Work

Janna: “Liegen voor het succes ga ik nooit meer doen.”

Janna vertelt anoniem haar verhaal over leugens en bedrog die tot een héél succesvol bedrijf hebben geleid.

Liegen, jezelf beter voordoen dan je bent of een leugentje om bestwil vertellen: Janna (26) weet er alles van. Ze loog over haar kennis, kopieerde van anderen, kocht volgers en bouwde op die manier een heel succesvol bedrijf. Toch heeft ze achteraf spijt. Dit is haar verhaal!

Ik sprak Janna afgelopen week via Zoom. Ze heeft inmiddels een groot bedrijf in social media marketing, maar begon een jaar geleden from scratch. Binnen no-time realiseerde ze – zonder geld, opleiding en kennis – een omzet van € 20.000,- per maand en mocht ze zich een succesvolle ondernemer noemen. Maar de start van haar bedrijf was gebaseerd op bedrog.

Het ondernemersverhaal van Janna

Janna: “Iets meer dan een jaar geleden werkte ik op de administratie van een groot autobedrijf. Een ontzettend saaie baan, zeker toen ik tijdens de lockdown verplicht moest thuiswerken. Waar ik op kantoor mijn dagen vol maakte met geinen met de automonteurs en koffiedrinken, viel ik thuis in een zwart gat. Ik deed wat klusjes en beantwoordde mailtjes, maar dat was het wel zo’n beetje. Om de uren te vullen keek ik vooral veel op Instagram en YouTube, op zoek naar inspiratie om van baan te veranderen. Want ik wist dat ik veel geld wilde verdienen, maar hoe? Geen idee. Tot ik een video van een bekende Amerikaanse marketinggoeroe tegenkwam. Daarmee is het allemaal begonnen.

Die video triggerde iets in mij. Het leek allemaal zo makkelijk, dat geld verdienen met internet. Dat wilde ik ook gaan doen, maar ja: ik had dus geen enkele ervaring met marketing, ondernemen of klanten binnenhalen. Ik zag het al helemaal voor me: iedere dag uitslapen, een paar uurtjes achter de laptop, daarna leuke dingen doen. Lekker vaak op vakantie en niet meer 40 uur voor een baas werken. Ik wist nog niet hoe ik het zou gaan doen, maar wel dat ik er voor wilde gaan. Ik was jong, huurde goedkoop: wat zou nou eigenlijk het ergste zijn dat kon gebeuren?

Volgers kopen

Ik had op dat moment al een profiel op Instagram met 1041 volgers, voornamelijk mannen. Ik kende ze door mijn werk bij het autobedrijf. Dat leuke meisje op de administratie, daar wilden ze meer van zien, haha. Maar 1041 volgers was natuurlijk niet genoeg om een succesvol bedrijf op te bouwen. Ik dacht: niemand gaat mij inhuren als social media expert als ik geen 10.000 volgers heb. Dus ik kocht ze gewoon. Ook verwijderde ik alle privé foto’s van etentjes met vriendinnen, maar liet de leuke selfies met de meeste reacties staan.

Liegen om klanten binnen te halen

Ik liet een vriendin wat leuke foto’s maken waarop ik succesvol leek; met geleende dure kleding in een sjieke horecatent en een glas champagne, dat soort dingen. Die postte ik dan met een tekstje erbij dat ik aan het vieren was dat ik de 100e klant had binnengehaald ofzo. Maar in werkelijkheid had ik natuurlijk helemaal nog geen klanten. 

Toen de eerste geïnteresseerden mij via Instagram benaderden of ik ze kon helpen om óók zo succesvol te worden zocht ik gewoon op internet naar trucjes, die ik dan aan hen verkocht alsof ik ze zelf had bedacht. Ik kopieerde e-books en cursussen van bekende Amerikaanse experts, die ik dan met Canva aanpaste met een ander kleurtje en die champagne foto van mezelf. Ik werkte een hele week non stop om mijn ‘eigen’ academy online te krijgen. Gewoon copy-paste eigenlijk. Ik deed mezelf voor als marketingexpert met 5 jaar ervaring, vermeldde er grote bedrijven bij waar ik zogenaamd had gewerkt en postte fake reviews. Het liegen werkte! Binnen anderhalve maand kon ik leven van mijn bedrijf.

Mijn nieuwe business groeide belachelijk hard en ik haalde maandelijks meer dan 20K omzet binnen. En dat terwijl ik totaal niet wist wat ik aan het doen was.

“Niemand checkte of ik de waarheid vertelde.”

Niemand kwam op het idee om te checken of het allemaal wel waar was, of mijn volgers echt waren en of ik wel wist waar ik het over had. Schandalig eigenlijk dat je zo makkelijk mensen kunt bedriegen, maar eerlijk gezegd boeide het me toen niet zo. Ik zag alleen de euro’s die op mijn bankrekening kwamen. Ik kocht een heleboel mooie spullen, tot het mijn omgeving begon op te vallen dat ik ineens ‘rijk’ was. Mijn moeder vroeg zich bijvoorbeeld af waar al dat geld ineens vandaan kwam. Ik loog dat ik flink had gespaard in de jaren dat ik nog op de administratie werkte. Ze vroeg niet verder. Gelukkig maar!

Het gezeik begon pas echt toen ik besloot om te gaan verhuizen. Mijn kleine studiootje verruilde ik voor een grotere loft, helemaal ingericht met nieuwe designmeubels. Ik verdiende genoeg en ging graag shoppen voor mijn nieuwe plekje. Mijn bedrijf kostte me maar een paar uur per week: wat gekopieerde posts op Instagram, een stuk of 50 DM’s beantwoorden, een link sturen naar mijn online academy en dat was het. Door mond tot mondreclame groeide het hard. En ik? Ik kocht, en kocht, en kocht. Nooit eerder had ik zoveel geld en dat moest rollen. Ik had het verdiend, vond ik. Het succes begon nu ook anderen op te vallen. 

Dikke paniek!

Ik werd benaderd door verschillende media voor een interview over mijn succesvolle bedrijf. Dikke paniek natuurlijk, want ik had gelogen over al mijn ervaring en kennis. Als ik met mijn gezicht ineens in de media zou verschijnen en mensen gingen checken of het allemaal wel waar was zou ik hard door de mand vallen. Ik wees de interviews met trillende handen af, bang dat ik het bedrijf kwijt zou raken. Of erger nog: dat ik de maandelijkse geldstromen zou verliezen. Drie nachten lag ik wakker, starend naar het plafond en wanhopig oplossingen aan het bedenken. Op die vierde dag, toen ik met dikke wallen aan de koffie zat, wist ik ineens wat ik moest doen. 

Ik verwijderde mijn Instagram profiel en mailde al mijn klanten dat ik was gehackt en een nieuw account had. Op die manier waren al die gekochte volgers op mijn oude profiel in één klap niet meer zichtbaar. Ook verwijderde ik alle fake reviews en alle gekopieerde documenten die gemakkelijk herleidbaar waren. En ik bouwde een nieuwe website met een andere bedrijfsnaam. Eigenlijk begon ik helemaal opnieuw, en weer groeide ik hard. In een jaar tijd bouwde ik 2 x een goedlopende business. Maar ik besef goed dat ik zonder te liegen nooit een succesvolle ondernemer zou zijn geweest, en zou staan waar ik nu sta.

“Ik ga nooit meer liegen.”

Ik heb een nieuwe kans gekregen, zo voelt het voor mij. Dit keer is het helemaal écht: in een jaar tijd heb ik zo ontzettend veel geleerd dat ik geen dingen meer hoef te verzinnen en kopiëren van anderen. Het liegen is klaar! Ik verdien niet meer zoveel als eerst, maar dat is helemaal oké. Het is genoeg om fijn van te leven. Het feit dat ik niet meer hoef te liegen is dat het zeker waard. Nog steeds gaat mijn hart sneller kloppen als iemand me vraagt naar mijn ‘gehackte’ account. Ik hoop dat dat gevoel ooit weggaat en dat ik me niet meer schuldig voel over al die klanten die in mij geloofden, terwijl ik hartstikke nep was.”

Dit verhaal is werkelijk gebeurd. Janna wil graag anoniem blijven, dus haar naam is gefingeerd.


Meer lezen?

Wil je meer persoonlijke verhalen lezen? Deze vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d