Work

100 hartjes op Instagram! Heb je het nodig voor je bedrijf?

Moet je als bedrijf 'iets' doen met Instagram of andere social media? En is het écht nodig om duizenden volgers te hebben? Je leest het hier!

Zonder social media tel je als bedrijf niet meer mee. Althans, dat is wat vaak wordt beweerd. En dus maken we er met z’n allen veel werk van. Growth hacks, design apps voor je Stories, we huren tekstschrijvers in en ronselen fotografen voor de allerbeste branding foto’s. Heeft dat allemaal wel zin? Is Instagram voor je bedrijf een must? Je leest het hier!

Met je bedrijf op Instagram

Eerst even over mijn eigen ervaring met Instagram. Sinds een jaar of wat zit ik met LIB op dit platform. As we speak zijn er 670 volgers die de content van LIB leuk genoeg vonden om op de ‘Volg’ knop te drukken. Dat lijkt voor jou misschien een laag aantal, maar je zou ze eens tegelijk op de koffie moeten vragen. Dan merk je pas wat 670 mensen eigenlijk betekent. Toch is de algehele tendens dat alles onder de 1000 volgers niet echt meetelt. Duizenden heb je er nodig, of beter nog: 10.000. Dan stel je wat voor, zeg maar. Niet voor niets zijn er nog steeds mensen die volgers kopen. Alles om succesvol te lijken op social media!

De vraag is: waarom willen we dat eigenlijk? Is het inderdaad een must om ‘groot’ te zijn op Instagram en andere platforms? En belangrijker: wat levert het op in keiharde pecunia? 

Is social media onmisbaar als ondernemer?

Laten we teruggaan in de tijd. Nog maar een aantal jaar geleden had je als bedrijf waarschijnlijk een simpele website en een Facebook pagina. Het doel? Vindbaar zijn via Google (hallo nieuwe klanten!) en communiceren met diezelfde klanten over het wel en wee van je bedrijf. Maar echt veel tijd besteedde je er niet aan. Soms een berichtje, een post met een korting of een leuke behind the scenes foto. Video werd amper gebruikt. Laat staan dat iemand had gehoord van growth hacks! 

Fast forward een paar jaar later. Tegenwoordig is social media onmisbaar als je ondernemer bent. Dat kost tijd en geld. Ik heb zelfs mensen gesproken die meer tijd kwijt zijn aan het perfectioneren van hun Insta feed, dan aan hun eigenlijke werk. Prima als jij je bijvoorbeeld verkoopt als Instagram expert en je dus hiermee je geld verdient. Maar voor ieder ander lijkt dat belachelijk. Of toch niet?

Waar zit jouw doelgroep?

Het hangt af van wie je het vraagt. Iedere ondernemer van pakweg 40+ (lekker generaliserend) heeft weinig met dit soort platforms en maakt omzet the old fashioned way. Vooral door mond tot mond reclame eigenlijk. Ben je tevreden, vertel het verder, dat werk. Mijn vader bijvoorbeeld (toch al een eind boven de 40 :) ), weigert iets te doen met social media, maar heeft desondanks een zeer bloeiend bedrijf. En dat voor een online business! Het kan dus nog steeds, een succesvol bedrijf zonder Instagram. De mensen tussen de pakweg 30 en 40 hangen er een beetje tussenin. De meesten doen wel wat met social media, checken reviews als ze een vakantie plannen en gluren graag naar de online plaatjes van bekenden. Maar that’s about it. Jongeren onder de 30 echter….

Die lijken niet weg te slaan van social media. Maar dat komt natuurlijk ook omdat ze ermee zijn opgegroeid. Ze zijn niet bekend met de oude, analoge wereld. Voor hen is de wereld altijd digitaal geweest. Vooral als het gaat om mensen van 25 en jonger. Lezen? Nee, liever filmpjes kijken! Lange websites doorscrollen? Liever TikTokken! Korte, duidelijke informatie die hapklaar wordt opgediend. Moeite doen, waarom zou je? Een compleet andere manier van omgaan met informatie dus, die compleet afwijkt van wat tot een aantal jaren geleden nog ‘normaal’ was. En daarom is het belangrijk dat jij je als ondernemer moet afvragen of Instagram en andere platforms een meerwaarde zijn voor jouw bedrijf.

Want die vraag hangt af van één ding: wie is jouw doelgroep? Richt jij je vooral op 40 minners? Dan is zichtbaar zijn op social media inderdaad een must (Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest), want daar zijn jouw potentiële klanten te vinden. Is jouw doelgroep heel jong? Dan moet je ‘iets’ met YouTube en TikTok doen. Gewoon omdat je ze daar het beste bereikt. De volgende vraag is: heb je dan heel veel volgers nodig? En dat antwoord is gelukkig nee!

Het gaat om de kwaliteit van je volgers

Instagram voor je bedrijf, heb je het nodig?

Alles draait om de kwaliteit van je volgers, en dat komt voornamelijk vanwege de algoritmes die dit soort platforms gebruiken. Niet iedereen ziet jouw posts namelijk. Op basis van je gedrag op social media (en bijvoorbeeld Google), kiest ‘het systeem’ wat er voorbijkomt op je feed. Daar ligt de macht én het verdienmodel van bedrijven zoals Meta (Facebook) en Google. Hoe beter de content is afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren, hoe beter bedrijven je kunnen bereiken met advertenties. En die advertenties, daar draaien deze techgiganten op. Het is de enige reden dat ze bestaan. Niet omdat ze je zo graag mooie plaatjes en leuke verhaaltjes willen laten zien, maar omdat ze veel geld verdienen door adverteerders. 

Van jouw volgers krijgt maar een heel klein percentage jouw posts te zien. Of je dus impact maakt met je bedrijf op Instagram, hangt af bij wie jij in de feed verschijnt. Leuk dat je tante Annie jou volgt en leuke comments plaatst, maar zij betaalt je rekeningen niet. Dat doen je klanten! Maar dan moet je ze wel bereiken natuurlijk. Je hebt niet veel volgers nodig, maar vooral kwalitatieve. Ook met 100 volgers kun je ontzettend veel bereiken, zolang het loyale fans zijn van je bedrijf. Die jouw posts graag willen zien en jouw diensten willen kopen. Richt je met je bedrijf dus niet op Instagram met als doel zoveel mogelijk followers te verzamelen, want daar heb je helemaal niets aan. Tenzij je influencer bent, dan krijg je betere deals als je een groter publiek hebt. Zo werkt het, helaas.

Geld verdienen door en met Instagram

Maar voor het gros van de bedrijven geldt: ga op zoek naar je doelgroep en probeer hen (en alleen hen!) op social media aan je merk te binden. Maak je content specifiek voor die doelgroep en post wat zij graag willen zien. Verwijder alle volgers die niet nuttig zijn voor jouw brand. Vage buitenlandse profielen? Weg ermee! Overweeg ook om vrienden en familie van jouw bedrijfsaccount te weren. Liever 300 trouwe en kooplustige fans, dan 3000 volgers die niets bijdragen aan jouw omzet. Want daar draait het toch om? Geld verdienen met je onderneming! Of jij Instagram inzet voor je bedrijf bepaal je helemaal zelf. Maar áls je het doet, doe het dan met de juiste strategie. Anders is het tijdverspilling. Zonde!


Meer lezen?

Deze artikelen gaan ook over Instagram voor je bedrijf en de juiste strategie. Heb je ze al gelezen?

%d bloggers liken dit: