Listen Talk Watch

Kutjurist, oploskoffie & écht ondernemen. Dit is Charlotte!

Ik sprak Charlotte, de bekende social media jurist, via Zoom. Hier lees, luister en bekijk je ons gesprek!

Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law noemt zich een kutjurist, helpt B2B online ondernemers, houdt van oploskoffie en écht ondernemen. Ze schreef er een boek over en ik mocht haar interviewen via Zoom!

Wil je ons hele gesprek zien of beluisteren? Klik onderaan dit artikel op de YouTube / Spotify link.

Zoomen met…. Charlotte

“Hey Charlotte, leuk dat ik je mag interviewen over je nieuwe boek! Hoe gaat het?” Charlotte: “Ja, goed! Leuk dat ik hier mag zijn.” Deborah: “Ik ken je al een tijdje via Instagram en ik vind jouw tips en posts altijd super interessant. Toen ik daar las dat je een boek hebt geschreven nam ik contact met je op voor een interview en dat vond je prima, dus dank je wel daarvoor! Vertel eens over je boek.”

Charlotte vertelt: “Het is eigenlijk al mijn vijfde boek inmiddels. Deze zomer ben ik 10 jaar ondernemer. Ik ben jurist en mijn klanten komen natuurlijk voor juridisch advies, maar we hebben het ook altijd over het ondernemen en hoe dat in verhouding staat tot de juridische keuzes die je maakt. Ik merkte dat zij zich vaak laten leiden door alles wat je op internet leest; coaches die je vertellen wat je moet doen om succesvol te zijn, hoe je de hoogste omzet maakt, dat je minimaal € 10.000 per maand moet verdienen om je een echte ondernemer te kunnen noemen. Dat soort dingen. Maar het gaat er juist om dat je als ondernemer zelf kiest wat bij je past. We hebben extreem veel kleine ondernemingen in Nederland die alles zelf moeten uitvinden en regelen en ik denk dat mijn boek daar veel aan kan bijdragen.”

Écht ondernemen – Bemoei je met je eigen zaak

Deborah: “Ik mocht de preview van het boek alvast lezen voordat het in de schappen lag, en wat mij opviel is dat het een soort naslagwerk is. Is het ook zo bedoeld?” Charlotte: “Ja, het is deels een naslagwerk, maar het staat ook vol inspirerende verhalen. Ik heb 12 ondernemers mogen interviewen die hun bedrijf allemaal op een andere manier runnen. Daar kun je veel van leren, bijvoorbeeld dat ze allemaal andere keuzes maken in het ondernemerschap en tóch succesvol zijn. Natuurlijk staan er ook juridische zaken in het boek, dingen waarvan het belangrijk is dat je het goed regelt. Ik geef uitleg, advies en praktische oplossingen. Juridische blabla in gewoon Nederlands.”

Deborah: “Een boek geschreven door een jurist: dat moet haast wel saai en droog zijn. Tenminste, daar ga je vanuit. Maar jouw boek is dat helemaal niet! Wat mij het meest aansprak is het verhaal van de ondernemer die naar het buitenland vertrok met niets en uiteindelijk een miljoenenbedrijf heeft opgebouwd. Maar er staan ook andere verhalen in waarin ik mezelf als ondernemer herken. Uit ieder verhaal kun je wel iets halen dat van toepassing is op je eigen business, dat vind ik tof.” Charlotte lacht: “Goed om te horen! Dat is precies de bedoeling van het boek. Niet té juridisch en natuurlijk leuk om te lezen, want het moet niet voelen als een studieboek.” Deborah: “Missie geslaagd!”

Hashtag kutjurist

Deborah: “Wat ik zo leuk aan je vind, is dat je zo lekker recht voor zijn raap bent. Je noemt jezelf bijvoorbeeld een kutjurist. Toen ik jou voor het eerst zag op Instagram had je een shirt aan met dat woord erop en dat vond ik zo bijzonder dat ik je sindsdien ben gaan volgen. Jij doet het compleet anders dan andere juristen.” Charlotte: “Jazeker. Mijn man werkt ook als jurist. Dan heb je thuis weleens een discussie waarbij de ander je verbetert en dan zeggen we als grapje tegen elkaar: ‘Pfff, kutjurist!’. Dat vertelde ik op Instagram en dat is daarna een beetje blijven hangen. Nu gebruik ik het om me te onderscheiden. Niet iedereen is van die term gecharmeerd, maar ik kan toch niet iedereen bedienen. Ik wil graag klanten waarmee ik kan communiceren zoals ik dat prettig vind. En dat is dus vrij direct.”

Écht ondernemen op je eigen voorwaarden

Deborah: “Je maakt ook vlogs op YouTube waarin je een kijkje geeft achter de schermen van je praktijk, je neemt podcasts op, je bent spreker en heel actief op Instagram met meer dan 10.000 volgers. Daarmee pak je het compleet anders aan dan de gemiddelde jurist. Is dat een bewuste keuze geweest?” Charlotte: “Als je rechten gaat studeren dan krijg je op de universiteit een bepaald toekomstperspectief mee. Je leert over rechters, officieren van justitie en advocaten, maar over andere beroepsgroepen binnen het juristenvak hoor je niets.

Het traditionele beeld van de juridische wereld is toch nog steeds: strak in het pak in een groot kantoor op de Zuidas en keihard werken. Maar ik ben daar te eigenzinnig en recalcitrant voor. Ik had zo mijn eigen ideeën over hoe ik wilde werken en bijvoorbeeld ook op het gebied van marketing. Zo wil ik voor mijn klanten de drempel voor het inschakelen van een jurist zo laag mogelijk maken, toegankelijk en begrijpelijk communiceren, en ze vooral hélpen.”

Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen
Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen.
Dit is Charlotte Meindersma!

“Plezier in mijn werk en mijn leven vind ik belangrijker dan geld. Zo heb ik op kantoor bijvoorbeeld labradoodle Tommy rondlopen, mijn Chief Happiness Officer” – Charlotte Meindersma

Rot op met je € 100.000!

Deborah: “Je doet al zoveel, waarom dan ook nog een boek schrijven?” Charlotte: “Ik schrijf inderdaad blogs, maak podcasts en geef veel informatie op social media, maar dat zijn allemaal snippets. Met een boek kun je veel meer content kwijt en dieper in de materie duiken. Ik schreef het naast mijn normale werk en dat kost best veel tijd. Bedenken wat je in het boek wil hebben, notities maken. Het voorbereidende proces duurt lang. Maar het uiteindelijke boek schrijven komt neer op een paar dagen keihard rammen en al mijn notities en hersenspinsels op papier zetten.”

Deborah: “Wat is jouw favoriete gedeelte uit het boek?” Charlotte lacht. “Dat vind ik een hele lastige vraag. Ik heb heel veel lol gehad in de interviews doen met ondernemers en te ontdekken dat iedereen een andere definitie heeft van succes.” Deborah: “Ja, zo zeg je over succes bijvoorbeeld ook in je boek: ‘Rot op met je € 100.000 en dat gaat dan over omzet zonder context. Ook weer zo’n recht voor zijn raap uitspraak.”

Charlotte: “Dat komt omdat je op Instagram vaak coaches hoort roepen dat je minimaal € 100.000 moet omzetten om jezelf een succesvolle ondernemer te noemen. Hoezo? Fijn die omzet, maar het zegt helemaal niets. Irritant, en het geeft geen transparant beeld. Prima als € 100.000 jouw doel is, maar beloof mensen geen succes zonder de juiste context. Het gaat om de winst. Focus je niet op een bepaald getal maar op je wensen en kosten, en bepaal daarna welk omzetdoel daarbij hoort.”

Oploskoffie: de koffie die alles oplost!

Deborah: “Ik wilde je nog even vragen naar de oploskoffie. Dat vind ik zo’n leuk concept. Zit je nu ook aan de oploskoffie?” Charlotte lacht: “Nee, ik drink Nespresso! De oploskoffies zijn ontstaan toen ik op een beurs stond en dacht: hoe zorg ik dat ik met mensen in gesprek raak? Oploskoffie: de koffie die alles oplost! Want een jurist met een kraam is niet echt een showstopper, zeg maar. Ik heb toen banners laten maken met het woord ‘oploskoffie’ erop, bonen erbij en ja hoor, mensen vertraagden hun pas en dat gaf mij de gelegenheid om ze aan te kunnen spreken. Toen ik de VIVA400 won in 2013 kreeg ik kaartjes met: ‘Gefeliciteerd Miss Oploskoffie!’ en dat is op die manier blijven hangen.”

Doe het op jouw eigen manier

Deborah: “Wat is jouw beste advies voor iedere ondernemer?” Charlotte: “Dat je niet klakkeloos luistert naar anderen, maar je eigen keuzes maakt in het ondernemen. En er mag wel iets meer aandacht naar juridische zaken. Dat is misschien niet altijd leuk, maar wel heel verstandig. Regel je zaken goed zodat je achteraf geen problemen hebt. En lees mijn nieuwe boek als je op een eerlijke manier wil ondernemen, of als je ergens nog een beetje onzeker over bent met betrekking tot het ondernemerschap. Weet dat jij het mag en kan doen op jouw eigen manier. En als je een oploskoffie met mij wil drinken omdat je juridische vragen hebt, neem dan vooral contact met me op.”

Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen met Charlotte

Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen

Charlotte’s Law & Fine prints
Charlotte Meindersma
website | instagram

Bestel het boek!

Écht ondernemen – Bemoei je met je eigen zaak ligt nu in de winkel en kun je onder andere hier bestellen (aff.).

Liever luisteren of kijken? Podcast op YouTube en Spotify

Dit artikel ‘Kutjurist, oploskoffie en écht ondernemen’ is een korte samenvatting van mijn hele interview met Charlotte. Bekijk hieronder de YouTube video van ons Zoom gesprek, of beluister de podcast op Spotify!

LIBBIES YouTube
Bekijk het gesprek met Charlotte op YouTube!
LIBBIES Podcast
Beluister het gesprek met Charlotte op Spotify!

Meer lezen over inspirerende vrouwelijke ondernemers?

Deze interviews vind je waarschijnlijk ook interessant om te lezen of te luisteren:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: