Work

Klanten vinden, hoe doe je dat?

Je hebt je eigen bedrijf, maar het loopt niet lekker. Je hebt gewoon niet genoeg klanten. En als je ze wel hebt, dan zijn ze lastig of ze passen niet bij jouw business. Wij geven je tips om de ideale klant te vinden.

Klanten vinden, hoe doe je dat? Je website ziet er prachtig uit, je visitekaartjes zijn da bomb, en je kantoor is helemaal ingericht. Je bent er klaar voor. Laat maar komen die klanten! Maar na een tijdje besef je dat ze niet voor je in de rij staan. Je had nog zo geadverteerd op social media. Waar blijven die klanten nou?

Wie is jouw ideale klant?

Allereerst: wie is je doelgroep? Heb je je verdiept in je ideale klant? Weet je waar jouw ideale klant zich bevindt, welke magazines ze leest, wie ze volgt op social media? Visualiseer de klant die helemaal past bij jouw bedrijf. Wat heeft ze aan? En wat doet ze in haar vrije tijd? Kruip in haar hoofd en denk zoals zij denkt. Waar heeft jouw ideale klant behoefte aan?

Zodra je je helemaal met jouw ideale klant hebt geïdentificeerd is het tijd om jezelf en je bedrijf naamsbekendheid te geven op de plekken waar zij komt. Dit kunnen fysieke plaatsen zijn (winkels, horeca, kapsalons, whatever), maar ook non-fysieke plekken: het internet bijvoorbeeld. 

Waar heeft jouw klant behoefte aan?

Is jouw klant bijvoorbeeld vooral stoer, uniek en nerdy? Dan zal jouw perfecte Instagram account met girly roze foto’s haar waarschijnlijk niet aanspreken. En als jouw ideale klant zich graag bezighoudt met het milieu en duurzaamheid, dan zul je haar niet snel vinden in een kledingzaak met fast-fashion. 

Tips om jouw ideale klant te bereiken

  • Volg bedrijven en personen op social media die jouw klant graag ziet
  • Plaats reacties op de socials van bedrijven en personen die jouw ideale klant zouden kunnen worden
  • Bezoek plaatsen waar jouw ideale klant graag komt, en leg daar promotiemateriaal neer
  • Of liever nog: kijk of je kunt samenwerken met één van die bedrijven

Top ideeën voor samenwerking

Ben je bijvoorbeeld een interieurstylist? Misschien kun je samen met een makelaar een leuke deal overeenkomen. Zij de best ingerichte huizen op Funda, jij een kans om te laten zien wat je kan. Heb je een groente- en fruitzaak? Wellicht hebben bedrijven in jouw omgeving wel interesse in een fruitabonnement voor hun personeel. Ben je een wenkbrauwstylist? Heb je al eens gedacht aan een samenwerking met een parfumerie, waar je op hun klanten jouw brow shaping skills mag demonstreren? Think outside the box!

Nog meer tips om klanten te vinden

  • Zoek contact met bedrijven die jouw ideale klant al bedienen. Kun je hun dienstverlening versterken, zonder elkaar te beconcurreren?
  • Laat zien dat jij de expert bent in jouw vakgebied: schrijf blogs, plaats tips, deel je kennis
  • Bezoek netwerkevenementen en maak contact met andere ondernemers. Kunnen zij je introduceren bij jouw ideale klant?
  • Vraag hulp aan iemand die gespecialiseerd is in social media advertising, hoe en waar je het meest gericht kunt adverteren met minimale kosten

Klanten vinden, hoe doe je dat?

Kortom: als je je niet verdiept in hoe je jouw ideale klant kunt bereiken, dan ga je niet de juiste klanten vinden. Hoe je dat doet? Ga vandaag nog op onderzoek uit!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: