Life

Hoe kleuren jou onbewust beïnvloeden, de trucs!

Wist je dat je met de kracht van kleur je humeur, je gedrag en je uitstraling kunt beïnvloeden? Bedrijven maken hier handig gebruik van om je binnen te lokken.

Hoe kleuren jou onbewust beïnvloeden, heb je daar ooit bij stilgestaan? Kleuren roepen emoties op en hebben invloed op je gedrag. Als je in een donkere kamer zit, voel je je minder opgewekt dan wanneer je je in een heldere en gele kamer bevindt. Dat komt omdat kleur invloed heeft op je hersenen. Bedrijven maken hier graag gebruik van om jou ergens van te overtuigen. Als je de eigenschappen van kleuren kent kun je deze kennis zelf ook toepassen in je huis, je look en je bedrijf. Maak gebruik van de kracht van kleur met deze trucs …. Here we go!

Trek de aandacht met rood

Rood is een krachtige kleur en roept veel emoties op. Het stimuleert je. Niet zo handig dus in de slaapkamer, behalve als je passie in the bedroom belangrijker vindt dan lekker slapen ;) Rood straalt ook lef uit. Draag een rode jurk of rode lippenstift en je trekt alle aandacht naar je toe. 

Happy orange

Oranje is een happy colour. Het geeft je een gelukkig gevoel. ‘Oranje’ geuren versterken dat; een sinaasappelgeur in de ochtend geeft je een instant geluksgevoel. Oranje is een dynamische kleur en is daarom niet zo geschikt voor de slaapkamer, maar wel voor ruimtes waar beweging is: de hal bijvoorbeeld. Oranje is ook de kleur die staat voor goedkoop. Heeft jouw doelgroep minder geld te besteden? Kies dan oranje in je huisstijl. 

Girly pink

Roze is girly girly. Een echte vrouwelijke kleur die staat voor liefde en romantiek. Roze geeft alles een lieflijke en zachte uitstraling. Niet voor niets de nummer 1 kleur voor meisjes dus. Heel geschikt voor beautysalons, minder voor een advocatenkantoor.

Het mystieke paars

Paars, de kleur van mysterie en spiritualiteit, bevordert de creativiteit en het avontuur. Onze hersenen associeren paars onbewust met mystieke zaken. Dat is waarom waarzegsters altijd een paarse jurk aantrekken. Door de kleur paars sta je namelijk meer ‘open’ voor het ongrijpbare. Niet zo geschikt als kleur bij een zakelijke koffiedate: dan wil je juist betrouwbaar en stabiel overkomen.

Lekker saai donkerblauw

Donkerblauw is de kleur van zakelijkheid en zekerheid. Daarom is dit de meestgekozen kleur voor verzekeraars. Donkerblauw staat daarnaast voor wijsheid en kalmte. Dit is precies waarom premier Rutte altijd in een donkerblauw kostuum met donkerblauwe stropdas een corona persconferentie geeft. Donkerblauw is lekker saai en betrouwbaar: perfect voor je afspraak bij de bank als je geld wil lospeuteren voor een lening!

Groen geneest

Groen is rust, natuur, gezondheid en ontspanning. Een perfecte kleur voor een goede nachtrust of chille woonkamer dus. Groen wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen en je weet nu waarom: je geneest sneller in een groene omgeving.

Bruin staat voor robuust

Bruin staat voor robuust, aarde en stabiliteit. Deze kleur wordt in logo’s gebruikt wanneer de boodschap vooral mannen moet aanspreken. Een bruin blazertje geeft je een oudere en stabiele uitstraling. Handig als iedereen steeds denkt dat je de stagiaire bent, maar niet als je juist jong en hip wil overkomen.

Classy black

Zwart is elegant, krachtig en straalt klasse uit. Het geeft contrast en absorbeert kleur. Daarom lijk je bleker als je een zwarte trui aan hebt. Om dit tegen te gaan gebruik je iets dat het licht ‘vangt’: een glanzende ketting of diamant lijkt extra sparkly tegen een zwarte achtergrond. Juweliers maken graag gebruik van deze truc.

Puur & wit

Wit: de kleur van puurheid en zuiverheid. Daarom zijn trouwjurken en babykleertjes wit. Het geeft een onschuldige look. Let op dat wit het licht weerkaatst en dus verschillende gedaantes kan aannemen. Wit gecombineerd met een warme kleur zoals geel kan prima voor een blije mood. Maar als je wit met een koele tint combineert wordt het al snel somber. Denk maar aan grijs. Grijs is van alles net niks. Handig als je niet op wil vallen, maar het doet niets voor je uitstraling.

De trucs met kleuren

Nu je weet op welke manier kleuren je onbewust kunnen beïnvloeden, kun je deze kennis gebruiken in je dagelijkse leven. Moet je een presentatie geven? Dan wil je energie uitstralen: kies dus rood. Daarmee hou je de aandacht van je publiek gevangen! Een first date? No brainer: the little black dress geeft je elegantie en stijl. Voel je je down? Ga onder de douche met een citrusgeur en droog je af met een oranje handdoek. Dat geeft je meteen een oppepper. Wil je je goed kunnen focussen, dan kies je voor groen. Op je jaarlijkse functioneringsgesprek kies je geen paars, maar donkerblauw. Daarmee haal je die salarisverhoging makkelijker binnen!

Geef een reactie

%d