Work

Human design voor ondernemers, handig hulpmiddel of niet?

Human Design is een gebruiksaanwijzing voor jouw leven. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Ik zocht het voor je uit.

Human Design. Ik had er weleens van gehoord, maar wat het precies was wist ik niet. Totdat ik er iets over las in een Facebookgroep voor ambitieuze vrouwen en ik getriggerd werd om op onderzoek uit te gaan. Dit artikel gaat over mijn bevindingen. Is het een handig hulpmiddel of niet? En wat kun je er eigenlijk mee?

Wat is Human Design?

Human Design gaat uit van het feit dat al jouw beperkingen, talenten en mogelijkheden vastliggen op het moment van je geboorte. Bovendien zegt het dat hard werken om je skills te verbeteren dus eigenlijk niet zoveel zin heeft: je bent met een bepaalde aanleg (of gebrek hieraan) geboren. Dat leek me onzin. Ik geloof namelijk dat je beter kunt worden in álle vaardigheden, als je maar genoeg oefent. Human Design stond voor mij meteen 1-0 achter. Maar ik zocht verder!

Een gebruiksaanwijzing voor je leven

Eind jaren tachtig is Human Design ontstaan uit verschillende esoterische en reguliere wetenschappen. Denk daarbij aan astrologie, de Chinese I Tjing, de Joodse Kabbala, chakraleer, astronomie, kwantumgenetica, biochemie en genetica. Het esoterische stuk is voor mij persoonlijk niet zo interessant. Horoscopen vind ik bijvoorbeeld heel grappig, maar er echt in geloven? Mwah. Die keiharde wetenschap, dát is wel helemaal mijn ding. Ik kan er uren over lezen en ik verslind alle docu’s op Netflix die over wetenschap gaan. Over de ruimte enzo. DNA, evolutie, genetic modification: tell me more! Ik sta sceptisch tegenover alles dat een ‘zweverig sausje’ heeft, maar tegelijkertijd wil ik er wel meer over weten. Zo ook over Human Design dus.

Wanneer je een chart van jezelf laat maken (dat kan gratis op internet) krijg je een zogenaamde bodygraph te zien die bestaat uit 9 centra, 36 kanalen en 64 poorten. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is jouw geboortedag, geboorteplaats en geboortetijd. Op basis hiervan vertelt het Human Design systeem wie je bent en wat je kunt: een soort gebruiksaanwijzing voor je leven. Oké, ik ben benieuwd. Bring it on!

Het resultaat: mijn chart

Uit de chart blijkt dat ik een Generator ben: een bouwer en een harde werker. Dat klopt. Ik wil altijd nuttig bezig zijn en ontspannen vind ik lastig. Slecht met veranderingen (klopt), toegewijd en verantwoordelijk (klopt), een doorzetter (klopt) en een uitvoerder. Dat laatste komt niet overeen met hoe ik mezelf zie. Ik vind mezelf meer een initiator, maar volgens Human Design past dat niet bij mij. Oké dan.

Het rapport over mijn centra, kanalen en poorten is heel lang, dus ik zal je niet vervelen met de complete analyse, maar alleen de opvallende kenmerken met je delen. Volgens het Human Design systeem ben ik:

 • Een denker, geen doener
 • Betrouwbaar
 • Niet beïnvloed door meningen van anderen
 • Een planner

Dat is inderdaad wie ik ben. Koppig en eigenwijs, maar ook loyaal en een vrouw van mijn woord. Ik zit altijd ‘in mijn hoofd’ en bedenk de meest wilde plannen, die ik vervolgens maar voor een klein gedeelte ook echt uitvoer. En een planner? Wanneer je dat woord zou opzoeken in het woordenboek staat mijn foto erbij, haha. Ook dat is helemaal juist gezien door het systeem.

 • Bezig met onderzoeken en vergelijken
 • Anderen inzichten geven
 • Creatieve oplossingen bedenken

That hits the spot! Ik analyseer letterlijk alles en wil zoveel mogelijk informatie verzamelen. Ik ben een type dat als kind al encyclopedieën las voor de lol. En ik vertelde je net al over de docu’s die ik graag kijk. Vind ik een onderwerp tof, dan graaf ik op Google om er meer over te weten te komen. Met al die informatie discussieer ik graag met anderen om hen meer inzicht te geven, maar ook om zelf nieuwe inzichten op te doen. Love it! Creatieve oplossingen bedenken past ook echt bij mij. Ik ben een soort MacGyver (eighties babies weten wie ik bedoel) die óveral een oplossing voor bedenkt en ter plekke van niets, iets kan maken. Human Design: so far so good.

 • Aanpassen aan omgeving
 • Sterke wilskracht
 • Zelfvertrouwen
 • Competitief
 • Geduldig

Yes, that’s totally me. Ik ben een kameleon en kan me aan alles en iedereen aanpassen, zowel in uiterlijk, gedrag en taal. Dat gaat helemaal automatisch. Een sterke wil heb ik ook: ik weet wat ik wel en niet wil, en als ik mijn zinnen op iets heb gezet, dan gaat het lukken ook. Competitief: hell yeah. Geduldig: ja, 100%.

 • Goed alleen zijn
 • Intuïtief
 • Voelt anderen aan
 • Bang voor emoties

Ik ben een loner, dat heeft Human Design goed gezien. En inderdaad ben ik gevoelig voor de energie van andere mensen. Bad vibes kunnen mij totaal uitputten. Ik hou niet van emoties, zoals Human Design terecht opmerkt: ik kan er niets mee. Romantische dramafilms zijn aan mij bijvoorbeeld echt niet besteed. Zelf ben ik ook niet emotioneel. Huilen doe ik bijna nooit en ik word niet snel boos. Ook niet extreem blij trouwens, haha. Hier in huis zijn er never nooit drama’s: lekker rustig. Goed gezien door het systeem!

 • Rusteloos
 • Wil altijd verbeteren
 • Ambitieus
 • Nieuwsgierig

Human Design is killing it! Ik ben altijd op zoek naar meer informatie en wil mezelf (en anderen, oeps) continu verbeteren. Mijn drive is ongekend en de ambitie komt zo’n beetje uit mijn poriën. 

Mijn chart lijkt dus helemaal te kloppen met hoe ik mezelf zie. Op één ding na. Human Design zegt dat ik zou moeten wachten met het nemen van beslissingen totdat mijn buikgevoel ‘ja’ zegt. Hmmm. Ik ben juist een zeer rationeel persoon die emoties goed opzij kan zetten bij het maken van keuzes. Misschien moet ik beter gaan luisteren naar mijn gevoel? Een nadenkertje!

Kritisch over Human Design

Hoewel het systeem dus een goede en zeer herkenbare analyse van mijn persoon heeft gemaakt, ben ik ook kritisch. De resultaten komen namelijk erg overeen met astrologische rapporten die ik ooit over mezelf liet maken. Echte verrassingen zitten er niet in en de wetenschappelijke benadering zie ik er ook niet echt in terug. Ik ben daarom een beetje teleurgesteld helaas. Maar voor degenen die meer inzicht zoeken over zichzelf is Human Design wel interessant, denk ik. 

Wat kun je ermee als ondernemer?

Maar de belangrijkste vraag: kun je er wat mee als ondernemer? Jazeker! Wanneer je jezelf niet goed kent en niet precies weet waar nou je sterke en zwakke punten liggen kan Human Design een handig hulpmiddel zijn. Het geeft je meer inzicht in wat bij je past en daar kun je je werkzaamheden, werkwijze en aanbod op aanpassen. En het is ook gewoon leuk om eens zo’n chart over jezelf te lezen! Ook wanneer je, net als ik, al een goed inzicht had. 

Ga ik er zelf wat mee doen? De volgende keer dat ik een belangrijke beslissing moet nemen ga ik actiever luisteren naar wat mijn buikgevoel zegt. Misschien is dat toch wel beter. We gaan het zien….

(Weten wie ik ben? Je lees het in mijn Stories!)

Update! Inmiddels heb ik mijn mening over Human Design bijgesteld :)
Lees hier verder: Ik zat fout over Human Design en dit is waarom


Meer leren over mindset, vrijheid en passief geld verdienen?

Al mijn kennis en ervaring heb ik gebundeld in ‘In Your Face!’, een boek en cursus over vrijheid, geluk en (money) mindset. 20 jaar high’s and low’s die jij jezelf kunt besparen in 20 lessen! De 7 opdrachten zetten je aan tot nadenken: hoe wil IK mijn ideale leven leven? Wat past bij mij? Zit ik op de goede weg? Of laat ik me belemmeren door mijn beperkende overtuigingen en verwachtingen van mijn omgeving? Ik help je op weg! Ga samen met jou op zoek naar jouw route. Zodat ook jij 100% kunt leven zoals je wil en niet zoals het moet. En onderweg meer geld verdient in minder tijd.

Hier vind je alle informatie. Ga je met me mee op ontdekkingsreis?

Meer lezen?

Wil je meer lezen over handige hulpmiddelen voor ondernemers? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook interessant!

1 reactie

Geef een reactie

%d