Look

Help, mijn huid heeft stress!

Keek jij net in de spiegel en schrok je je rot? Schilfertjes, een vlekkerige doffe huid en je lijkt ook ineens meer puistjes te hebben gekregen. Hoe komt dat ineens? Er is een goede verklaring voor.

Help, mijn huid heeft stress! Sinds deze week is de herfst weer in het land en dat zorgt niet alleen voor een omslag in het weer, maar ook op je huid. Wind, regen en kou hebben invloed op de beschermlaag van je huid, die daardoor vatbaarder wordt voor huidproblemen. Gelukkig is er wat aan te doen!

Wanneer je huid merkt dat ze uitgedroogd raakt, wordt er als tegenreactie extra talg aangemaakt. Je huid wil zichzelf namelijk lekker soepel houden. Al dat extra talg kan vervolgens voor extra puistjes zorgen. Balen! Op andere plekken zie je juist droge plekjes, bijvoorbeeld op je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen en langs de mond. Je huid heeft even tijd nodig om te wennen aan het nieuwe seizoen. Help je huid een handje met de volgende tips:

1
Vet goed

Gebruik een crème die je huid voedt. Waar je in de zomer sneller naar een gel-achtige structuur grijpt, heeft je huid tijdens de koude seizoenen meer vet nodig. Water is namelijk niet oplosbaar in vet. Door je huid in te vetten kan het vocht in je huid minder snel verdampen en heb je minder last van schilfertjes en ruwe plekken. Smeer je jezelf direct na het douchen in wanneer je huid nog vochtig is? Dan profiteer je dubbel van de vocht-vasthoudende werking.

2
Warme sjaal

Ga je naar buiten in de snijdende wind? Bescherm je gezicht met een lekker warme sjaal.

3
No Sahara please

Zet de verwarming niet al te hoog. Door de warmte verdampt het vocht in je huid sneller. Resultaat: nog meer Sahara toestanden op je huid. Willen we niet.

4
Waar is de zon?

Ook al schijnt de zon minder, dan betekent dat niet dat je je dagcrème met SPF onderin je kast kunt gooien. Je hebt nog steeds een SPF nodig om je huid te beschermen tegen UV straling. Rimpels en pigmentvlekken krijgen op die manier minder kans.

5
Minder heet, minder zeep

Het is even doorbijten, maar zet de temperatuur van de douche wat lager. Te heet douchen kan je huid extra uitdrogen. Die lekkere douchegel ruikt fantastisch, maar ook dat is even niet verstandig. Gebruik liever een zeepvrije douchegel of een doucheschuim waaraan olie is toegevoegd. 

6
Stress op je gezicht

Ook stress ‘in je hoofd’ zie je terug op je gezicht. Als je gestrest bent maak je meer van het stresshormoon cortisol aan. En wat doet cortisol met je huid? Er wordt extra talg aangemaakt. Met puistjes of juist droge plekken als resultaat. Bovendien krijgen vrije radicalen door stress meer kans: die versnellen de afbraak van genetisch materiaal. En daardoor krijg je meer last van verouderingsverschijnselen, zoals rimpels of verslapping. Stress zorgt dus daadwerkelijk voor een ‘ouwe kop’. 

Help, mijn huid heeft stress!

Wees lief voor je huid en leef gezond. Hou je stresslevels zo laag mogelijk en pas je skincareroutine aan op de seizoenen. Je spiegelbeeld zal je dan al snel minder stress opleveren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: