Talk

7 girlbosses over energiebalans

Deze girlbosses vertellen je alles over balans vinden als drukke workprofessional.

Dit artikel is voor alle harde werkers die te vaak over hun grenzen gaan. I feel you! Zeker als ondernemer komt er veel op je bordje. Deze 7 vrouwelijke girlbosses vertellen hoe zij omgaan met hun werk/privé en energiebalans.

Succes is streng zijn voor jezelf

Sanne Groot Koerkamp (hoofdredacteur van LINDA.meiden en adjunct-hoofdredacteur van LINDA) vindt dat je, als je succes wilt hebben, streng voor jezelf moet zijn. “Er zijn maar weinig mensen uit jouw generatie die weten wat hard werken is. Jonge vrouwen die om 9.00 uur binnenkomen en tot 22.00 uur doorwerken, zonder te klagen. Als je grote ambities hebt moet je investeren in je carrière. Dat stopt niet na 17.00 uur.” Ze slikt vitaminepillen, drinkt zoveel mogelijk gezonde groentesappen en doet eenmaal per jaar een sapkuur. “Veel seks helpt ook,” lacht ze.

Energiebalans is key

Ginny Ramkisoen (oprichter van online platform Vacture via Ginny) vindt dat je moet weten waar je grenzen liggen. “Er zijn mensen die vinden dat je pas hard aan het werk bent als je over je grenzen heen gaat. Ik vind dat heel raar. Ik werk hartstikke hard, maar mijn werkdag houdt op een gegeven moment op. Er moet een balans zijn. Ik vind dat ik pas echt goed tot mijn recht kom op mijn werk als ik ook kan ontspannen. Je maakt pas indruk als je keihard hebt gewerkt en ontzettend veel uren hebt gemaakt om ergens te komen. Maar volgens mij hoeft het niet op die manier. Dat is niet de enige weg om ergens te komen en ook niet altijd de beste. Je bent niet tien uur per dag productief, dat kan gewoon niet.”

I need a day off

Voor Marielle Smit (mede-oprichter Make my Event, een full service staffing agency) is en blijft het een uitdaging om zichzelf niet voorbij te lopen. “Ik krijg zoveel energie van mijn werk dat ik maar door kan en wil blijven gaan. Maar op een gegeven moment moest mijn omgeving mij vertellen dat als ik zo door zou gaan, ik straks een half jaar op bed kon gaan liggen. Ik heb toen geprobeerd dingen uit handen te geven. Moeilijk, maar het is gelukt. Een maand lang heb ik elke week een middag vrij genomen. Dat was echt even goed voor me.”

Denk aan je energiebalans

Madeleine van Schendel (oprichter Mister SAM, een marketingcontentbureau) kreeg nog niet zo lang geleden een wake-upcall. “Vorig jaar was ik voor het eerst in twee jaar op vakantie. Ik leefde er helemaal naar toe en dacht ik bij thuiskomst weer helemaal fit zou zijn. Maar eenmaal thuis voelde ik me juist slechter, terwijl ik zoveel had geslapen. Het zette me aan het denken: als ik zo door zou gaan dan zou ik misschien wel in de shit terecht komen, bijvoorbeeld in de vorm van een burn-out. Ik ben toen meer tijd aan mezelf gaan besteden in de vorm van sporten, yoga en mediteren.”

Ontspan!

Emilie Sobels (oprichter Hashtag Workmode, een co-working space voor vrouwen) weet net als Marielle en Madeleine hoe het is om een grens te bereiken. Vijf jaar geleden was ze zelfs een half jaar uit de running. “Hoewel ik nog steeds hard werk, probeer ik zoveel mogelijk momentjes voor mezelf in te plannen. Al is het maar een half uurtje mijn nagels laten doen tijdens de lunch.” Volgens haar is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wat jou ontspanning biedt en daar tijd aan te besteden. “Ik laad mezelf op door alleen te zijn, of door een avond iets leuks te doen met een vriendin. Ik houd niet zo van grote gezelschappen.”

Herken de signalen

Ook Evelien de Vries (oprichter MDV Distribution, importeur van haar- en beautymerken vanuit de hele wereld) kan er over meepraten. “Een gemiddelde werkweek van mij is hectisch. Soms zit ik in een week in vier landen. Ik heb een keer gehad dat ik vier weken lang iedere dag opstond met hoofdpijn. Ik kon niet eens autorijden, iedere hobbel deed zeer. Toen wist ik wel dat ik te ver was gegaan. Ik kan niet zeggen dat ik gestopt ben met werken. Maar ik herken nu wel het signaal. Nu weet ik dat als dat gebeurt, ik een aantal dingen niet moet doen. Als ik bijvoorbeeld ‘s avonds afspraken heb waarvoor ik naar Amsterdam moet rijden, dan zeg ik die af.”

Plan je rust

Nicole Huisman (freelance fashionstylist) probeert rust in te plannen wanneer ze voelt dat het niet meer gaat. “Ik word dan vaak grieperig en chagrijnig, no fun voor mijn omgeving. Met sporten, gezellige borrels en etentjes verzet ik mijn gedachten, waardoor ik daarna mijn werk weer met frisse energie aan kan.”

Het gaat er volgens deze dames om dat je doet wat goed voelt voor jou, en dat betekent dat je ook weleens nee mag zeggen. Wil je meer leren over energiebalans en nee zeggen? Lees dan het artikel ‘Nu even niet‘.


Meer lezen over de energiebalans van girlbosses?

Deze interviews met zeven hardwerkende dames verschenen eerder in het bestseller boek “Babe, you got this” van Emilie Sobels en Martje Haverkamp. Een inspirerend boek waar 23 girlbosses aan het woord komen en je advies geven hoe je je dromen kunt omzetten in succes. Verkrijgbaar o.a. op bol.com.

Geef een reactie

%d