Life

Het leed dat Belastingdienst heet

Je vriend de Belastingdienst wil regelmatig geld van je. Hoe zorg je ervoor dat het minder pijn doet?

Het doet ieder kwartaal weer een beetje pijn: de BTW aangifte bij de Belastingdienst. Laat staan de jaarlijkse IB aangifte! Auw. Hoewel ik er altijd geld voor reserveer, blijft het een terugkomend leed. In dit artikel lees je hoe je die pijn kunt verminderen.

Iedere ondernemer met een BTW nummer moet regelmatig aangifte doen. Dat kan per jaar, per kwartaal of per maand, afhankelijk van je omzet en de afspraken die je met de Belastingdienst hebt gemaakt. Voor de meeste zzp’ers geldt echter dat zij iedere drie maanden BTW afdragen of terugkrijgen. Grofweg is het zo dat wanneer je omzet je kosten overstijgt, je BTW moet betalen, en andersom krijg je geld terug. Gezonde bedrijven moeten dus bijna altijd betalen. Fijn, want dat betekent dat je bedrijf het goed doet. En toch doet het pijn.

Veel beginnende ondernemers vergeten rekening te houden met de BTW en de jaarlijkse IB aangifte. Ze geven al hun geld uit, tot de Belastingdienst langskomt en je een dikke rekening of boete krijgt. Oeps, geen geld gereserveerd! Daarom is het belangrijk dat je iedere maand geld opzij zet voor je toekomstige aangiftes. Ik heb bedrijven failliet zien gaan vanwege het ontbreken van zo’n belastingpotje. Heel zuur, maar dat hoeft jou niet te overkomen! In het artikel ‘Potjes sparen, handig als je ondernemer bent’ laat ik je zien hoe je dat doet.

Je kunt bijvoorbeeld het principe ‘Profit First’ hanteren (zie ook de links onderaan dit artikel), of simpelweg meerdere subrekeningen aanmaken bij jouw zakelijke bank. Hoe je het ook doet, vergeet niet om geld te reserveren. Betalen aan de Belastingdienst is nooit leuk, maar je weet in ieder geval zeker dat je op die manier niet in de problemen komt. Belangrijk dus!

Meer lezen?

Deze artikelen over geld vind je waarschijnlijk ook handig!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: