Feel

Ik heb een hekel aan het woord ‘moeten’

We willen alles beleven! Maar vergeet je ondertussen niet te léven? Dit artikel gaat over losbreken van alles dat 'moet'.

Ik moet nog even snel dit… Je moet niet vergeten om… Morgen moet ik… Moeten, bah. Ik heb een hekel aan moeten. Ik moet helemaal niks! Verplichtingen vind ik de hel. Mijn leven draait dus om zoveel mogelijk van dat ‘moeten’ te schrappen. Weg met de regels en verwachtingen! Ik doe er niet aan mee.

Onbewust ‘moeten’

We moeten zoveel in ons leven. Je moet naar school, een diploma halen en een goede baan vinden. Je moet trouwen en kinderen krijgen. We moeten werken tot we oud en versleten zijn, tot we eindelijk van onze rust mogen gaan genieten. (Jammer dat je daar dan tegen die tijd waarschijnlijk niet fit genoeg meer voor bent. Bungeejumpen in Costa Rica wordt lastig met een rollator.) Ook op het sociale vlak moeten we van alles. Een druk familieleven, leuke dingen doen, reizen, genoeg vrienden om mee te wijnen en oh ja: sporten. Doe je dat allemaal niet, dan ben je toch een beetje de paria van de maatschappij. Het buitenbeentje. Die rare.

Al die onbewuste overtuigingen van hoe je zou moeten leven leggen heel wat druk op ons. We willen een fijne collega zijn, een beste vriend, een liefdevolle partner en goede ouder. Je zou haast vergeten dat je er zelf ook nog bent! Zelfzorg staat daarom vaak op een laag pitje. Want waar haal je in godsnaam de tijd vandaan? Bovendien klinkt het niet spannend, tijd voor jezelf nemen. Nee, we willen ons beste leven leven. Alles eruit halen wat erin zit! Slapen en rusten? Dat komt nog wel. Ooit.

I want it all and I want it now

Die ‘ik moet’ mentaliteit zie je overal om ons heen. We racen, we jakkeren en jagen. We hoppen van de ene experience naar de ander. Is het niet meer leuk, dan zoeken we weer wat nieuws. Ondanks dat we zoveel ervaringen willen opdoen wordt die bucketlist maar niet korter. Altijd is er wel een nieuw avontuur om de hoek. Beleven! Maar vergeet je ondertussen niet te léven?


Meer lezen?

Heb jij net zo’n hekel als ik aan ‘moeten’? Deze artikelen bevatten de fijnste tips voor meer rust in je kont.

%d