In Your Face! Life

Leven zoals je wil, niet zoals het moet

Durf jij te leven op je eigen voorwaarden, zonder rekening te houden met wat anderen van je verwachten?

Wanneer je denkt aan succesvolle mensen denk je altijd aan rijke mensen: voetballers, zangers, entertainers en andere beroemdheden. En als jij deze talenten niet bezit, weet je diep in je hart dat jij nooit diezelfde successen en bijbehorende rijkdom zult krijgen. Ken jij mensen bij jou in de straat die echt rijk zijn en doen wat ze willen? Waarschijnlijk niet. Want jouw omgeving is ‘normaal’. Huisje boompje beestje, doe je best op school, haal een diploma en zoek een goede baan. Vier weken per jaar vakantie. Een stabiel, hardwerkend en traditioneel leven tot je pensioen, wanneer je eindelijk van je welverdiende rust mag gaan genieten.

Klinkt dat spannend en uitdagend? Nee! Toch is dat het leven dat op jou en iedereen om je heen wacht. Het is simpelweg waar onze hele maatschappij op is ingericht. En het neemt je onbewust mee in de ratrace. 

Dit is het leven dat op je wacht

Tegen de tijd dat je met pensioen mag heb je grofweg 45 jaar gewerkt. Zo’n 45 jaar vroeg opstaan, verplichtingen, huishouden, alleen leuke dingen doen in het weekend en slechts een paar weekjes per jaar rust. Waar denk je aan als je aan gepensioneerden denkt? Waarschijnlijk hetzelfde als ik: oude grijze mensen, afnemende gezondheid en puzzelboekjes in een schommelstoel. Te oud om écht van het leven te genieten. De gouden jaren? Forget it.

Het probleem met pensioen is wat je niet ziet: enthousiasme, jeugdigheid, gezondheid en je dromen hebben waargemaakt. Voor de meesten onder ons is met pensioen gaan vooral het leven uitzitten met een karig AOW-tje. Is dat een mooi vooruitzicht? Of wil jij een andere toekomst?

Een ‘normaal’ leven leiden

Je wordt op internet doodgegooid met zelfhulpprogramma’s (‘Word succesvol in 5 simpele stappen!’), YouTube video’s (‘Dit is hoe ik € 10.000 verdiende in 1 maand!’) en social media. Ze beloven je een easy way out, een voorgeprogrammeerde weg naar succes, als je doet wat zij zeggen. Je probeert er een paar (net zoals ik deed), maar wat je ook doet, je behaalt nooit het beloofde resultaat. Nog steeds hetzelfde leventje als altijd, maar weer een nieuwe teleurstelling rijker. Ondertussen zie je anderen die wél succes hebben en je vraagt je af: ‘Wat doe ik in godsnaam verkeerd?’. Of erger nog: je gelooft eigenlijk niet eens meer dat je ooit zult krijgen waar je van droomt en geeft het na een tijdje gewoon op. 

Kijk eens rond in je familie en vriendenkring. Ze leven waarschijnlijk ‘normaal’. Ze scheppen op over hun 3% loonsverhoging, hun auto van de zaak, hun vakantie naar Griekenland en de 1,2% rente die ze betalen over hun hypotheek. Maar tegelijkertijd weet jij hoe het écht zit. Ze klagen dat ze geen promotie hebben gekregen terwijl Gerda van Marketing dat wel krijgt (oneerlijk!), zeuren dat ze maar 2 weken op vakantie kunnen middenin het hoogseizoen (duur!) en ze hebben het over burenoverlast in de Vinex-wijk (asociaal!). Klagen, zeuren en zeiken, maar er verandert niets. Ze blijven doorgaan in de hoop ooit verbetering te zien. Maar guess what? Die verbetering gaat nooit komen.

Ik weet dat jij een ander leven wil. Ontsnappen uit de ratrace, vrijheid en geluk. Genieten! En dat kan. Het begint allemaal met één woord.

Keuze.

Leven zoals je wil, niet zoals het moet!

De zaken in je leven waar je geen controle over denkt te hebben en lijdzaam moet ondergaan zijn in feite jouw eigen keuze. Jij kiest ervoor de controle op te geven en te leven zoals anderen het van je verwachten. Maar je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Dit artikel ‘Leven zoals je wil, niet zoals het moet’ is een gedeelte uit mijn nieuwe boek ‘In Your Face!‘. Coming soon! Wil je op de hoogte blijven? Stuur me een berichtje op Instagram @libthemag voor een leuke kortingsactie.


Meer lezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

%d