Listen Talk Watch

LIBBIES Talks aflevering 5: Het Imposter Syndrome

3 op de 5 vrouwen heeft last van het Imposter Syndrome. De LIBBIES experts geven hun beste tips om ermee om te gaan.

Tijdens de LIBBIES Talks praat ik met een panel van experts over onderwerpen die vrouwelijke ondernemers bezighouden. Vandaag: het Imposter Syndrome! Hebben zij er last van, waar komt het vandaan en wat kun je eraan doen? Bekijk snel de trailer :)

Bekijk de hele aflevering nu op LIBBIES YouTube, of beluister de podcast op Spotify!

Dit zijn de experts van deze aflevering

Soraya Koendjbiharie
Soraya Koendjbiharie
@work_vacation_implementor
Merel Lamboo
Merel Lamboo
@merellamboo

Het Imposter Syndrome

Deborah: “Merel, brand los. Want jij wilde heel graag praten over dit onderwerp!” 
Merel: “Ja, ik denk dat het Imposter Syndrome een groot probleem is waar veel ondernemers tegenaan lopen. Zeker vrouwelijke ondernemers. ‘Kan ik dit wel? Wie ben ik om dit te doen?’ Dat heeft voor mij allemaal met het Imposter Syndrome te maken.”
Deborah: “Heb jij er ook last van?”
Merel: “Ja, het is super herkenbaar voor mij. Het is er altijd en ik heb nog steeds niet bedacht hoe ik het uit kan zetten.”

Deborah: “Maar hoe uit zich dat dan, want ik herken het namelijk helemaal niet.”
Merel lacht: “Jij lucky bitch! Bij mij uit het zich vooral als ik benaderd word voor een klus, of als mensen met mij willen samenwerken, dat ik dan denk: hoezo wil je met mij samenwerken, en wil je daar ook nog geld voor geven? Terwijl ik weet dat ik goed ben in mijn werk en dat het goed is wat ik doe. En mijn tarieven ook helemaal niet gek zijn. Maar toch zit er achterin mijn hoofd de hele tijd een stemmetje die zegt: ‘Jij kunt dit niet. Je gaat door de mand vallen.'”

Het stemmetje in je hoofd is de baas

Soraya: “Maar heb je dan niet dat je goede review krijgt van een klant en die dan ophangt als geheugensteuntje ofzo?”
Merel: “Jazeker, ik krijg lovende reviews. Maar dat is voor het stemmetje in mijn hoofd nog geen bewijs, zeg maar. Die blijft gewoon zitten. De hele fucking time. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij jullie is!”

Soraya: “Ik herken het als een soort ‘pre-jitters’. Ik ben onder andere communicatieconsultant en ik ben er ook heel goed in. Ik ben zelfs finalist Communicatietalent van Nederland geweest, dus ik weet dat ik het kan, haha. Maar toch, als ik een opdracht krijg, schiet ik altijd in een bepaalde riedel: ‘Wat moet ik doen? Help, weet ik dit, kan ik dit?’. Dus in eerste instantie denk ik: ‘You got this!’, dan die paniek riedel en dan ga ik alles in klad opschrijven wat ik moet gaan doen. Daarna komt het wel goed. Ik weet dat ik altijd een paar dagen nodig heb om die riedel in mijn hoofd af te werken. Heb jij ook zo’n vaste riedel?”

Merel: “Ja, als ik een opdracht krijg ben ik geneigd om het werk zolang mogelijk uit te stellen. Ik denk dat dat komt door mijn zelf-gediagnosticeerde ADHD, haha. Maar op een gegeven moment, under pressure, moet ik wel. Ik heb lang websiteteksten geschreven voor klanten en elke keer als ik dan bij die e-mail op ‘verzend’ klikte, dacht ik: ‘Dit is het einde van mijn carrière!’. Maar vervolgens kreeg ik dan een mailtje terug dat ze heel erg blij waren met mijn tekst. Dus dat stemmetje blijft altijd op de achtergrond aanwezig. Maar gelukkig kan ik me er uiteindelijk overheen zetten.”

Het komt vaker voor dan je denkt

Deborah: “Wat bizar!”
Merel: “Ja, vertel hoe jij dat doet, aangezien jij er geen last van hebt.” Lachend: “Hoe is het leven aan de andere kant?”

Deborah: “Ik denk altijd gewoon: ik lul me er wel doorheen. Dat wil niet zeggen dat ik zo’n zelfverzekerde arrogante troela ben hoor, maar ik heb er gewoon vertrouwen in dat het altijd goed komt. Daarom vind ik het zo grappig dat het bij jou totaal anders is. En het komt heel veel voor hè, het Imposter Syndrome. Ik las dat 3 op de 5 vrouwen er last van heeft. Dat is een bizar groot aantal! Maar waar komt het vandaan?”

Merel: “Heb je ook gelezen waardoor het ontstaat?”
Deborah: “In het artikel stond dat het met zelfvertrouwen te maken heeft.”
Merel: “Nou, daar ben ik het niet mee eens. Want als ik naar mezelf kijk, heb ik soms wel eens teveel zelfvertrouwen, haha. Ik denk dat het komt door de prestatiemaatschappij waar we in leven. Kijk, ik heb lang topsport gedaan en heb dus altijd op de toppen van mijn kunnen moeten presteren. En als het zelfs dan eigenlijk nooit goed genoeg is, dat heeft bij mij emotioneel en misschien ook wel psychisch best veel sporen achtergelaten. Daar link ik het aan. Is dat herkenbaar?”

Het Imposter Syndrome is voor iedereen anders

Deborah: “Jij bent net als ik danseres geweest, dus ik herken heel erg dat moeten presteren en gedrild worden door de Russische balletlerares, maar toch heb ik minder last van het Imposter Syndrome dan jij. Dus wat is dan het verschil tussen ons?”
Merel: “Ik denk dat het ook te maken heeft met je opvoeding. Of dat je er gewoon gevoeliger voor bent.”
Soraya: “Als je thuis altijd veel support hebt gekregen, helpt dat zeker. Ik heb het meest last van het Imposter Syndrome bij nieuwe klanten. Jullie ook?”

Merel: “Ik juist bij bestaande, langlopende opdrachten. Ik ben sowieso niet zo goed met dingen die langer duren, maar het is vooral het idee dat je, als mensen je langer kennen, er een moment komt dat je door de mand valt.”
Deborah: “Ik vind nieuwe situaties juist ‘enger’. Ik wil altijd in control zijn, haha!”
Merel: “Grappig dat het zich dus bij iedereen weer anders kan manifesteren.”

Typisch vrouwenprobleem!

Deborah: “Het Imposter Syndrome is vooral een vrouwenprobleem. Dat komt denk ik inderdaad door onze prestatiegeneratie. Want vrouwen worden opgevoed dat ze alles moeten kunnen. Én een goede moeder zijn, én een goede partner zijn, een goede vriendin, zorgzaam, het huis moet schoon, ze moeten werken en financieel zelfstandig zijn. Dat geeft heel veel druk.”
Soraya: “Inderdaad. Vrouwen moeten nog steeds opboksen tegen mannen en bewijzen dat ze op hetzelfde level zitten.”

Last van het Imposter Syndrome in je business

“Ik vraag me af wat de invloed van het Imposter Syndrome is op de groei van je business,” zegt Soraya. “Ben je dan eigenlijk wel geschikt als ondernemer als je er zoveel last van hebt?” 
Merel: “Goede vraag. Ik denk dat het belangrijk is hoe je ermee omgaat. Als je het uiteindelijk van je af kunt zetten is het prima. Maar het kost wel extra energie.”
Soraya: “Ik denk dat je gewoon in het diepe moet springen en doen wat je eng vindt. Hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het wordt. Maar aan de andere kant: als je het spannend vindt, laat dat ook zien hoe belangrijk het voor je is.”
Deborah: “Je moet niet bang zijn om te falen, want dat gaat sowieso gebeuren. Als je nooit op je bek gaat, betekent dat dat je nooit iets nieuws probeert.”
Soraya: “Dan kom je dus ook nooit op nieuwe plekken en loop je kansen mis. Zonde!”

Dit zijn de beste tips van Merel en Soraya

De beste tips uit deze aflevering op een rij!

  • Herken je ‘riedel’ en bedenk volgens welk patroon het Imposter Syndrome zich bij jou uit. Dan kun je er de volgende keer beter mee omgaan.
  • Print goede reviews uit en hang ze op boven je bureau.
  • Geef het zeurende stemmetje in je achterhoofd een naam, zodat je tegen haar kunt zeggen dat ze op moet houden :)
  • Vergelijk jezelf niet met anderen, vooral niet op social media!

Meer LIBBIES Talks?

Heb je de vorige afleveringen van de LIBBIES Talks al gezien, gelezen of gehoord?

%d bloggers liken dit: