Feel

Hoe ontdek je jouw verborgen talenten?

Ook jij hebt verborgen talenten. Hier lees je hoe je ze ontdekt. Let the magic happen!

Wat hou jij verborgen voor de buitenwereld? Welke lagen van jou zijn niet direct zichtbaar, omdat je ervoor kiest om ze niet te tonen? Een interessant vraagstuk, als je het mij vraagt. Wat zijn jouw verborgen talenten, en weet je zelf eigenlijk wel wat je allemaal kunt? Hoe ontdek je waar je toe in staat bent, waar je goed in bent en wat je zou kunnen bereiken, als je er écht voor zou gaan? In dit artikel duiken we er dieper in. 

Vrije keuze? Nahhh.

Het leven zit vol verrassingen. Ik durf te wedden dat het anders is gelopen dan je dacht, toen je nog met je poppen speelde en vertelde over ‘later, als ik groot ben’. Misschien droomde je toen van een groot gezin, wilde je ballerina worden of astronaut. Zijn jouw kinderlijke dromen uitgekomen? Waarschijnlijk niet. Life is what happens when you’re making other plans, wordt weleens gezegd. En dat klopt. Vooraf weet je niet wat het leven voor jou in petto heeft. Toch moet je op jonge leeftijd al keuzes maken voor de toekomst. Denk daarbij maar aan welke opleiding je gaat volgen, met welke mensen je omgaat en met welke overtuigingen jij je het meest identificeert. Het grappige is dat veel van die keuzes worden beïnvloed door de omgeving waarin je opgroeit. Vrije keuze? Nahhh.

De ontdekkingstocht naar je verborgen talenten

Het eerste deel van je leven, laten we zeggen tot je 25e, blijken we vooral te doen wat anderen van ons verwachten. Natuurlijk hebben we allemaal onze rebelse periodes waarin we ons afzetten tegen ouders of de maatschappij. Maar verrassend genoeg maakt dat allemaal niet zoveel uit. De kans is groot dat je uiteindelijk een leven gaat leiden dat past bij de manier waarop je bent opgegroeid. Tot het moment dat je je gaat afvragen of het wel de juiste keuze voor je is. Veel mensen gebruiken de periode tussen hun 25e en 30e levensjaar om te ontdekken wat nou écht bij ze past. En niet zelden leidt dat tot een identiteitscrisis of burn-out. De ontdekkingstocht naar jouw verborgen talenten, skills en verwachtingen geeft je een andere route. Eentje die je vooraf nog niet kende en nooit had gedacht dat je hem ooit zou nemen.

Je wordt gevormd door de ervaringen die je opdoet en ‘nature vs. nurture’. Het is dus niet zo gek dat jij je op een andere manier ontwikkelt dan de mensen om je heen. Vriendschappen van vroeger passen niet meer bij je, relaties worden verbroken en je beseft dat je het vooral anders wil doen. Anders dan wat mensen van je verwachten. Je gaat keuzes maken die zij misschien niet begrijpen en waarschijnlijk voel je je daar schuldig over. Maar onthou dat veranderingen nou eenmaal bij het leven horen. Ook jij hebt het recht om te ontdekken wie je bent en wat je uit het leven wil halen. Die ontdekkingstocht is best zwaar. Je gaat tien keer op je bek en wordt er soms moedeloos van. Opgeven lijkt dan een stuk makkelijker. 

Je verborgen talenten ontdekken door fouten te maken

Fouten maken doen we allemaal en dat is niets om je voor te schamen. Juist door je failures leer je iedere keer een klein beetje meer over jouw verborgen talenten. Wanneer je nooit iets probeert, zul je ze nooit ontdekken. ‘Veilig leven’ staat dus gelijk aan jezelf nooit echt leren kennen. Uit je comfortzone gaan is where the magic happens!

Let the magic happen!

Dus: doe eens waar je bang voor bent. Neem die andere route. Stel jezelf open voor andere denkwijzen, andere mensen en een andere omgeving. Ontdek of het bij je past en zo niet, dan zoek je gewoon lekker verder. Er is geen ‘wet’ dat je op je 30e alles op orde moet hebben. Leren doe je je leven lang! En guess what? Dikke kans dat je het op je 40e, 50e of zelfs 80e alsnog anders gaat doen. Jouw levensroute verandert namelijk met iedere keus die je maakt. Er is geen ‘juiste route’ die je móet nemen. Ga lekker spelen, durf te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. En dat is veel meer dan je denkt. 


Meer lezen?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Dan raad ik je aan deze artikelen eens te bekijken.

Geef een reactie

%d