Look

Jij draagt de verkeerde maat beha!

Waarschijnlijk is jouw omvang te ruim en je cup te klein. Lees hier waarom!

Wist je dat 70% van alle vrouwen een verkeerde maat beha draagt? Dat komt omdat ons beeld van beha maten afwijkt van de werkelijkheid en omdat veel vrouwen gewoon niet beter weten. In dit artikel daarom hoe het écht zit en jij eindelijk die perfecte beha kunt vinden. Ook als je een afwijkende maat hebt.

Over cupmaten worden heel wat grappen gemaakt. Een cup dubbel D klinkt erg groot, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Sterker nog, zelfs een G cup (om maar wat te noemen) kan best een bescheiden maatje zijn. Die ene letter in je maat zegt letterlijk helemaal niets. Zonder de omvang te kennen (het cijfer in je maat) kun je geen uitspraken doen over de grootte van een beha maat. Het gaat om de relatie tussen de omvang en het volume in de cup, die je vertelt hoe groot je borsten nou eigenlijk zijn. 

Meet je omvang voor de juiste bandmaat

De onderste band van je beha? Dáár komt je steun vandaan, niet uit de schouderbandjes. Want een beha hoort strak te zitten (niet oncomfortabel, maar daar lees je zometeen meer over). Je kunt heel gemakkelijk herkennen of je de verkeerde omvang draagt, ook bij anderen. Zit de band aan de achterkant hoger dan aan de voorkant? Dan draagt diegene een beha met een te ruime bandmaat. Let er maar eens op, je ziet dit bij heel veel vrouwen!

Zoals je net al las, hoort een beha strak om je ribben te zitten. Het is de bedoeling dat je een beha koopt die nét goed zit op het ruimste haakje. Na een aantal keren dragen en wassen rekt de stof iets uit, waarna je een haakje strakker kunt kiezen. Daarom zitten er dus twee of meerdere sluitingen op een beha! Vanwege de rekbaarheid van de band dus; niet omdat je kunt ‘kiezen’ welke van de sluitingen je gebruikt. Koop je een beha die je alleen past op het kleinste haakje? Dan heb je de verkeerde maat beha en kun je hem na een paar keer dragen eigenlijk weggooien: de steun is verdwenen.

Het bepalen van de cup

Het bepalen van de cup is wat lastiger. Het volume van de borst kan hoog, laag of aan de buitenkant zitten. Afhankelijk hiervan (en het effect dat je wil bereiken met je beha) kies je het model. Zo zijn er bijvoorbeeld push-ups om het volume meer omhoog te brengen (de naam zegt het al), minimizers die het volume meer naar het midden brengen (niet plat drukken!) en modellen die de boel ronder maken. 

Op internet lees je vaak dat je moet meten over de tepel om de juiste cupmaat te bepalen. Leuk, maar dan ga je ervan uit dat dáár het meeste volume zit, terwijl dit bij heel veel vrouwen niet zo is. Vaak zit het volume lager, zeker als je borsten wat groter zijn. Soms helpt het om een beetje voorover te buigen als je gaat meten. Het cijfer dat je meetlint aangeeft + de gemeten omvang onder de borst vertelt je vervolgens welke beha maat je werkelijk hebt. En die is waarschijnlijk een stuk groter dan je denkt!

Hier lees je hoe je borsten op de juiste manier opmeet en de perfecte maat bepaalt: https://www.abrathatfits.org/calculator.php

Dit is jouw perfecte beha maat!

Het opmeten kun je overigens het beste in inches doen, niet in centimeters. De Engelse maten zijn veel nauwkeuriger. Vroeger waren beha’s stijf en hard, net als een corset. Er werd toen zo’n tien centimeter opgeteld bij de omvang, omdat je anders amper adem kon halen! Na de introductie van elastische stoffen was deze werkwijze niet meer nodig. Toch hanteert de Nederlandse maat nog steeds dit systeem. De Engelse maten doen dit niet; daarom zijn inch maten veel betrouwbaarder. Bij de meeste meetlinten heb je ook de mogelijkheid om in inches te meten. Op het labeltje in je beha zie je naast de Nederlandse maat vaak ook de Engelse maat staan, bijvoorbeeld 32C.

Keep them perky!

Omdat we denken dat een D cup (bijvoorbeeld) heel groot is, zijn we geneigd om een kleinere cupmaat te kiezen. Want: ‘zulke grote borsten heb ik niet!’. Dat wordt dan gecompenseerd met een grotere omvang, anders zit de beha totaal niet lekker. Terwijl je het eigenlijk andersom zou moeten doen: eerst de juiste omvang bepalen en daarna pas kijken welke cup je hebt. Verreweg de meeste vrouwen doen dit verkeerd. Heel zonde, want het kan zoveel beter. Een beha is een ontzettend technisch kledingstuk dat niet alleen je kleding véél mooier kan laten uitkomen, ook helpt het je aan een betere ondersteuning ‘to keep the ladies perky’.

Misverstanden over beha maten

Om even wat misverstanden de wereld uit te helpen: de cup van een maat 65E heeft dezelfde grootte als een 70D, een 75C en een 80A. En toch zijn ze niet inwisselbaar. Want als je maat 65E hebt, is de band van een 75C véél te wijd. Je kunt het ook zo bekijken: ondanks dat 65E en 80A compleet verschillende maten lijken, past er evenveel ‘borst’ in de cup. Maar bij een 65E heeft de borst meer volume naar voren (en vaak onderen); een 80A is platter en breder. Maar het volume is in totaal even groot. Bijzonder hè! Ik durf te wedden dat je dat nog niet wist.

Je kunt borsten dus niet vergelijken puur op basis van de letter in de maat. Een borst met een E cup (of groter) kan net zo groot zijn als een cup A. Het weefsel is alleen anders verdeeld, plus dat de ribbenkast in dit geval niet dezelfde breedte heeft. Een slanke vrouw kan een cup E dragen en tóch een bescheiden boezem hebben. Onthou dus dit: de letter in de maat zegt niet of je grote borsten hebt. Schaam je vooral niet voor die ‘hoge letter’ en koop gewoon een beha die past bij jouw lijf.   Met de juiste beha maat lijk je slanker en worden je borsten beter ondersteund. Ook zit het een stuk lekkerder!

Een beha die niet lekker zit

Veel vrouwen kiezen de bandmaat te ruim, bijvoorbeeld 80 terwijl ze eigenlijk 70 zouden moeten kiezen. De reden hiervoor is dat ze moeten compenseren vanwege een te kleine cupmaat, maar vaker nog omdat het zogenaamd fijner zit. Ook een belangrijke reden voor heel veel vrouwen: het vermijden van lelijke bobbels op je rug (het zogenaamde rugvet). Weet dan dat de goede maat beha juist ervoor zorgt dat al deze problemen verleden tijd zijn. Niet iedere beha in jouw maat, is de juiste beha voor jou. De plaatsing van de beugels, de hoogte van de cup, de stofsoort en de breedte van de banden is namelijk ook belangrijk. Dit maakt het verschil tussen een beha die past maar niet lekker zit, en een beha die je amper voelt. Het loont dus om verschillende modellen beha’s te passen, net zolang tot je de juiste te pakken hebt.

Beugels horen niet te prikken, er hoort geen borst over of onder de cup te vallen, en er hoort geen weefsel aan de zijkant uit te puilen. Ook mag je slechts met moeite een vinger onder de band kunnen steken (anders is de beha te los). Het tussenstukje hoort plat op de huid te liggen en niet naar voren (open) te staan. Ook al heb je de juiste maat gekozen, dan nog kunnen deze problemen de kop opsteken. En dat heeft alles te maken met hoe je de beha aantrekt.

Een beha op de juiste manier aantrekken

Een beha op de juiste manier aantrekken kost wat meer moeite dan je denkt. Gewoon aantrekken is niet voldoende; dan begint het werk pas. Scoop and swoop it!

De eerste stap van het op de juiste manier aantrekken van een beha is vooroverbuigen. Je laat in feite de borst in de cup vallen, in plaats van ze erin te ‘proppen’. Stap 2: met je linkerhand pak je de rechterborst in je beha vast, vervolgens trek je de borst richting de voorkant/het midden (dus weg van je oksel), waarbij je de huid onder de beugel glad trekt. Dit doe je ook aan de andere kant. Even schudden en klaar! De derde stap is het gladstrijken van de huid onder de onderste band richting de zijkanten. Dit doe je door je hand onder de band te steken en vervolgens onder de band door te laten glijden richting je oksel. Doe dit zowel links als rechts, voor en achter.

Nu pas kun je beoordelen of de juiste beha hebt gekozen. Is het een perfect fit? Bewonder het resultaat in de spiegel en zie wat het voor je figuur doet! Zo niet, zoek dan verder naar een ander exemplaar.

De verkeerde maat beha: no more!

De verkeerde maat beha kiezen overkomt ons allemaal, maar met dit artikel is dat gelukkig niet meer nodig. Meer tips en gedetailleerde meetvoorbeelden vind je o.a. op https://www.abrathatfits.org/calculator.php en http://www.leesvoer.net/je-doet-het-fout. Ook heel interessant is het Instagram account van The Irish Bra Lady. Daar zie je niet alleen met filmpjes hoe je een beha op de juiste manier aantrekt, ook zie je allerlei borsten in de juiste én verkeerde beha maat langskomen (en wat dat doet voor je figuur!).  Hier alvast een voorproefje. Check @theirishbralady voor meer foto’s!


Meer lezen?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook leuk!

%d bloggers liken dit: