf af: op een schaal van 1 tot 10, hoe erg is nou eigenlijk mijn fuck up in relatie tot al mijn andere failures? En hoe heb ik het toen opgelost? Was het écht zo erg als het toen leek? Vandaag lijkt je fout misschien heel groot, maar na een dag, week of maand doet het minder pijn. Het komt écht goed allemaal.”
Deborah: “Dus het schrijven van dit boek was eigenlijk ook een soort van therapie voor jou.”
Marthe lacht: “Jazeker!”

Benieuwd naar mijn eigen grootste fuck up? Die lees je in ‘Wat een baas’! Je kunt het boek alvast pre-orderen op de website van Managementboek.

Kijk en luister verder

Wil je de rest van mijn interview met Marthe over haar nieuwe boek ‘Wat een baas’ bekijken of beluisteren? Ga dan naar LIBBIES YouTube of mijn podcast op Spotify! Hier praten we verder over business babyshowers, confettikanonnen, omgaan met goedbedoelde adviezen uit je omgeving over je ondernemersplannen (“Zou je dat wel doen??”), en het verschil tussen een fixed en growth mindset. 

Marthe Walter 'Wat een baas'

Meer Marthe

Volg je Marthe al op Instagram @marthe.maakt? Hier blijf je op de hoogte van haar schrijfavonturen, events en persoonlijke (reis)verhalen. Check it out!


Meer interviews?

Deze artikelen, video’s en podcasts met business babes vind je waarschijnlijk ook leuk!

%d bloggers liken dit: