Work

Leren ondernemen? Dit zijn de lessen van de experts!

In dit artikel lees je een verzameling van de allerbeste tips die ik kreeg van de vrouwelijke ondernemers in 'Talk".

Leren ondernemen is een must, want niemand wordt als topondernemer geboren. Gelukkig kun je de ondernemersskills ontwikkelen on the go: je hoeft in het begin echt niet álles te weten. Dat geven de vrouwelijke ondernemers die ik de afgelopen tijd interviewde allemaal aan. Wat zijn hun belangrijkste ondernemerslessen? Je leest het hier!

Leren ondernemen, waar begin je?

Silvia Bogers vindt mindset en een goede basis het allerbelangrijkst.

Mindset Magician Silvia over hypnose, geld en 'fuck alles'!
Silvia Bogers

“Ik zie veel ondernemers dakkapellen bouwen op drijfzand, maar juist die basis is het allerbelangrijkst. Wie is jouw ideale klant, wat is je verdienmodel, waar haal je je klanten vandaan? Ik beloof je geen bepaalde omzet of bepaald succes, maar wel een ijzersterke mindset en een basis die staat als een huis. Op die fundering kun je verder gaan bouwen.

Business is 80% mindset en 20% strategie. Ik kan je heel goed uitleggen wat de spelregels van het ondernemen zijn en je praktische tips geven, maar zonder de juiste mindset gaat het niet werken. Je mindset is het enige dat je ervan kan weerhouden om te komen waar je wil zijn.”

Lees hier het hele interview met Silvia: Mindset Magician Silvia over hypnose, succes en ‘fuck alles’!

Laat je niet leiden door alles wat je op internet leest

Charlotte Meindersma, jurist, geeft deze belangrijke tips:

Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen
Charlotte Meindersma

“Ik merk dat jonge ondernemers zich vaak laten leiden door alles wat je op internet leest; coaches die je vertellen wat je moet doen om succesvol te zijn, hoe je de hoogste omzet maakt, dat je minimaal € 10.000 per maand moet verdienen om je een echte ondernemer te kunnen noemen. Dat soort dingen. Maar het gaat er juist om dat je als ondernemer zelf kiest wat bij je past.

Plezier in mijn werk en mijn leven vind ik belangrijker dan geld. Zo heb ik op kantoor bijvoorbeeld labradoodle Tommy rondlopen, mijn Chief Happiness Officer.

Op Instagram zie je vaak coaches roepen dat je minimaal € 100.000 moet omzetten om jezelf een succesvolle ondernemer te noemen. Hoezo? Fijn die omzet, maar het zegt helemaal niets. Irritant, en het geeft geen transparant beeld. Prima als € 100.000 jouw doel is, maar beloof mensen geen succes zonder de juiste context. Het gaat om de winst. Focus je niet op een bepaald getal maar op je wensen en kosten, en bepaal daarna welk omzetdoel daarbij hoort.

Mijn belangrijkste ondernemersles? Dat je niet klakkeloos luistert naar anderen, maar je eigen keuzes maakt in het ondernemen. En er mag wel iets meer aandacht naar juridische zaken. Dat is misschien niet altijd leuk, maar wel heel verstandig.”

Het hele interview met Charlotte lees je hier: Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen. Dit is Charlotte!

Hoe ga je om met de werk/privé balans?

Eva van der Mei vertelt hoe zij dat doet:

Eva PR agency
Eva van der Mei

“Vroeger dacht ik altijd dat je minimaal 70 uur per week moest werken en dat je dan succesvol was. Maar nu weet ik dat succes niet afhankelijk is van de uren die je maakt. Mijn beste tip is daarom: zet je telefoon eens uit, pak je rust en stel grenzen. Daarnaast: ken je waarde. Je weet dat je goed bent in wat je doet en als mensen dat niet zien, dan is het gewoon geen match.

Van nature ben ik een controlfreak. Maar door corona en omdat ik vorig jaar moeder ben geworden heb ik geleerd om wat meer uit handen te kunnen geven. Ik denk dat de kracht van een goede ondernemer of werkgever schuilt in het verzamelen van mensen om je heen die net zo goed of misschien zelfs beter zijn dan jij.”

Het hele interview met Eva lees je hier: Van dream job naar een eigen PR agency. Eva deed het!

Vraag hulp!

Rowanda Blijenberg, talentcoach, raadt aan om hulp in te schakelen.

Ik volg mijn hart in ondernemerschap
Rowanda Blijenberg

“We hebben allemaal bepaalde talenten. Een stip op de horizon zetten en de stappen daarnaartoe bepalen vind ik lastig. Dus vraag ik daar hulp bij en dat adviseer ik mijn klanten ook altijd als ze ergens niet helemaal uitkomen. Dan gaat zo’n proces een stuk sneller. Ik heb als coach dus zelf óók een coach.”

Het hele interview met Rowanda lees je hier: Talentcoach Rowanda vertelt: Ik volg mijn hart in ondernemerschap.”

Netwerken, ups & downs en het gewoon dóen

Myrthe Nijsten is zelf een jonge ondernemer en heeft deze handige tips voor je:

Myrthe: Ik wil de wereld beter maken
Myrthe Nijsten

“Toen ik begon met mijn bedrijf voelde ik me soms alleen en was het zoeken waar ik moest beginnen. Je kunt als je vragen hebt heel Google afspeuren, maar soms is het gewoon fijn om met iemand te praten. Daarom ben ik heel blij met mijn mentor en dat ik inmiddels meerdere ondernemers om me heen heb verzameld waarmee ik kan sparren. Heel fijn om hen te kunnen vragen: ‘Hoe doe jij dat?’, ook al zitten we niet in dezelfde branche. Het is belangrijk om een netwerk om je heen te creëren.

Ik heb heel wat dansjes in de woonkamer gedaan hoor, als het goed ging. Dat moet je ook zeker doen, de kleine successen vieren. Blijf stilstaan bij de kleine dingen die goed gaan. Dat zegt mijn vriend ook altijd tegen mij: ‘Sta eens stil bij wat je allemaal hebt bereikt, daar mag je trots op zijn’.

Geloof in jezelf en neem actie! Ik ben ook iemand die veel in haar hoofd zit en veel nadenkt, maar je moet het ook gewoon doen. Je kunt blijven denken, maar begin ergens en neem die eerste stap. Wees niet te streng voor jezelf en geloof dat je het kunt. Gewoon proberen en al moet je het nog 100 x aanpassen dan is dat helemaal niet erg.”

Lees hier het hele interview met Myrthe: “De wereld duurzamer maken. Daar ga ik voor!”


Meer lezen over leren ondernemen?

Deze artikelen over leren ondernemen zijn ook super handig voor startende ondernemers. Check it out!

Geef een reactie

%d