Feel

Ik zat fout over Human Design en dit is waarom

Ik ben héél eigenwijs, maar als ik fout zit durf ik dat best toe te geven. Bij deze dus!

Ik durf best toe te geven wanneer ik fout zit, en in dit geval gaat het over Human Design. Een paar maanden geleden schreef ik er een artikel over: ‘Human Design, onzin of niet?’. In dit artikel gaf ik aan waarom ik niet bijzonder onder de indruk was van dit systeem; alles wat in mijn chart stond wist ik al of vond ik niet kloppen met hoe ik mezelf zie. Het was vooral handig als je jezelf nog niet zo goed kende, vond ik. Maar ik zat fout en hieronder lees je waarom.

Allereerst wil ik zeggen dat ik een antipathie heb voor alles dat ‘zweverig’ is. Ik vind het grappig en fascinerend, maar tegelijkertijd geloof ik er niet in. Horoscopen, manifesteren of een cacao ceremonie? Alles in mij schreeuwt: nope! Hetzelfde gebeurde toen ik met Human Design in aanraking kwam. In eerste instantie leek het me interessant, omdat het gedeeltelijk op cold, hard science is gebaseerd. Maar ik las vooral veel zweverigheid op websites. ‘In je kracht staan’, ‘maancyclus’ en ‘alignment’ geven me acuut jeukende bultjes. Toch bleef Human Design in mijn achterhoofd hangen en kwam steeds vaker spontaan op mijn pad.

Ik ben een 5/1 Generator, blijkbaar

Bij een netwerkavond bijvoorbeeld, waar iemand me vroeg: “Wat voor Human Design type ben jij?” Ik wist het antwoord niet (want alweer vergeten), maar ik kon het wel snel opzoeken in het artikel dat ik had geschreven. “Generator”, antwoordde ik. “Ja, dat kon haast niet anders!”, zei ze. En ik dacht: huh?

Twee weken later kwam ik Human Design weer tegen, ditmaal op Instagram. Ik volg daar een no nonsense business coach, een stoere chick die me altijd inspireert met haar badass teksten. Ineens had zij het óók over Human Design. Zij?? Die vrouw die altijd in control lijkt? Die zelfverzekerde, totaal niet zweverige vrouw? Had ik iets gemist? Had ik het gewoon niet goed begrepen? Zat ik fout over Human Design? Het liet me niet meer los. Ik móest het weten. Waarom kwam Human Design steeds weer op mijn pad, terwijl ik er totaal niet op zat te wachten?

Human Design en mijn chart

Ik besloot nog een keer een persoonlijke chart te maken, gratis online. Dit keer ging ik niet af op de bijbehorende beschrijving en uitleg op de site, maar las er een serieus boek over. Wat betekenden al die cijfertjes en plaatjes nou écht? En ik stond versteld. Ja, de bekende dingen die ik al wist kwamen weer naar boven, maar nu las ik ook heel veel nieuwe dingen. Wetenschappelijke dingen. Dingen die zo griezelig goed klopten dat mijn hoofd tolde. Nu wilde ik er echt alles over weten. Dus ging ik op Google en las zoveel ik kon.

En ik ontdekte dat hoewel Human Design veel spirituele types aantrekt, er ook veel nuchtere literatuur te vinden is. Ik liet de antipathie los en probeerde alleen de feiten tot me te nemen. Ik dook er helemaal in. Niet alleen in mijn eigen chart en de betekenis hiervan, maar ook die van mijn partner. Eens kijken of het bij hem ook zo goed klopte. Ja dus!

Ik zat fout over Human Design

Ik las verder. Over kwantumfysica, neutrino’s en energie. Over natuurkunde, scheikunde en DNA. En ja, ook over planeten, sterren en eeuwenoude esoterische systemen. Maar alleen als ik niet-zweverige teksten erover kon vinden: ik wilde keiharde feiten en niets anders. Inmiddels was ik een beetje obsessed. Ik ploos grafieken uit, bekeek video’s (ik haat video’s kijken!) en volgde zelfs 4 cursussen over Human Design. Hoe meer ik las en hoorde, hoe meer ik onder de indruk raakte. En enthousiast, niet normaal. Ik, de ultieme scepticus? Jep. 

Ben ik nu ook zo’n zweverig type geworden waar ik altijd een hekel aan had? Nee, echt niet. Geloof ik het verhaal van bedenker Ra Uru Hu, die het Human Design systeem als ‘download’ vanuit het universum tot zich heeft gekregen? Hmmm. Ik denk dat ik dat verhaal moet zien voor wat het is: een metafoor, een leuk en mystiek verhaal, bedoeld om de boodschap op een pakkende manier aan de massa te vertellen. Net zoals de Bijbel eigenlijk (ook een boek vol leuke verhaaltjes die je niet al te letterlijk moet nemen, wat mij betreft dan).

Niet zweverig, maar praktisch

Ik ben dus niet ineens een totaal ander persoon geworden, in een paarse jurk met tarotkaarten in een wolk van wierook (niks mis mee, begrijp me goed, maar het is gewoon niet mijn ding). Ik ben nog steeds iemand die de wetenschap voorrang geeft op het ongrijpbare. Met de deur op een klein kiertje richting spiritualiteit. Dat wel. Maar 100% op mijn eigen manier.

Dus als een scepticus als ik, de science nerd, onder de indruk kan raken van Human Design? Wie weet is het dan ook wat voor jou. Maar ben je net zoals ik, sla dan die zweverige websites lekker over. Want het is zonde als je daardoor afhaakt. Wil je tips over die nuchtere kant van Human Design? Stuur me dan een mailtje of berichtje, dan neem ik je mee in mijn zoektocht. Want er is nog zoveel meer te lezen, luisteren en horen op dit gebied! Als 5/1 Generator rust ik niet tot ik alle info heb en die onrust in mijn hoofd gefixed is. Degenen die al bekend zijn met Human Design weten vast wat ik bedoel :)


Meer lezen?

Deze ‘Feel’ artikelen vind je waarschijnlijk ook leuk.

%d bloggers liken dit: