Work

Is locatie onafhankelijk werken de toekomst? Yes!

Werken waar je maar wil en toch lekker geld verdienen. Hoe pak je dat aan?

Met de digitale mogelijkheden van nu is locatie onafhankelijk werken heel gemakkelijk. Zolang je internet en een goede laptop hebt zijn er heel veel werkzaamheden die je kunt doen. Je kunt ervoor kiezen om te werken vanuit het buitenland, ergens in een leuk koffietentje of vanuit een coworking space. Werken waar je maar wil en toch geld verdienen. Klinkt goed toch? Dit artikel geeft je de beste tips als jij locatie onafhankelijk werken helemaal ziet zitten!

De mogelijkheden van deze digitale tijd

Welke beroepen of werkzaamheden zijn geschikt om locatie onafhankelijk te werken? Dat zijn er meer dan je denkt. Te vaak zijn we ons niet bewust van de mogelijkheden die deze digitale tijd ons biedt. Tuurlijk, als jouw werk inhoudt dat je persé fysiek aanwezig moet zijn, dan gaat het niet. Maar steeds meer bedrijven schakelen over van fysieke naar digitale aanwezigheid als het werk het toelaat. Denk alleen al aan het online lesgeven en thuiswerken wat door corona in een stroomversnelling is gekomen.

Goed. Als je eenmaal hebt besloten dat locatie onafhankelijk werken bij je past, dan is het zaak om een beroep te kiezen en jouw werkzaamheden zó in te richten dat je ze digitaal kunt uitvoeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze opties waar je in principe alleen internet en een goede laptop voor nodig hebt?

 • Virtueel assistent
 • Jurist
 • Grafisch ontwerper
 • Journalist
 • Tekstschrijver
 • Social media consultant
 • Websitebouwer
 • PR
 • Trainer
 • Coach
 • Interieurdesigner
 • Administratief medewerker
 • IT’er
 • Webshop
 • Fotograaf
 • En nog veel meer….

Waar kun je locatie onafhankelijk werken?

Als je er eenmaal over gaat nadenken zijn er maar weinig werkzaamheden die je niet online kunt doen. En anders kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 1 dag in de week een vaste plek te hebben (het kantoor van je werkgever of opdrachtgever bijvoorbeeld) en de rest op een zelfgekozen locatie uit te voeren. Maar vanuit welke locaties kun je dan flexibel gaan werken? Ook daar zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

Coworking spaces

Coworking spaces schieten als paddestoelen uit de grond. In iedere stad vind je er wel eentje en in de grote steden heb je keus te over. Een coworking space is ingericht om flexibel te werken. Een plaats waar ondernemers samen én alleen kunnen werken, met goed internet, lekkere koffie en alle faciliteiten die je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. Het is ook nog eens gezellig om op die manier contact te leggen met mede-ondernemers!

Werken vanuit de horeca

Werken kan ook vanuit een koffietentje of andere horeca. Het nadeel hiervan is dat je meer geld uitgeeft aan eten & drinken en je haast nooit in een stille ruimte zit. Ben jij iemand die zich moet focussen in stilte, dan is deze locatie niets voor jou. Je kunt de horeca wel gebruiken voor meetings en gesprekken met klanten en opdrachtgevers. Dat kan ook digitaal via Zoom, Skype of een andere online vergadertool. Headset op of AirPods in and go.

Digital nomad: werken op reis

In het buitenland werken en geld verdienen is een droom van velen. Als zogenaamde ‘digital nomad’ kun je overal ter wereld je werkzaamheden doen, als je maar goed internet hebt. Er zijn zelfs digital nomads die geen vaste woon- of verblijfplaats meer hebben en continu zwerven van land naar land. De mooiste plekken op aarde bezoeken en tegelijkertijd centen in je portemonnee. Sounds like a dream. Maar ook jij kunt dat. Begin eerst klein en probeer uit of het wat voor je is voordat je je huur of hypotheek opzegt!

Workation: vakantie en werken combineren

Durf je het niet zo goed aan om voor een digital nomad bestaan te kiezen, maar wil je wel een keertje locatie onafhankelijk werken vanuit het buitenland? Dan is een workation misschien wel wat voor jou! Een kort verblijf in een mooi land waar je vakantie en werken met elkaar combineert. Er zijn zelfs verschillende professionele bedrijven die zich exclusief bezighouden met het aanbieden van interessante workations. Het fijne hiervan is dat je zeker weet dat alle faciliteiten goed geregeld zijn. Bovendien gaan er vaak ook nog andere ondernemers mee zodat je iemand hebt om mee te lunchen, dineren en van je af te kletsen. Een ideale manier om inspiratie op te doen in een mooie omgeving dus.

Locatie onafhankelijk werken is de toekomst!

Ook in Nederland zijn er genoeg mooie plekken om locatie onafhankelijk te werken waar je misschien nog niet aan had gedacht. Het huis van een vriendin bijvoorbeeld als je ondertussen op haar hond past. Een appartementje aan zee of op de Veluwe. Zelfs op het strand kun je werken met een hotspot via je mobiele telefoon of een mifi router waarmee je gemakkelijk overal en nergens je eigen draadloze wifi netwerk opzet. Alles is mogelijk. Think outside the box!

Locatie onafhankelijk werken is de toekomst. Ben jij er klaar voor?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: