Work

Gouden business tips voor vrouwelijke ondernemers

Opkomen voor jezelf, zakelijker denken en meer financieel inzicht. Dit zijn handige tips!

Business tips voor vrouwelijke ondernemers, dat is waar dit artikel over gaat. Nu vraag je je misschien af: hoezo alleen voor vrouwelijke ondernemers? Kunnen mannelijke ondernemers geen goede tips gebruiken? Tuurlijk wel, maar het speelveld voor business babes is helaas nog steeds anders dan voor de mannen in business. Vrouwen met een eigen bedrijf lopen vaak tegen dezelfde problemen en vooroordelen aan. Ambitieuze dames, daarom is dit artikel speciaal voor jullie!

Vrouwen worden geacht lief, zacht en aardig te zijn. Vrouwen die voor zichzelf op durven komen en hun mening durven uitspreken worden al snel als ‘bitch’ bestempeld. Als je ondernemer bent is dat een probleem. Want met een eigen zaak moet je zakelijk zijn, en dat is niet altijd leuk. Veel vrouwen durven bijvoorbeeld tijdens onderhandelingen niet voor zichzelf op te komen, accepteren te snel ieder bod en zijn zich onvoldoende bewust van hun waarde. Hierdoor zie je nog steeds verschil in tarieven voor hetzelfde werk. Jammer!

Business tips om zakelijker te denken

 • Jij bent een professional en goed in je werk. Daar mag je voor beloond worden. 
 • Verdiep je voorafgaand aan onderhandelingen in de tarieven van je concurrentie, puur als vergelijkingsmateriaal.
 • Bereken de prijs die je zou moeten vragen om aan het einde van de rit een fatsoenlijk salaris over te houden.
 • Durf nee te zeggen en accepteer nooit het eerste bod.

En dit is ook belangrijk:

 • Oefen je pitch regelmatig: waarom ben jij een hoger tarief waard? Wat maakt jou uniek? Zorg ervoor dat het een consistent en logisch verhaal wordt, waardoor jouw tegenpartij simpelweg niet kan weigeren.
 • Veel vrouwelijke ondernemers zien hun bedrijf als ‘bedrijfje’. Dat merk je al als zij over hun onderneming praten. Klanten zijn ‘klantjes’, kantoor is ‘kantoortje’ en zo gebruiken zij nog meer verkleinwoorden. Hierdoor laat je aan de buitenwereld merken dat jij jezelf niet serieus neemt als ondernemer. Zonde! Jij hebt je bedrijf met bloed, zweet en tranen opgebouwd, daar mag je trots op zijn! Geen verkleinwoordjes meer, beloofd?

Business tips voor meer financieel inzicht

Bij het ondernemerschap hoort ook inzicht in je eigen financiële administratie. Wanneer jij zelf niet op de hoogte bent van hoe jouw bedrijf er financieel voor staat, hoe wil je dan goede beslissingen nemen? 

 • Een boekhouder of accountant inschakelen is helemaal prima, maar zorg dat je weet waar de beste man of vrouw het over heeft wanneer je in gesprek bent. Ook boekhouders en accountants maken fouten. Zorg dat je in ieder geval de basis van het boekhouden onder de knie hebt.
 • Verdiep je in de juridische consequenties van het hebben van een bedrijf. Of het nou gaat om personeel aannemen, taken uitbesteden, algemene voorwaarden of incasso’s: als ondernemer ben je het aan jezelf verplicht om ook op juridisch gebied een basiskennis te hebben.
 • Beheers de chaos en zorg voor een overzichtelijke administratie. Bewaar je bonnetjes op een vaste plek en maak mappen in je mailbox zodat je snel alles kunt terugvinden wanneer het nodig is.

De klant is koning, maar jij bent keizer

Veeleisende klanten: bah. Iedere ondernemer heeft er weleens mee te maken. Onredelijke klanten, zeurende klanten, klanten met de verkeerde verwachtingen…. Dat kan jouw werkplezier goed verpesten. Met deze tips kun je beter met vervelende klanten omgaan!

 • Verwachtingsmanagement is key. Wees vooraf duidelijk wat de klant van jou mag verwachten, om gezeur in een later stadium te voorkomen.
 • Stuur altijd je algemene voorwaarden mee in een offerte en leg alle afspraken schriftelijk vast.
 • Geef nooit korting. Door korting te geven geef je eigenlijk aan dat jouw dienstverlening de normale prijs niet waard is. Wil je toch korting geven, communiceer dan goed dat dit tijdelijk of eenmalig is.

En ook nog dit:

 • Wees zakelijk in je communicatie. Ga jezelf niet overmatig verantwoorden. Jij bent de expert en je weet wat je doet.
 • Erken het als je een fout hebt gemaakt, leef mee met de klant en bied direct een passende oplossing om je fout te fixen. Iedereen maakt weleens een fout, kan gebeuren. Maar hoe je met fouten of klachten omgaat; dát is belangrijk. Negatief commentaar reikt altijd verder dan positieve ervaringen, helaas. Buig de negativiteit bij je klant om in tevredenheid. 
 • Schrap zoveel mogelijk negatieve energie. Voor je het weet ben je alleen nog maar bezig om klanten te pleasen die je never nooit tevreden gaat stellen. Ze willen simpelweg iets onmogelijks of zijn onredelijk. Soms moet je je verlies nemen. Neem afscheid van je klant wanneer je er samen niet uitkomt. 

Meer business tips voor vrouwelijke ondernemers

Wil je meer onmisbare business tips lezen? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook erg handig:

Geef een reactie

%d