Life

Een succesvolle vrouw is een bitch. True or false?

Er zijn veel vooroordelen over succesvolle vrouwen. Maar kloppen ze wel?

Ben je een succesvolle vrouw, dan moet je haast wel een bitch zijn. Iemand die over lijken gaat en niets uit de weg gaat om de top te bereiken. Toch? Nou nee. Hoewel dat vaak wel zo wordt gezegd. Het blijkt zelfs dat veel mannen geen relatie willen met een succesvolle vrouw, omdat ze zich dan minder ‘man’ voelen. Ik heb dat zelf ervaren en veel van mijn vriendinnen ook. Toch klopt het stigma niet. Een vrouw met zelfvertrouwen en onafhankelijkheid wordt al snel gezien als ‘bitchy’. Onterecht! Al zullen er best wel situaties zijn waarin het klopt, hoor. Maar voor het overgrote deel van de succesvolle vrouwen geldt dat niet.

Ons onbewuste plaatje van de succesvolle vrouw

We hebben een plaatje van een succesvolle vrouwelijke ondernemer in ons hoofd; een bepaald stereotype dat waarschijnlijk voortkomt uit televisie en film. Vaak vergeten we dat wat je op tv ziet niet helemaal realistisch is. Het is allemaal niet zo zwart/wit als we denken. De business babes in de media zien er goed uit, ze hebben geld en een behoorlijk sterke mening. Dan krijg je al snel het stempeltje ‘bitch’. Maar wat je je moet realiseren is dat maar een ieniemini klein percentage succesvolle vrouwen in beeld verschijnt. En waar is de rest dan? Ook succesvol, maar meer op de achtergrond. In de spotlight staan vereist namelijk niet alleen succes, maar ook geluk, een goed netwerk, extraverte trekjes en heel veel zelfvertrouwen. En juist aan dat laatste ontbreekt het vrouwen nogal eens.

Calvinisme en traditioneel denken

Dat heeft vooral te maken met twee dingen: onze calvinistische Nederlandse cultuur en de heersende traditionele denkbeelden. Laten we met dat laatste beginnen. Vroeger was het zo dat je als vrouw je leven wijdde aan je huishouden en kinderen, en in feite ondergeschikt was aan je man. De man werd gezien als het hoofd van het gezin: de kostwinner die verantwoordelijk was voor de centjes en de belangrijke beslissingen. Lange tijd hebben vrouwen daarom niet buitenshuis gewerkt en zelfs nu nog, anno 2021, is Nederland kampioen deeltijdwerken. ‘Thuisblijfmoeder’ is een typisch Nederlands verschijnsel dat in veel Europese landen niet meer voorkomt. We zijn daarom nog niet zo gewend aan succesvolle vrouwen die op de voorgrond treden. En alles dat ‘afwijkend’ is van de massa wordt toch met argwaan bekeken.

Daarnaast zit het niet in onze cultuur om je succes te showen. Dat wordt al snel als opschepperig of arrogant gezien. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg! Wel vreemd is dat het voor mannen meer geaccepteerd wordt om hun succes te tonen. Denk maar eens aan een mannelijke topondernemer die in een dikke Porsche komt voorrijden. Een vrouw die met diezelfde auto op een afspraak arriveert, is toch een beetje bijzonder. Jammer is dat eigenlijk. Vooral omdat de definitie van succes in de maatschappij beperkt blijft tot geld, aanzien en materialisme!

Muurbloempjes bereiken nooit de top

Vrouwen met een sterke mening worden gezien als dominant, en dat is voor veel traditioneel denkende mensen ‘not done’. Vrouwen zijn het gewend om hun succes te downplayen om op die manier beter te worden geaccepteerd. Zelfvertrouwen uitstralen en zeggen wat je denkt vereist heel wat lef. Je moet als succesvolle vrouw dus behoorlijk sterk in je schoenen staan. Waarschijnlijk is dat ook meteen één van de redenen dat je succesvol bent geworden, want muurbloempjes bereiken nooit de top. Je moet je talent en expertise laten zien om een mooi bedrijf op te kunnen bouwen. Maar gelukkig kun je dit doen op jouw eigen manier, want júist jouw vrouwelijke eigenschappen geven je heel veel voordeel!

Juist omdat vrouwen in de minderheid zijn als het gaat om succes, val je al snel op. Ook doen we graag zaken met échte mensen. Een stukje kwetsbaarheid, intuïtie en empathie maken dat anderen je sneller vertrouwen. En laten dat nou net zaken zijn waar veel vrouwen in uitblinken! Een prima uitgangspunt voor het opbouwen van een succesvolle business dus.

Go for it!

Een succesvolle vrouw is een bitch

De succesvolle vrouw wordt gelukkig steeds meer zichtbaar in de mainstream media. Met LIB wil ik daaraan bijdragen en laten zien hoeveel vrouwelijk talent er eigenlijk is. Vrouwelijke ondernemers een podium geven, ze laten stralen én vooral laten zien dat jij dat ook kan. Eigen keuzes kunnen en durven maken, je mening geven, laten zien wie je bent en daar helemaal happy mee zijn: dat is voor mij succes. En die Porsche? Die komt dan vanzelf wel. Als dat is wat je wil tenminste. Doe vooral waar je gelukkig van wordt en laat je niet tegenhouden door onbewuste overtuigingen en ouderwetse denkbeelden. Jij kunt alles bereiken wat je wil. Go for it!


Meer lezen?

Deze artikel vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: