Je voelt je lusteloos, moe en er komt niks uit je handen. Je batterij is leeg! En dat terwijl je een volle to do lijst hebt en je écht aan de slag moet gaan. Maar het lukt je maar niet om eraan te beginnen. Steeds meer jonge vrouwen kampen met stress. Niet gek gezien de toenemende druk van de maatschappij, en zeker nu we in tijden van corona leven. Hoe komt het nou, dat steeds meer mensen het gevoel van overspannenheid ervaren? In dit artikel lees je de 7 grootste energievreters die hét recept zijn voor een dikke burn-out, én wat je eraan kunt doen!
Energievreters op een rij
Dit zijn de grootste energievreters die zorgen voor een steeds legere batterij en ongemerkt kunnen leiden tot een burn-out:
Piekeren en negatief denken
Je maakt je zorgen, bent bezorgd over de toekomst en je merkt dat je steeds negatiever gaat denken. Voor je gevoel kom je steeds tekort. Dat heeft alles te maken met de maatschappij waarin wij leven die de focus legt op effectiviteit, resultaatgerichtheid en ratio. Alles gaat en moet snel. Er is amper tijd om bij je gevoelens stil te staan, en dat zorgt ervoor dat je steeds minder in het ‘nu’ gaat leven. Je probeert uit alle macht om de controle over je leven te houden, maar het glipt steeds verder uit je handen.
Grenzen niet kennen én niet aangeven
Je moet zo ontzettend veel en je durft geen nee te zeggen. Bang om iemand teleur te stellen, bang om niet aardig gevonden te worden en bang om te falen. Je gaat maar door en door. Daarnaast wil je ook gewoon ontzettend veel. Je wil een mooie carrière, een fit lijf, 3 x in de week sporten, een gezellig sociaal leven, reizen, een huis met mooie spullen en oh ja, ook nog een goede partner, dochter en vriendin zijn. Dus probeer je alle ballen wanhopig in de lucht te houden.
Zorgen voor anderen
Je cijfert jezelf weg omdat je je continu verantwoordelijk voor anderen voelt. Je bent té loyaal en denkt aan iedereen, behalve aan jezelf. Met het zorgen voor anderen hoop je aandacht, erkenning en waardering te krijgen. Maar door anderen altijd maar te willen pleasen is het resultaat dat je er zelf aan onderdoor gaat. Vrouw, hou daar mee op!
Het gevoel ‘vast’ te zitten
Wanneer je werk doet dat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt, in een relatie zit die niet meer goed voelt, of een sociaal leven hebt dat niet bij je past, dan kost dit je veel energie. Het wordt ‘moeten’ in plaats van ‘willen’. Je blijft maar hangen in je vertrouwde omgeving uit angst voor het onbekende, angst om iemand teleur te stellen of vanwege een gevoel van ‘vastzitten en niet kunnen ontsnappen’. Zonde! Bevrijd jezelf uit de gevangenis waar je je onbewust in hebt opgesloten.
Waar doe je het allemaal voor?
Een gebrek aan zingeving, een doel of een gebrek aan inspiratie is ook een enorme energievreter. Wanneer je het gevoel hebt dat je niks bijdraagt, niks zinvols doet en je talenten niet benut kun je een ‘leegte’ ervaren. Waar doe je het eigenlijk allemaal voor?
Onzekerheid
Veel jonge vrouwen kampen met onzekerheid en een laag zelfbeeld. Dit kan aanleiding geven tot jezelf willen bewijzen, perfectionisme, faalangst, onderpresteren en jezelf niets waard vinden. Door je onzekerheid saboteer je jezelf onbewust: je zet jezelf niet op de eerste plaats, je durft niet te genieten en je durft niet uit je comfortzone te komen. Je geeft andere mensen of de omstandigheden de schuld van je eigen falen. Kijk eens in de spiegel: wat is jouw eigen aandeel in je rotgevoel?
Onverwerkte emoties
Door je emoties niet te ‘voelen’ en te verwerken kunnen ze later ineens de kop opsteken als je minder lekker in je vel zit. Door emoties lekker weg te stoppen, creëer je eigenlijk een explosie waiting to happen. Stress, verdriet en irritatie kunnen op die manier leiden tot emotionele uitbarstingen, zoals paniekaanvallen, depressies en huilbuien.
Hoe voorkom je een burn-out?
Alles draait om balans. Wanneer je overspannenheid voelt aankomen ben je vaak al te laat. Ga dus nu al aan de slag met de dingen die je energie kosten. Zit jij al middenin een burn-out? Dan krijg je meestal de volgende standaard adviezen om ervan af te komen. Maar die werken helemaal niet!
Goedbedoelde, maar niet werkende adviezen bij een burn-out
Je huisarts, ouders, vriendinnen en partner bedoelen het ongetwijfeld goed, maar dit zijn dus dingen niet NIET werken bij een burn-out. Vrouwen die al eens een burn-out hebben gehad zullen ze vast herkennen ;)
- Kleed jezelf aan ’s ochtends en blijf niet de hele dag in bed liggen. (Geen fut voor.)
- Ga lekker in bad met de kaarsjes aan. (Blegh.)
- Beweeg! (Ik heb niet eens energie om op te staan.)
- Eet gezond! (Wederom: geen energie.)
- Doe leuke dingen! (Geen tijd, geen geld, geen energie, geen zin.)
- Doe aan yoga of mindfulness! (Te zweverig.)
- Ontspan! (Leuk, maar hóe dan?)
Burn-out? Los je energievreters op
De goedbedoelde adviezen werken niet zolang je niet de energie kunt opbrengen om er actief mee aan de slag te gaan. Wandelen of sporten is bijvoorbeeld hartstikke gezond, maar als je al te moe bent om uit bed te komen, te douchen en aan te kleden, is bewegen nog een brug te ver. Neem even een stapje terug!
Om een burn-out namelijk effectief op te lossen, moet je de oorzaken bij de bron aanpakken. Anders is de kans groot dat het allemaal lang gaat duren of dat je na een tijdje opnieuw in een burn-out belandt. En dat wil je niet. Dit zijn handige tips om je energievreters aan te pakken en je batterijtje weer op te laden (en je hoeft er niet eens voor uit je bed te komen!)
Helemaal zen
- Ben je gestrest? Sluit je ogen en adem helemaal uit. Echt helemaal leeg, tot er geen lucht meer in je longen zit. Haal vervolgens diep adem en hou je adem 10 tellen vast. Adem langzaam uit. Herhaal dit indien nodig. Wanneer je je ogen weer opendoet zul je merken dat je hartslag is vertraagd, en je je minder gestrest voelt.
- Pak een leeg A4-tje en schrijf eens op wat je allemaal goed vindt aan jezelf. Echt alles, hoe klein het ook is. Dat helpt je inzien hoe leuk je eigenlijk bent!
- Ga op een rustig plekje zitten met je ogen dicht en sta eens bewust stil bij wat je voelt. Welke emoties komen boven? Probeer de emotie als een geschreven woord op een ballon voor je te zien en laat in gedachten het touwtje los. Verbeeld je dat de ballon wegvliegt, en kijk hem na tot de ballon uit het zicht verdwenen is.
Superwoman bestaat niet
- Oefen in NEE zeggen en je grenzen bewaken. Gebruik bijvoorbeeld de tips uit het artikel Nee is nee! 8 tips om nee te leren zeggen.
- Besef dat iedereen weleens onzeker is, ook degenen waar jij het niet van verwacht. Stop met het checken van social media waar je alleen maar fantastische foto’s ziet. Iederéén lijkt perfect met drie filters en photoshop. Wist je dat de dure auto’s, designertassen en luxe huizen van populaire influencers vaak geleend of zelfs speciaal voor de foto gehuurd zijn? 99% is nep. Knoop dat in je oren.
- Je kunt heel veel dingen goed doen, maar niet tegelijkertijd. Wake-up call: niemand is een superwoman. Ook jij niet. Focus je op wat je écht belangrijk vindt en ga daarmee aan de slag. Pas als je je doel hebt bereikt ga je verder met het volgende.
Weg met de energievreters en de burn-out!
- Sta jezelf toe om emoties te voelen en te verwerken. Je gevoelens delen met een vriendin is een goede optie, maar wat als je geen vriendinnen hebt? Duik in je hoofd en kijk als het ware als toeschouwer naar jezelf, terwijl je over je emoties vertelt aan een denkbeeldig persoon. Dat lucht op. Je hersenen kunnen namelijk het onderscheid tussen fantasie en de realiteit niet goed maken, daarom werkt het! Probeer het maar eens.
- Alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat geldt ook voor negatieve gedachten. Zodra je merkt dat je wegzakt in negativiteit, spreek je jezelf streng toe: “Nee, vandaag wil ik positief zijn!”. Doe dit steeds opnieuw en opnieuw, totdat het een gewoonte is geworden om positief te denken. Duurt even, maar je hebt daarna je leven lang profijt van deze skill!
- Blijf weg van negatieve situaties en personen. Die ene vriendin die alleen maar wil klagen, je moeder die steeds zeurt; schrap energievreters die hét recept zijn voor een burn-out uit je leven. In ieder geval tijdelijk, tot je iets beter in je vel zit.
Neem kleine stapjes
- Leer je grenzen kennen. Je lichaam geeft aan wanneer het genoeg is geweest. Geef toe aan je moeheid, negeer kleine pijntjes niet en plan me-time in als vaste taak in je agenda. Niemand kan 24/7 ‘aan’ staan.
- Jij bent NIET verantwoordelijk voor andermans geluk. Je bent alleen maar verantwoordelijk voor JEZELF.
En onthou: ieder klein stapje in de goede richting is er één. Je bent goed bezig!