Listen Stories

Fuck ups van een ondernemer: dit deed ik fout

Fuck ups? Ik heb er honderden! In dit artikel vertel ik wat ik fout deed en wat ik ervan heb geleerd. Ook te beluisteren op Spotify!

Fuck ups in je bedrijf: ik weet er alles van. In mijn 21 jaar als ondernemer heb ik ontzettend veel fouten gemaakt. Alleen al in de laatste jaren verloor ik zo’n 45.000 euro. Het exacte bedrag wil ik niet eens uitrekenen. Maar het hoort erbij. Ondernemen is risico nemen en dat pakt niet altijd goed uit. In dit artikel vertel ik wat ik fout heb gedaan, én wat ik ervan heb geleerd.

Geen zin om te lezen? Beluister het artikel hier!

Mijn fuck ups

Ik kocht bijvoorbeeld voor zo’n 10.000 euro aan voorraad in voor mijn beautywinkel, om er later achter te komen dat niemand het wilde kopen. Ik nam personeelsleden aan die straight out of hell bleken te komen. En iets op papier zetten als je gaat samenwerken met een vriendin? Had ik het maar gedaan! Maar toch, ondanks dat het mijn bankrekening en ego soms pijn deed, heb ik er wel ontzettend veel van geleerd.

Als ik erop terugkijk, weet ik waarom ik die fouten maakte. Ik handelde te snel, te impulsief. Vaak onder tijdsdruk. En vaak vertrouwde ik teveel op wat andere mensen zeiden. “Dit is een goede kans, die moet je nu pakken!”, hoorde ik dan. En ik dacht: “Let’s do it!”. Maar je leert dat niet iedereen het goed met je voor heeft. The hard way.

Fouten maken is fijn!

Maar sommige van mijn fuck ups had ik niet kunnen voorzien. Soms gebeuren er gewoon onverwachte dingen die je veel geld kosten. Dat hoort erbij, als ondernemer. De corona pandemie is zo’n voorbeeld. Als je mij 2 jaar geleden had gezegd dat ik ooit in zo’n situatie zou komen had ik je niet geloofd. Maar toch moest ik er als ondernemer mee dealen. Het kostte me veel geld, o.a. door verplichte sluitingen, maar het heeft me ook veel goeds gebracht. Dat is namelijk de andere kant van fouten maken: het opent deuren die je nooit had verwacht. Het biedt kansen om jezelf én je bedrijf te verbeteren. Daarom ben ik inmiddels niet meer bang om geld te verliezen. Want ik weet dat het – hoe vervelend het ook op dat moment is – iets heel moois oplevert.

Corona gaf me bijvoorbeeld het laatste zetje om met mijn beauty bedrijf te stoppen en eindelijk te kiezen voor een onderneming die beter bij me past (o.a. dit magazine dus). Het heeft me een nieuwe kans gegeven: een fijner leven met minder stress. Niet meer vastzitten aan winkeltijden, verantwoordelijkheid voelen richting personeel en hijgerige leveranciers in je nek. Nee! Ik werk nu waar en wanneer ik het wil, zonder verplichtingen. Als corona niet was langsgekomen had ik nu nog steeds dat bedrijf gehad, daar ben ik van overtuigd. Hoogstens had ik LIB er dan naast gedaan. Maar door onverwachte omstandigheden moest ik andere keuzes maken, en ik ben blij dat het zo gelopen is.

Wat ik heb geleerd van mijn fuck ups

Van die fouten die ik heb gemaakt heb ik veel geleerd:

  • Ik leerde luisteren naar mijn intuïtie
  • Uitgebreider marktonderzoek doen
  • Jezelf niet meer onder druk laten zetten
  • Dingen beter op papier zetten
  • Een plan B hebben voor als het misgaat
  • Weten dat fouten maken erbij hoort
  • En meer vertrouwen hebben in jezelf

Geen enkele ondernemer is groot geworden zonder het nemen van risico’s. Je groeit pas als je in het diepe springt. Dus spring! Wees niet bang om fouten te maken. Vertrouw erop dat je altijd weer op je pootjes terechtkomt. Fuck ups zijn fijn. Dat is mijn nieuwe mantra, die van jou ook?


Meer lezen?

Deze artikelen, podcasts en video’s vind je waarschijnlijk ook interessant:

Of lees mijn andere Stories over het ondernemerschap! Je vindt ze hier.

Geef een reactie

%d