Feel

“Ik heb zo’n spijt dat ik mijn droom niet heb gevolgd.”

Deze week in 'Feel' het verhaal van Meike. Twee jaar geleden had ze de kans om haar droom -een succesvolle carrière in de PR- te verwezenlijken. Maar haar omgeving was het niet eens met haar plannen en Meike besloot haar droom te laten varen. Nu heeft ze spijt.

Meike doet anoniem haar verhaal: “Ik heb spijt als haren op mijn hoofd. Had ik maar niet naar mijn omgeving geluisterd!”

Hoe het twee jaar geleden begon

Twee jaar geleden zat ik op een terrasje in Leiden met mijn beste vriendin Rianne. We waren net klaar met een uurtje hardlopen in het bos. Iedere zaterdagochtend, vaste prik. Helemaal bezweet en plakkerig namen we rond 11.30 uur plaats bij een gezellig lunchtentje aan de rand van de stad. De serveerster kwam en ik wilde net een verse jus en een bagel met tonijn bestellen toen Rianne me onderbrak. “Wacht even, Meik.” Ze wendde zich tot de serveerster: “Doe maar twee glazen bubbels en een grote borrelplank met alles erop en eraan.” Ze zag de verbazing op mijn gezicht. “Ik heb wat te vieren!” zei ze met een grote grijns.

Goed nieuws!

Het begon allemaal zes weken daarvoor. Middenin ons hardlooprondje namen we plaats op een bankje en vertelden onze nieuwtjes. Rianne zei: “Je kent Tarik toch? Die vriend van Dennis? Hij heeft me gisteren een voorstel gedaan. Hij werkt sinds kort bij een PR bureau in de stad en ze zochten een leuke jonge meid om gastvrouw te zijn bij een nieuw evenement dat ze gaan organiseren. Iets met dure auto’s en van die miljonairsdingen. Hij dacht meteen aan mij omdat ik op het moment toch geen baan heb en wel wat geld kan gebruiken. Tof hè!” Voordat ik kon reageren praatte ze snel verder. “En het wordt nog leuker. Want toen ik vroeg of ik een vriendin mocht meebrengen zei hij ja. Dus jij gaat ook mee, Meik. Dan gaan we daar even mensen ontvangen en de rest van de dag socializen met al die rijke mensen. Beetje wijn drinken enzo. Wat vind je ervan?”

Als ik deze kans niet pak, heb ik spijt

Ik was meteen enthousiast. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door succesvolle en rijke mensen. Hoe ze aan de top gekomen zijn en wat ze daarvoor hebben moeten doen. Het liefst zou ik me iedere dag in die wereld willen begeven, werken in de PR, contacten leggen en zelf ook succesvol worden. Rianne wist dat. We hadden het vaak genoeg gehad over mijn droom om te stoppen als accountmanager bij een grote modeketen en exclusieve evenementen te gaan organiseren voor the rich & famous. Ik had al heel vaak gesolliciteerd bij evenementenbureaus en PR firma’s. Maar ik was helaas nooit verder gekomen dan een eerste gesprek. “Dit is je kans, Meik. Je kunt op dat evenement netwerken en misschien wel verder komen in die wereld!” Zo lief dat Rianne aan me had gedacht. Dit zou inderdaad weleens mijn grote kans kunnen zijn om in contact te komen met mensen die me verder kunnen helpen!

Is dit de opstap naar mijn grote droom?

Twee weken later was het zover. Rianne en ik ontvingen de gasten van het evenement met een grote glimlach en alles liep op rolletjes. Na twee uurtjes konden we eindelijk de receptie verlaten en zelf gaan rondlopen tussen alle bezoekers. In de verte zag ik een aantal mensen die ik al jaren bewonderde. Met hen werken was mijn grootste droom. Ik schudde handen, ik maakte praatjes en liet me van mijn allerbeste kant zien. Rianne was ik al een uur kwijt, maar ik vermaakte me wel. Net toen ik aan de bar een glas wijn wilde bestellen stond ze ineens naast me. “Meik, je gelooft het niet!” gilde ze. “Ik kwam net Tarik tegen en hij vroeg of we volgende week met hem naar een ander evenement willen gaan. Daar wil hij ons voorstellen aan een onwijs rijke gast die op zoek is naar medewerkers voor zijn nieuwe party planning bedrijf. Tarik heeft ons al helemaal opgehemeld bij die vent, dus we zijn al zo goed als aangenomen. Daar moeten we heen!” We waren beide door het dolle en we proostten op onze nieuwe toekomst als party planners. Deze baan zou de perfecte opstap kunnen zijn naar mijn grote droom.

Mijn droom eindelijk binnen handbereik

De onwijs rijke gast bleek heel aardig en heette Sander. Tijdens een diner in één van de sjiekste restaurants van Den Haag dronken we het ene wijntje na het andere, aten we heerlijke gerechten en voelden we ons ‘on top of the world’. “Hier kan ik wel aan wennen”, fluisterde ik in Rianne’s oor. Ze giechelde, een beetje dronken van de pinot grigio waar we inmiddels al een paar flessen van soldaat hadden gemaakt. Sander pakte onze handen en zei: “Dames, volgens mij heb ik mijn twee nieuwe party planners gevonden. Samen gaan we hier een heel groot succes van maken!” Een beetje rozig van alle wijn, de hapjes en het vooruitzicht op een super toffe baan nam ik een taxi naar huis, popelend om mijn vriend het goede nieuws te vertellen.

Mijn vriend en ouders zijn het er niet mee eens

Die was echter niet enthousiast. Sterker nog, hij was boos. Die Sander was niet te vertrouwen met al z’n geld en zijn mooie woorden. Ik geloofde toch niet echt dat hij het beste met mij voorhad? Dit was gewoon een player die me in bed probeerde te krijgen. Hoe vaak ik ook uitlegde dat Sander écht heel aardig was en dat dit mijn kans was om mijn droom waar te kunnen maken; mijn vriend bleef overtuigd dat ik die baan niet moest accepteren. Ook mijn ouders probeerden de baan uit mijn hoofd te praten. Ik had toch een goede baan? Een vast contract? Waarom wilde ik dat opgeven voor een onzekere baan bij zo’n rare man? Waarom had hij me een baan aangeboden nadat hij me één keer had gezien? Er klopte niks van.

Drie dagen lang dacht ik na over hun bezwaren en ik ging zelf ook steeds meer twijfelen aan de goede bedoelingen van Sander. Uiteindelijk belde ik Rianne en vertelde dat ik de baan niet aannam. Ze verklaarde me voor gek. Dit was toch wat ik graag wilde? De opstap naar mijn grote droom? Ik was dom als ik deze kans niet greep. Maar de gesprekken met mijn vriend en mijn ouders bleven maar in mijn hoofd rondspoken. Ik mailde Sander dat ik hem hartelijk bedankte voor het aanbod, maar dat ik de baan helaas niet kon accepteren. Rianne nam de baan wél aan. Ik feliciteerde haar en wenste haar veel succes. Hopelijk kreeg ik geen spijt van mijn beslissing….

Waarom heb ik me laten overhalen? Nu heb ik spijt.

Op het terrasje in Leiden werden door de serveerster twee glazen champagne en een heleboel lekkere hapjes op tafel gezet. Rianne pakte haar glas en vertelde haar grote nieuws: “Sander is zo tevreden over de samenwerking dat hij me promotie heeft gegeven. In plaats van party planner word ik hoofd van de PR afdeling! Volgende week vliegen we naar Milaan voor een meeting met de CEO van een heel groot sieradenmerk. Je weet wel, dat merk dat iedere week met een grote advertentie in de Vogue staat.” Haar grijns werd nog groter. “En ik ga met Sander een nieuw evenement opzetten. De promotie en de hele organisatie van het event worden mijn verantwoordelijkheid. Ik heb er zo’n zin in!” Mijn mond werd droog en probeerde enthousiast te zijn. Dit was een supergave kans voor Rianne. Maar ik dan? De functie die zij nu kreeg was míjn droom. Die baan had van míj kunnen zijn. Waarom had ik me laten overhalen om niet bij Sander aan de slag te gaan?

Ik heb zo’n spijt dat ik mijn droom niet heb gevolgd

“Het is inmiddels twee jaar later en Rianne heeft een succesvolle carrière in de PR. Precies wat ik zelf ook altijd wilde. En ik? Ik werk nog steeds als accountmanager bij hetzelfde kantoor waar ik al vier jaar zit. Ieder keer als ik Rianne zie vertelt ze me de mooiste verhalen over alle belangrijke en bekende mensen die ze heeft ontmoet, de feestjes waar ze heen gaat, de buitenlandse tripjes en haar bankrekening die groeit. Want o ja, ze verdient ook nog eens een hoop geld. Zij heeft de baan en het succes waar ik van droom. En ik heb zo’n spijt. Spijt dat ik me heb laten overhalen door mijn omgeving om niet mijn vaste baan op te zeggen en die mooie kans van twee jaar geleden met beide handen vast te grijpen. Had ik maar naar mijn intuïtie geluisterd. Ik baal, dat wil je niet weten.”

Dit verhaal is werkelijk gebeurd. Meike wil graag anoniem blijven, dus de namen en plaatsen zijn gefingeerd.


Durf je dromen waar te maken!

Het verhaal van Meike is iets dat veel jonge vrouwen overkomt: ze laten zich door hun omgeving overhalen om niet naar hun gevoel te luisteren. Ze worden klein gehouden en durven hun dromen niet na te jagen. Niet voor niets is het meest gegeven advies van de succesvolle business babes in de rubriek ‘Talk‘ dat je niet moet luisteren naar de goedbedoelde bezwaren van je omgeving bij de start van een nieuw avontuur. Ook jij kunt je dromen waarmaken. Als je maar in jezelf gelooft! Deze artikelen helpen je om meer zelfvertrouwen te krijgen. Go for it!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: