Work

Rood, roze, geel? Welke kleur je moet kiezen voor je brand

Kleuren spelen een grote rol in jouw toekomstige succes. Kies ze daarom goed!

Welke kleur moet je kiezen voor je personal brand? En waarom is dat in godsnaam belangrijk? Dat lees je in dit artikel. Want kleuren zijn allesbepalend voor de look & feel van je bedrijf, maar ook voor je personal branding. Daarom geef ik vandaag een lesje ‘Kies de juiste kleur’!

Kleur kiezen voor je brand

Om de juiste kleur of kleuren te kiezen die passen bij jouw bedrijf, is het belangrijk dat je eerst bepaalt wat je wil uitstralen. Dat hangt af van de branche waarin je zit, jouw doelgroep, je visie én je persoonlijke look. Laten we eerst beginnen met je bedrijfskleuren.

Is het je opgevallen dat in reclames en logo’s steeds bepaalde kleuren worden gebruikt? Dat komt omdat kleuren je onbewust beïnvloeden en invloed hebben op je gedrag.

 • Rood: krachtig, opvallend, passie
 • Oranje: happy, goedkoop
 • Roze: vrouwelijk, lieflijk, meisjesachtig
 • Paars: mysterieus, creatief, avontuurlijk
 • Blauw: zakelijk, zekerheid, betrouwbaar
 • Groen: natuur, ontspanning, rust
 • Geel: vrolijk, energie
 • Bruin: robuust, stabiel
 • Zwart: classy, elegant
 • Wit: puur, onschuldig
 • Grijs: onopvallend

Bekende bedrijven met hun specifieke kleur

Reclamebureau’s kiezen niet voor niets voor specifieke kleuren per bedrijf. Je wil met je reclamecampagne natuurlijk goed blijven ‘hangen’ in het hoofd van je potentiële klant. Daarom is Coolblue blauw (betrouwbaar), Hornbach oranje (goedkoop) en McDonald’s rood met geel (opvallend en vrolijk). Sinds een paar jaar schakelt McDonald’s overigens steeds meer over op groen in plaats van rood. Zo willen ze laten zien dat ze oog hebben voor duurzaamheid en gezondere menu opties! 

Ook jij kunt met de kleuren in je branding een bepaalde uitstraling benadrukken. Denk hier dus goed over na als je je huisstijl gaat ontwerpen. Kies maximaal 4 kleuren die je binnen jouw brand gaat gebruiken en voeg ze toe aan je logo, je website, je visitekaartjes en je social media.

Contrast, kleursterkte en kleurtinten

Als je gaat voor meerdere kleuren heb je de keuze of je gaat voor contrasterende kleuren of juist kleuren die op elkaar lijken. De combinatie rood/geel/blauw geeft bijvoorbeeld een totaal andere uitstraling dan rood/oranje/bruin. Ook kun je meerdere tinten van dezelfde kleur gebruiken, denk hierbij dan aan een combinatie van bijvoorbeeld lichtblauw/kobaltblauw/donkerblauw. 

De kleursterkte is ook van belang. Kijk maar eens naar &C, het platform van Chantal Janzen, dat bekend staat om het gebruik van pastelkleuren. Die komen overal terug. Van het magazine, tot de website en Instagram. Wanneer zij hadden gekozen voor ‘volle’ kleuren was het merk te schreeuwerig geweest. Maar door te kiezen voor verschillende zachte pasteltinten wordt het een mooi geheel, en bovendien passend bij de jonge vrouwelijke doelgroep.

Ga lekker spelen met kleur!

In Canva kun je heel gemakkelijk verschillende kleuren naast elkaar zetten en de voor jou optimale combinatie bepalen. Vergeet niet de hex codes op te schrijven, zodat je jouw kleur altijd kunt terugvinden. Puur zwart is bijvoorbeeld #000000 en wit is #FFFFFF, maar een lila tint heeft als code #ADAADA. Er zijn letterlijk miljoenen kleurcodes, dus ga er lekker mee spelen tot je de juiste kleur hebt gevonden.

De kleuren die je kiest voer je door in je gehele brand. Ja, ook in je persoonlijke look dus! Moet je dan altijd in het paars gekleed als dat jouw bedrijfskleur is? Tuurlijk niet. Maar aangezien paars in dat geval continu terugkomt op je website, logo en social media is het wel zo handig als deze kleur ook bij jouw persoonlijkheid past. Want ik ga ervan uit dat jij het gezicht bent van jouw brand, en dus moet jouw eigen uitstraling kloppen met jouw branding strategie. Een ‘rood’ bedrijf met jezelf als ‘grijs muisje’ matcht niet met elkaar. Maar als jij een grijs muisje bent, had je waarschijnlijk toch al niet voor rood gekozen. 

Kleuren zeggen wie je bent

Heb je eenmaal een kleurkeuze gemaakt, blijf er dan bij en switch niet iedere keer naar wat anders. Zorg voor een consistente look & feel. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor bruin en groen (ik noem maar wat), plaats dan geen foto van jezelf met een knalroze trui op je homepage. Kies in plaats daarvan kleuren die jouw brand versterken: ecru, bosgroen, donkerbruin of iets dergelijks. Dat zorgt voor eenheid en rust in je uitstraling. Andersom geldt het ook. Heb jij een ontzettend krachtige en opvallende persoonlijkheid? Dan is het zonde als je hier geen gebruik van maakt. Niet in het grijs op de foto dus!

Tips voor personal branding foto’s

 • Let niet alleen op de kleur van je kleding, maar ook van je haar en schoenen
 • Kies zorgvuldig de kleur van de achtergrond
 • Let op de details: ook je sieraden, nagellak en make-up moeten overeenstemmen met je brand
 • Een accessoire in de juiste kleur maakt het helemaal af

Kleuren als een PRO

Wil je nóg een stapje professioneler omgaan met je kleurgebruik en ben jij zelf het gezicht van je bedrijf? Let dan bij je kleurkeuze niet alleen op de branche en je doelgroep, maar ook op jouw persoonlijke kleurtype. Bij een verkeerd kleurgebruik lijk je namelijk ziek en duf, maar met de juiste tinten straal je!

Ben jij een koel type? Kies dan voor heldere kleuren met een blauwige ondertoon. Bijvoorbeeld: zeeblauw, framboosrood, zwart, wit, bordeauxrood, fuchsia, donkergroen, zilver en paars. 

Hoe weet je of je een koel kleurtype bent?

 • Je aderen schijnen blauwig door je huid
 • Je huid is meer roze dan geel
 • Zilver staat je beter dan goud
 • Je hebt een koele oogkleur (blauw, grijs, groen, grijs/groen, donkerbruin)

Ben jij een warm type? Kies dan voor gedempte kleuren met een gelige ondertoon. Bijvoorbeeld: roestbruin, ecru, petrol blauw, oranje, zalmroze, goud, koper, mosgroen etc.

Hoe weet je of je een warm kleurtype bent?

 • Je aderen schijnen groenig door je huid
 • Je huis is meer geel dan roze
 • Goud staat je beter dan zilver
 • Je hebt een warme oogkleur (hazelnootbruin, groen/bruin, geel/bruin)

Hierboven leggen we in het kort uit hoe je een koel of een warm kleurtype kunt herkennen. Vind je het lastig om je type te bepalen? Overweeg dan eens om een professionele kleuranalyse te laten doen. Dan weet je daarna exact welke kleuren het allerbeste bij je passen.

De juiste kleur kiezen voor je brand

Kortom, de juiste kleur kiezen voor je personal brand is ontzettend belangrijk. Gebruik ze niet alleen in je logo en op je website, maar ook in je persoonlijke look. Hiermee straal je kracht en professionaliteit uit, ook als een professioneel reclamebureau niet binnen je budget past!


Meer lezen?

Deze artikelen over personal branding vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d