Work

Hoe word je goed gevonden op Google?

"Wat is SEO? En waarom moet ik me daarmee bezig houden? Ik wil gewoon lekker ondernemen!" Dat snappen we, maar als klanten jou niet kunnen vinden op Google, dan valt er weinig te ondernemen...

Hoe je op Google goed gevonden wordt? Door je SEO te optimaliseren! SEO wattes? Search Engine Optimization, oftewel in goed Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. De simpele vertaling: je website zó maken dat Google en andere zoekmachines je goed kunnen vinden en willen tonen. In dit artikel geven we je belangrijke tips die je zonder technische kennis meteen kunt gaan toepassen. 

Google wil blij worden van jouw site

Google wordt blij als jouw website waarde geeft aan de bezoeker. Zorg er met je website dus voor dat je antwoord geeft op de vraag van jouw klant. Als je begrijpt hoe Google precies werkt, kun je je website hier zo goed mogelijk op inrichten. Waar zoeken jouw klanten op? Is jouw website makkelijk te gebruiken? Is de technische structuur van je website op orde? Laten we beginnen met de tips!

Heb geduld!

Als Google niet weet dat je bestaat zul je niet gevonden worden. Google moet van het bestaan van je website op de hoogte zijn en in hun database opnemen (crawlen en indexeren). De sites die bovenaan staan zijn vaak websites die al lang bestaan en dus hun relevantie bewezen hebben. Verwacht dus niet dat je binnen enkele weken bovenaan de zoekresultaten staat. Goed gevonden worden op Google takes time.

De geheimen van Google

Het algoritme van Google bepaalt of je hoog komt in de resultaten. Maar hoe dat algoritme van Google precies in elkaar zit? Dat is geheim. Gelukkig geeft Google wel een aantal richtlijnen om goed te scoren.

Wat heeft een goede website nodig?

  • Een sitemap
  • Google Search Console
  • Beveiliging met HTTPS
  • Snel laden
  • Responsive: kan op allerlei devices goed worden bekeken
  • Gebruiksvriendelijk met duidelijke navigatie en links
  • Up to date software 
  • Regelmatig vernieuwing en verbetering

Zoekwoorden: geef antwoord op de vraag van de klant

Wat typen jouw klanten in Google als zij iets zoeken? Dát is waar je goed op gevonden wil worden natuurlijk. De inhoud van jouw website moet daarom duidelijk en volledig antwoord geven op de vraag van jouw klant. Gebruik de zoekwoorden van je klant op een natuurlijke manier in je content. Hou de teksten leesbaar met kopjes en tussenkopjes, een goede inleiding, korte alinea’s en veel witruimte. 

Wat zoekt jouw klant op Google?

Stel je hebt een kaaswinkel. Als je ‘kaas’ typt in de zoekmachine, dan komen er duizenden hits. Daarmee kom je nooit bovenaan te staan met je website. Er is simpelweg teveel concurrentie. Maar zoekt een klant überhaupt op ‘kaas’? Grote kans van niet. De klant wil weten welke winkel in de buurt boerenkaas met pitjes verkoopt (ik noem maar wat) en zoekt dus op Google naar ‘boerenkaas met pitjes in Zwolle’. Heb jij de zoekwoorden ‘boerenkaas’, ‘kaas met pitjes’ en ‘Zwolle’ niet in je website verwerkt? Dan gaat die klant jou never nooit vinden. 

Hou vooral ook de concurrentie in de gaten. We gaan weer even uit van de kaaswinkel in Zwolle. Stel dat er drie kaaswinkels in Zwolle zijn en ze allemaal boerenkaas met pitjes verkopen. Bovendien hebben ze alledrie een website die goed in elkaar zit. Dan is het de kunst dat jouw website in Google boven de andere twee winkels komt te staan. Hoe? Door jouw zoekwoorden zoveel mogelijk te specialiseren, synoniemen hiervoor te gebruiken in je tekst en nóg beter en completer antwoord te geven op de zoekvraag van de klant. 

Hoe word je goed gevonden op Google?

Is je content helemaal geoptimaliseerd, dan ben je er nog niet. Google wil namelijk ook dat de reputatie van jouw bedrijf goed is. Dat doe je door reviews en links naar je website te verzamelen. Backlinks zijn verwijzingen van andere websites naar de jouwe. Bijvoorbeeld omdat iemand jouw website helemaal top vindt en deze deelt met vrienden op social media. Of een ander bedrijf dat jou vermeldt als partner. Maar let op, Google is niet gek. Je backlinks moeten staan op een website die relevant en betrouwbaar is én liefst nog een betere ‘autoriteit’ heeft. Een backlink op een website van een groot, bekend bedrijf is daarom beter dan een linkje op een onbekende en slechtbezochte site.

Je hebt je SEO op orde, en dan?

SEO is vooral een continu verbeteringsproces. Een website maken en er nooit meer naar omkijken is een big no no. Merk je dat je niet voldoende bezoekers én kopers naar je website trekt? Schakel dan vooral de hulp in van SEO experts zoals Mandy en Linsey van Brander & Brander, of Jenneke van Knallen met SEO. Ook kunnen zij je helpen met de meer technische kant van SEO als je er zelf niet uitkomt.

Lees vooral ook eens de artikelen waarin Mandy en Jenneke aan het woord komen over hun bedrijf:

Aan de slag met SEO

SEO gaat veel verder dan in dit artikel staat. Er is nog veel meer handige kennis die we graag met je willen delen. Hou ons daarom in de gaten voor handige ondernemerstips voor je business. Volg je LIB nog niet op Instagram? Doe dat nu meteen! Dan mis je nooit meer onze interessante artikelen voor stoere, ondernemende en ambitieuze vrouwen :)

Geef een reactie

Ontdek meer van LIB the mag

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder