Feel

“Ik weet niet wat ik met mezelf aan moet.”

Over hoe je je zelfvertrouwen terugvindt als je twijfelt aan je kunnen.

Heb jij dat gevoel ook weleens, dat je niet weet wat je met jezelf aan moet? Alles lijkt op zich prima te gaan, maar ergens diep van binnen blijft dat gevoel knagen. Ben ik wel goed bezig? Wie zit er op mij te wachten? Moet ik op deze manier door blijven gaan?

Wees gerust: iedereen heeft weleens hetzelfde gevoel. Het is heel normaal om soms aan jezelf te twijfelen. Het gaat erom hoe je jezelf herpakt en je zelfvertrouwen weer terugvindt.

Pak je kansen in deze coronatijd

De laatste tijd spreek ik veel vrouwelijke ondernemers die met onzekere gevoelens kampen. Misschien is het deze rare coronatijd, of komt het door het sombere weer. Maar twijfels zijn er. Er zijn minder klanten door de overheidsmaatregelen, mensen voelen zich moe door de lockdown en het gebrek aan sociale contacten, en veel bedrijven hebben te maken (gehad) met verplichte sluitingen. Je zou van minder depressief worden!

Toch biedt deze rare tijd ook veel kansen. Je moet ze alleen wel kunnen zien. En dat gebeurt niet wanneer je blijft hangen in twijfels. Kijk daarom naar wat nog wél kan, in plaats van alle onmogelijkheden. Ga uit van je eigen kracht en vertrouw erop dat alles goed komt.

Resultaten uit het verleden….

Wat nooit goed is, is blijven hangen in wat in het verleden werkte. De maatschappij verandert, maar jij zelf ook. Je blijft continu groeien als persoon en je talenten veranderen met je mee. Stilstand is achteruitgang. Blijf daarom jezelf én je bedrijf ontwikkelen zodat je kunt inspelen op veranderingen. Werk ook áán je bedrijf in plaats van alleen maar ín je bedrijf. Voor je het weet wordt je ingehaald door onverwachte omstandigheden waar je niet op had gerekend. Flexibiliteit als ondernemer is daarom een musthave eigenschap, naast doorzettingsvermogen natuurlijk.

Maak je bedrijf toekomstbestendig

Werken aan je bedrijf, hoe doe je dat dan? Dit zijn tips om jouw bedrijfsconcept toekomstbestendig te maken:

  • Volg het nieuws en merk bepaalde trends op. Momenteel is er erg veel aandacht voor thuis- en online werken. Traditionele bedrijven die ‘niets met internet doen’ zijn ouderwets. Kijk of je je bedrijf meer kunt digitaliseren en automatiseren. Dit levert naast tijdswinst ook meer omzet op!
  • Blijf in gesprek met andere ondernemers. Niet alleen is het fijn om te merken dat ook zij af en toe met dezelfde twijfels kampen, ook kun je elkaar motiveren naar positiviteit. Schrijf jezelf bijvoorbeeld gratis in voor de BabesBusinessBorrels, vorm een mastermindgroepje of neem deel aan online masterclasses.
  • Zoek aansluiting op social media bij ondernemers of bedrijven waar je een boost van krijgt. Leer van hun tips, hun verhalen en ervaringen, en reageer ook eens op hun berichten. Actie geeft reactie; het is fijn als ook jij steun krijgt van anderen.
  • Plan een dagdeel per week in om inspiratie op te doen. Dat kan bijvoorbeeld door het lezen van businessboeken, een verandering van omgeving of door ontspannende dingen te doen. Juist op de momenten dat je even niet ‘aan’ staat komt inspiratie ineens tevoorschijn. Gun jezelf dus deze rustmomenten!
  • Verdiep je in de maatschappij die voortdurend verandert. Past jouw doelgroep nog wel bij je concept? Doe eens een keer een poll in je Stories, vraag om feedback en geef je bedrijf de mogelijkheid om mee te bewegen met wat de klant van je verwacht. Think outside the box!

“Ik weet niet wat ik met mezelf aan moet.”

Door te vertrouwen op je eigen kracht en talent weet je dat alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt. Moeilijke tijden komen en gaan. Geloof in jezelf, in je bedrijf en in de toekomst. Kom je er niet helemaal uit, schakel dan vooral een goede coach in die met een frisse blik vaak tot hele goede ideeën komt waar je nog niet aan had gedacht. Kom op, je kunt het!


Meer lezen?

Deze artikelen over zelfvertrouwen, corona en twijfels vind je waarschijnlijk ook handig:

Geef een reactie

%d