Feel

Ben jij gelukkig? 15 tips om je snel weer happy te voelen

Handig wanneer je even niet zo lekker in je vel zit!

Zit je even niet zo lekker in je vel en zou je er alles voor geven om je weer happy te voelen? Dan zijn de tips in dit artikel een must read!

Creëer je eigen geluksmomentjes met deze tips

Soms zit het even tegen. Alles gaat mis. En er lijkt geen einde aan te komen. Ellende en drama; je bent er helemaal klaar mee. Logisch! Hoewel je niet altijd invloed hebt op de omstandigheden waarin je verkeert, kun je wel kleine dingen doen om je wat beter te voelen. Hierdoor kun je ook makkelijker met de slechte tijden omgaan, een win-win dus! Dit zijn 15 tips om je eigen geluksmomentjes te creëren:

Vermoeidheid maakt je niet happy

Vermoeidheid maakt alles zwaarder. Zorg dus dat je voldoende slaap krijgt. Lukt het niet om op tijd naar bed te gaan, of slaap je onrustig? Vermijd alcohol en cafeïne, kijk ’s avonds laat niet meer naar schermpjes en maak van je bedtijd een heus bedritueel. Je hoofd kan op die manier beter afschakelen en zich voorbereiden op een fijne nachtrust. In plaats van snel in je bed te duiken, neem je bijvoorbeeld een uur voor het slapen gaan een warme douche, lees je een ontspannend boek, doe je wat ademhalingsoefeningen en vermijd je alles wat je hoofd ‘voller’ maakt. 

Powernaps zijn gezond! Een korte powernap van 10 tot 20 minuten is voldoende om stress te verminderen en je productiviteit een boost te geven. Je kunt je daarna beter concentreren en efficiënter werken. Voel je dus vooral niet schuldig als je na de lunch even een dutje doet.

Cuddle me, baby

Knuffel eens wat vaker! Door te knuffelen maak je oxytocine aan, oftewel het gelukshormoon. Dit stofje in je hersenen zorgt voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid. Daarnaast geeft het je zelfvertrouwen, maakt het je meer ontspannen en vrolijk. Ook ander lichaamscontact zoals strelen en massage geeft je oxytocine levels een boost. En wist je dat oogcontact maken en complimenten geven of ontvangen hetzelfde doen? 

Happy voelen met een bewuste ademhaling en mindfulness

Een diepe buikademhaling vermindert stresshormonen, verlaagt je hartslag en werkt kalmerend. Een hoge borstademhaling doet het tegenovergestelde. Merk je dat je ademhaling hoog zit en voel je je gespannen en gejaagd? Leg dan je hand op je buik, doe eventueel je ogen dicht en probeer bij iedere inademing je buik omhoog te voelen gaan. Zingen is trouwens ook een hele goede ademhalingsoefening, wist je dat? Hard meezingen in de auto of onder de douche werken heel goed om je snel weer happy te voelen!

Doe eens iets met volledige aandacht. Geniet bijvoorbeeld van een maaltijd zonder afleiding van tv of telefoon. Of drink bewust een kop koffie en geniet van iedere slok. Kijk om je heen en neem alles wat je ziet goed in je op. Even in het ‘hier en nu’ zijn brengt je tot rust en is een makkelijke mindfulness oefening.

Opruimen geeft je een happy mood

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd: Marie Kondo weet er alles van. Haar ultieme tip voor meer positiviteit in je leven? Gooi overbodige spullen weg. Krijg je een geluksgevoel als je een item in je handen hebt? Nee? Weg ermee. Sorteer al je spullen en geef ze een eigen plekje in huis. Maak gebruik van opbergmanden, dichte kasten en hou rommel uit het zicht. Koop je kleding en andere spullen voortaan wat bewuster: heb je het écht nodig? Vergeet niet bij elke aankoop ook weer iets weg te doen. Dat houdt de hoeveelheid objecten in huis in toom. En berg je spulletjes natuurlijk meteen op als je ze even niet gebruikt.

Bewegen en buitenlucht: instant humeurverbeteraars

Bewegen vermindert stress, verbetert je bloedsomloop en geeft ruimte aan je happy hormones. Een beetje beweging heeft al effect: een kleine wandeling, even je spieren losschudden, wat yoga oefeningen of voor de fitgirls: een goede workoutsessie in de gym.

Dansen op leuke muziek zorgt ook voor een instant happy gevoel. Waarom? Je hersenen maken oxytocine en dopamine aan: twee hormonen die stress verminderen. Dancing your troubles away bestaat dus echt!

Gooi de gordijnen en de ramen open! Frisse buitenlucht en vitamine D zorgen meteen voor een betere mood. Iedere dag een half uurtje buiten zijn werkt heilzaam op je geluksgevoel. Loop een rondje door de buurt, neem eens plaats op een bankje in het park, lees een boek in de tuin of het balkon. Als je iedere dag maar eventjes naar buiten gaat.

Wees weer even een klein kind! Doe zoals kinderen doen: lekker gek en schijt aan de wereld. Schommelen in het park, van de glijbaan roetsjen, gek dansen en zingen: who cares wie het ziet? Jij hebt lol!

Voel je happy, doe een stapje terug

Zet die telefoon eens uit, of in ieder geval op stil en ‘niet storen’. Alle meldingen die je de hele dag door krijgt leiden niet alleen af, maar maken je ook meer gestrest. Je hoeft echt niet direct te reageren op ieder appje, mailtje of bericht. Maak gebruik van vaste tijden om je telefoon te checken en laat hem buiten die tijden uit je zicht. In je tas, in je broekzak: prima. Zolang je je meldingen maar niet ziet en hoort.

Weg met social media! Voor veel mensen is social media een bron van stress, vermindering van zelfvertrouwen en een grote energievreter. Zie social media als een leuk vermaak wanneer je lekker in je vel zit, en laat het even links liggen in tijden van stress. Ook het nieuws check je beter niet al te vaak, en helemaal niet als je in een bad mood bent.

Hou een dagelijks dagboekje bij. Schrijf in korte zinnen op wat er allemaal goed ging die dag. Door bewust stil te staan bij de kleine positieve dingen in je leven voel je je sneller happy.

Actief zijn laat je happy voelen

Zit jouw hoofd vol met negatieve gedachten en stress? Doe dan eens iets met je handen! Je leidt op die manier je hersenen af en dwingt jezelf om te stoppen met piekeren. Doe bijvoorbeeld een spelletje, ga knutselen, puzzelen, klussen of tekenen. 

Doe eens iets buiten je comfortzone: nieuwe dingen ontdekken helpt voor een beter humeur. Ga bijvoorbeeld eens wandelen in een voor jou onbekende stad, neem een proeflesje wandklimmen, ga in je eentje naar een concert, ontdek nieuwe muziek op Spotify, verander je look, schuif met je meubels of leer een nieuwe taal. Yes, het is soms eng om iets nieuws te doen, maar achteraf voel je je trots dat je het toch maar even gedaan hebt!


Meer lezen over lekker in je vel zitten?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook leuk om te lezen en helpen je snel weer happy te voelen:

Geef een reactie

%d