Bloggen is goed voor je online zichtbaarheid, maar hoe schrijf je een goede blog? Daar gaat dit artikel over. Bloggen krijgt de laatste tijd wat minder aandacht, omdat steeds meer mensen zich richten op social media in plaats van het verbeteren van hun website. Maar het is nog steeds één van de beste manieren om te werken aan je SEO: Search Engine Optimization. En met je SEO op orde word je Googles beste vriend. Belangrijk dus!
Waarom bloggen?
Door regelmatig te bloggen op je website ziet Google dat jouw content in beweging is. Oftewel: jouw website wordt goed bijgehouden, steeds vernieuwd en is up to date. Dat helpt je scoren in de zoekmachines. Door het schrijven van blogs met de juiste keywords laat je jouw expertise zien aan de buitenwereld én word je beter vindbaar tijdens een Google zoekopdracht. Bloggen kan je dus daadwerkelijk aan nieuwe klanten helpen. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?
Het algoritme van Google is een mysterie. Niemand weet exact hoe het werkt, maar wat we wel weten is dit:
Google houdt o.a. van:
- Websites die technisch in orde zijn
- Websites met een goede DA en PA (backlinks bijvoorbeeld)
- Regelmatig nieuwe content
- De juiste zoekwoorden in teksten
- Bezoekers die lang blijven hangen op je website
Als blogger kun je op al deze punten goed scoren en daarmee in de smaak vallen bij Google. En als dat gebeurt, word je simpelweg beter en sneller getoond aan zoekers. Goed, op naar het volgende punt. Waar moet een goede blog aan voldoen?
De opzet van een goede blog
Een goede blog heeft een inleiding, korte alinea’s met koppen, interne en externe links, zoekwoorden verwerkt in de tekst en koppen, en minimaal 600 woorden. Maar: hoe langer je tekst, hoe langer bezoekers blijven hangen op je site en dat is wat je wil. Dan moet jouw blog natuurlijk wel interessant zijn, anders haken ze af. En goed leesbaar, want over het algemeen zijn mensen lui. Hou daar dus rekening mee met de opmaak van je artikel. Keep it simple.
De inleiding en titel van je blog
De titel moet uitnodigen tot lezen, maar tegelijkertijd moet het zoekwoord of de zoekwoorden waarop je wil scoren in de titel verwerkt zijn, liefst helemaal in het begin. Met een titel kun je mensen verrassen, informeren of provoceren, afhankelijk van het doel van je blog. Datzelfde geldt voor je inleiding. Je wil de lezers nieuwsgierig maken zodat ze het hele artikel gaan lezen. Verklap de clou dus nog niet in het begin van je tekst, maar bouw de spanning op!
Korte alinea’s en tussenkoppen
Google scant jouw tekst op heel veel punten en kent vervolgens een score toe. Hoe makkelijker jouw blog leesbaar is, hoe beter. Daarom is witruimte heel belangrijk: dan lijkt je artikel niet zo overweldigend lang. Wanneer lezers een grote lap tekst tegenkomen is de kans veel groter dat ze afhaken. Korte alinea’s, tussenkoppen en witruimte zijn een must. En ook in de tussenkoppen laat je je zoekwoorden terugkomen. Niet in iedere kop, want dan ben je aan het over-optimaliseren. Daar houdt Google niet van!
Hoeveel woorden heeft een goede blog?
Hoe lang moet je blog zijn? Niemand weet het antwoord op die vraag, maar wat we wel weten is dat de meeste software die je helpt met SEO een minimum van 600 woorden aanhoudt. Je hoort ook steeds vaker dat je juist minimaal 1000 tot zelfs 2000 woorden moet bloggen. Hoe langer je tekst, hoe meer informatie je kunt geven, hoe beter jouw expertise naar voren komt en hoe langer mensen blijven hangen op je site. Maar: hoe meer woorden je gebruikt, hoe vaker je je zoekwoorden moet herhalen. Dan kan het best een uitdaging zijn om je blog leesbaar te houden. Voor een beginnende blogger raad ik daarom artikelen tussen de 600 en 1000 woorden aan.
Mijn ervaring met bloggen + tips!
Voor dit magazine schrijf ik drie artikelen per week. Dit is hoe ik dat doe:
Iedere keer als ik inspiratie opdoe voor een artikel, noteer ik dat in de Notities app van mijn telefoon. Dat kan een bepaald onderwerp zijn, een ander artikel dat ik heb gelezen of een vraag die ik van een lezer heb gekregen. Wanneer ik even geen inspiratie heb voor een nieuwe goede blog, check ik mijn inspiratielijstje en dan komt er altijd wel een leuk idee uit. Ik begin met het schrijven van een titel, want dit geeft voor mij meteen de ‘tone of voice’ aan en weet ik wat het doel wordt van de blog. Het is dan makkelijker om de rest van de tekst te schrijven.
Soms gaat de tekst van het artikel waarmee ik bezig ben alsnog een andere kant op. In dat geval pas ik de titel natuurlijk aan. Ik schrijf mijn hele blog uit, lees het éénmaal door en neem daarna even pauze. Het kost me meestal zo’n 30 minuten om een tekst van 1000 woorden te schrijven. Onderzoek doen naar een onderwerp kost beduidend meer tijd en kan oplopen tot een uur of langer. Maar schrijf je over je eigen expertise, dan kun je dat onderzoek skippen. Alle kennis zit al in je hoofd! Het is alleen nog zaak om dit makkelijk leesbaar in woorden te vatten.
Vind jouw persoonlijke schrijfstijl
Korte zinnen, begrijpelijk Nederlands, zo min mogelijk vakjargon en actieve teksten: heel belangrijk voor een goede blog! Maak het fun voor je lezer! En geef je artikel gerust een vleugje van je eigen stijl mee. Ideaal zou zijn dat mensen je gaan herkennen aan je schrijfstijl. Mijn stijl is direct en actief, soms een beetje prikkelend, Engelse woorden ‘in the mix’, veel CTA’s in de tekst (call-to-actions) en niet te moeilijk.
Het doel van mijn artikelen is motiveren, inspireren en in mindere mate informeren. Wanneer ik bezig ben met een column of een persoonlijke Story, schrijf ik wat meer ‘verhalend’. Jouw eigen stijl vind je door het vaker te doen, dus start gewoon met schrijven!
Van idee tot publicatie
Na het maken van de ruwe opzet van mijn blog kopieer ik de tekst naar mijn website. Ik stel vervolgens de slug, Google Preview tekst en de focus keywords in en laat het programma Yoast SEO het geheel controleren. Deze software geeft jouw blog een score. Heb je het goed gedaan wat betreft leesbaarheid en SEO? Dan staat het stoplicht op groen en kun je je blog gaan publiceren. Maar wacht nog even voor je dat doet. Er moet nog een leuke foto bij!
Een tekst gaat veel meer leven door mooie beelden. Geef je foto’s dezelfde blog-titel, vul de ALT-tekst in en zorg ervoor dat ze niet groter zijn dan zo’n 200 KB. Nadat ik de foto’s heb toegevoegd bekijk ik hoe het artikel eruit ziet in de preview modus. Ben ik tevreden? Mooi. Dan laat ik het even met rust en is het tijd voor koffie!
Het helpt namelijk als je even wat anders gaat doen en pas later je tekst nog een keertje doorleest. Ik doe dat als volgt: de tekst lees ik in mijn hoofd voor aan een denkbeeldig persoon om te kijken of de tekst lekker loopt. Of het ritme van de woorden goed is, of de spelling en grammatica kloppen, en de blog verder helemaal voldoet aan mijn wensen. Dan pas publiceer ik de tekst of plan het in voor een latere datum.
Hoe lang doe je over een goede blog?
Het hele blogproces van idee tot publicatie kost me gemiddeld ongeveer anderhalf uur. Maar dat was niet altijd zo, hoor. In het begin kost het je veel meer tijd. Tegenwoordig rollen de blogs makkelijker uit mijn toetsenbord en hoef ik amper nog aanpassingen te doen aan de SEO. Het Yoast stoplichtje staat direct al op groen! Dat scheelt echt een boel tijd. Om je een voorbeeld te geven: het artikel dat je nu aan het lezen bent kostte me 1 uur en 10 minuten van begin tot eind inclusief voorbereiding, controle en klaarzetten voor publicatie. Het aantal woorden: 1369!
Ga jij ook aan de slag met bloggen?
Meer lezen?
Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant: