Work

Over jezelf bewijzen als succesvolle vrouw

Vooroordelen, iedere vrouw heeft ermee te maken. Maar vrouwen zijn juist succesvollere ondernemers.

Lekker oppervlakkig. Moet kunnen toch? Niet als je een succesvolle vrouw bent. Dan wordt je geacht heel zakelijk te zijn en je kwetsbare, vrouwelijke kant zoveel mogelijk te onderdrukken. Nog steeds heerst het idee dat je als vrouwelijke ondernemer alleen heel succesvol kunt zijn als je:

  • Een harteloze bitch bent
  • ‘Mean Girls’ praktijken beoefent
  • Pappie veel geld heeft
  • Te vaak onder het bureau van je baas hebt gelegen

Dat slaat natuurlijk nergens op. Juist als vrouw heb je een geweldige uitgangspositie om een topbedrijf op te bouwen! Waarom dat is vertel ik je in dit artikel.

Succesvolle vrouwen worden onderschat

Als vrouw in business word je vaak onderschat, en zeker als je jong en niet heel lelijk bent. Beauty én Brains: dat is een concept dat veel mannen niet kunnen handelen. Ik zal dit verduidelijken met een voorbeeld uit mijn eigen carrière. Toen ik een jaar of 25 was werkte ik als makelaar. Wanneer ik een bezichtiging deed en de kijker was een oudere man, dan deed zich in 99% van de gevallen de volgende situatie voor:

“Ben jij niet een beetje jong om makelaar te zijn? Ik wil liever onderhandelen met een ervaren persoon. En ik heb nog wat vragen over de bouwkundige staat van het dak. Vraag je baas maar om mij vanmiddag te bellen.”

Ondanks het feit dat ik als jonge professional respectloos behandeld werd, en van binnen kookte van woede, loste ik dit altijd als volgt op:

(Insert big, fake smile)

“Het zadeldak is in 2004 gerenoveerd waarbij gebruik is gemaakt van isolatie met een Rc waarde van 4,0 volgens de ‘koud dak’ constructie. De houten balken zijn geïmpregneerd tegen boktor, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken.”

(Man kijkt verbaasd)

“Ik zag u net ook even kijken naar de staat van de loodslabben rondom de schoorsteen. Heel begrijpelijk dat u bij een huis van dit bouwjaar bezorgd bent.”

(Man trekt wit weg)

“Aangezien lood maximaal een jaar of 40 meegaat, heeft de huidige eigenaar dit direct met de dakrenovatie aangepakt. Hierbij is de lintvoeg eruit geslepen, het nieuwe lood bevestigd met een loodklem en vervolgens dichtgevoegd. Ik heb eventueel een ladder bij me als u het van dichtbij wil inspecteren.” 

Bam, uitgeluld. 

Vrouwen communiceren beter

Juist omdat vrouwen over het algemeen meer in verbinding staan met hun emoties zijn ze beter in communiceren. Bovendien praten ze meer dan mannen en gebruiken ze ook nog eens meer woorden. Dat bevordert de informele communicatie. Omdat vrouwen hun manier van communiceren vooral gebruiken om sociale contacten te verbeteren, maken ze op die manier een betere connectie met een klant. Die klant voelt zich gehoord en durft vrijuit te praten. En dat kun je als vrouw in je salesgesprek heel goed gebruiken om te overtuigen als een baas.

De succesvolle vrouw neemt minder risico

Vrouwen blijken in risicovolle situaties angstiger te zijn dan mannen. Dat komt omdat nog steeds het idee leeft dat slecht presterende babes incompetent zijn en niet dus geschikt als leidinggevende of topondernemer. Vrouwen weten en voelen deze vooroordelen continu, en proberen onbewust risicovolle situaties zoveel mogelijk te vermijden. Misschien is dat ook één van de redenen waarom er zo weinig vrouwelijke CEO’s zijn, waar je wordt afgerekend op de wijze waarop je beslissingen én risico’s neemt.

Máár: als je kijkt naar het aantal faillissementen in Nederland blijkt ook dat van de failliete bedrijven slechts 25% een vrouwelijke ondernemer is. Blijkbaar zijn vrouwen realistischer ingesteld als het gaat om winstverwachting, investeringen en andere financiële uitgaven.

Maak gebruik van je vrouwelijke eigenschappen! 

Kwetsbaarheid wordt tegenwoordig steeds meer gewaardeerd; ook in het zakenleven. Maak dus gebruik van je vrouwelijke eigenschappen: betere communicatie, het vermogen om sneller een connectie te maken en het feit dat vrouwen in het algemeen het talent hebben om risico’s te beperken.

Het valt je misschien op dat ik de typisch vrouwelijke dingen zoals gebruik maken van je uiterlijk en hulpeloos gedrag vertonen nog niet heb genoemd. Dat heb ik bewust niet gedaan, omdat dit alleen maar de stereotypische denkbeelden over vrouwen benadrukt. Maar ik kan ook niet ontkennen dat vrouwen in sommige situaties meer kunnen bereiken dan mannen.

Hoe vaak heb jij als vrouw gratis drankjes gekregen tijdens het uitgaan? Of je vriend lief aangekeken als je een schilderijtje op de muur wilde hebben? Mannen voelen zich graag de redder in nood. Je hoeft als vrouw maar even hulpeloos om je heen te kijken en ze komen van alle kanten aangerend. That’s how the world works. Of ik het daar nou mee eens ben of niet. 

Succesvolle vrouw & charmes

En soms, heel soms, als alle andere strategieën niet werken, dan gooi ook ik mijn vrouwelijke charmes er weleens in. Tja. Soms is het handig om een vrouw te zijn ;)

Geef een reactie

%d