Life

Happy Vrouwendag! Vier jij een feestje vandaag?

Het is Internationale Vrouwendag, hoera!

De Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar gevierd op 8 maart. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij de rechten van vrouwen over de hele wereld. LIB zou LIB niet zijn als we aan deze dag geen aandacht zouden besteden. Tenslotte is LIB speciaal gemaakt voor en door vrouwen om ze in het zonnetje te zetten, en jonge vrouwen te motiveren en inspireren om het beste uit zichzelf te halen! Vier jij ook een feestje vandaag?

Internationale Vrouwendag 8 maart

Wat is International Women’s Day en waarom wordt het gevierd? Daarvoor moeten we terug naar 8 maart 1908 in New York. Op die dag gingen vrouwen massaal de straat op om te pleiten voor meer loon, kortere werktijden en betere werkomstandigheden. In 1978 riepen de Verenigde Naties 8 maart officieel uit tot Internationale Vrouwendag. Maar is dat nog nodig in 2021, zo’n Vrouwendag? Ja dus. Nog steeds is er op veel plekken ter wereld geen sprake van gelijke rechten voor vrouw en man. Ook in Nederland is er niet altijd gelijkwaardigheid, hoewel er zeker wel verbetering in zit. 

De positie van de Nederlandse vrouw

In het artikel ‘Deeltijdprinsesjes. Waarom werken vrouwen zo weinig?’ stond ik een tijdje geleden al stil bij de positie van de Nederlandse vrouw. In de media verschenen toen een aantal artikelen over dat vrouwen nog steeds minder betaald werk doen dan mannen, dat ze nog steeds veel meer zorgtaken oppakken en minder verdienen voor hetzelfde werk. Ik vroeg me af hoe dat precies zat.

Het blijkt dat het traditionele rollenpatroon waarbij de man kostwinner is en de vrouw alle zorgtaken op zich neemt slechts langzaam verdwijnt. Vooral onder hoogopgeleiden zie je een verbetering in de positie van vrouwen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het enorme talent en potentieel van vrouwen, en laten veel vrouwen zich niet zomaar duwen in een rol die ze eigenlijk niet willen. Want dat is waar het om draait: je leven leiden zoals je dat zélf graag wil, in plaats van hoe de maatschappij het van je verwacht!

Vrouwelijk talent en ambitie verdienen keuzevrijheid

Of dat nu een parttime baan in combinatie met kinderen is, een topfunctie bij een multinational of CEO van je eigen bedrijf; vrouwen moeten die keuze zelf kunnen maken. Internationale Vrouwendag is dus helaas nog steeds nodig om niet alleen de maatschappij, maar ook vrouwen zelf bewust te maken van de keuzevrijheid die ze verdienen.

Vier jij de Internationale Vrouwendag?

Ben jij een echte LIB vrouw, die haar eigen koers vaart, haar ambitie de ruimte geeft en zich niet laat leiden door verwachtingen? Sta dan vandaag even stil bij al die vrouwen die deze mogelijkheid nog niet hebben. Celebrate International Women’s Day! 


Meer lezen?

Deze artikelen over dit onderwerp vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: