Listen Talk Watch

Ben je pas écht ondernemer vanaf 10K omzet per maand?

De LIBBIES Talks zijn begonnen! Dit is de eerste aflevering.

Tijdens de eerste aflevering van de LIBBIES Talks bespreek ik met Anne, Lotje en Esther of je pas écht ondernemer bent als je minstens 10K per maand omzet. Wat vinden zij?

Liever luisteren of kijken? Scroll naar beneden voor de podcast en video van dit interview!

Meet the experts!

Anne Ermens
Anne Ermens
Zangeres en Vocal Coach
www.anneermens.nl
@anne_ermens
Esther Megens
Esther Megens
Business Coach
www.brand-booster.nl
@esther.megens
Lotje Euser
Lotje Euser
Business Coach
www.schopnaardetop.nl
@schopnaardetop

Zonder 10K omzet per maand tel je niet mee. True or false?

Lotje: “Ik ben wel benieuwd wie dat zegt, want ik herken het helemaal niet. Voor mij is ondernemen niet iets dat afhangt van de hoeveelheid geld die je verdient. Er zit een interessanter punt in de mate waarin je je onderneming serieus neemt. Je hebt bijvoorbeeld mensen die een side-hustle hebben en daar goed geld mee verdienen, maar het toch blijven zien als een hobby. Maar ik vind dat wanneer het een serieuze bezigheid wordt, je al een ondernemer bent.

Je kunt er eigenlijk geen cijfer aan verbinden. Zeker in het begin ben je veel aan het investeren en heb je misschien nog helemaal geen omzet. Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, heb je een zakelijke bankrekening; dat zijn betere criteria om ondernemerschap te bepalen. Want dat laat zien dat je er serieus mee bezig bent.”

Esther: “Ik heb daar een totaal andere mening over. Iedere muppet kan zich tegenwoordig inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zich een ondernemer noemen. Ik geloof dat je pas van een bedrijf kan spreken als je sales hebt. Dat scheidt het kaf van het koren. Een serieuze ondernemer heeft toch wel minimaal een omzet van € 10.000 nodig, ook omdat er al zo’n 40% naar de belasting gaat en je investeringen moet doen.”

Anne: “Ik zag de stelling en dacht meteen: hier ben ik het absoluut niet mee eens. Omzet zegt niet zoveel. Als je van die 10K omzet al 9K aan vaste lasten hebt, blijft er amper winst over. Ik zou daar in ieder geval niet van kunnen leven. Het gaat dus om de zakelijke kosten in de relatie tot de omzet die je maakt.”

Wat vind je van de beruchte 10K posts op Instagram?

Anne: “Ik word daar een beetje rebels van. Doe niet zo opschepperig en marketing-achtig, denk ik dan meteen. En ik word er ook onzeker van. 10K? Ik heb nog nooit in mijn leven 10K per maand omgezet!”

Esther: “Je bent eigenlijk al succesvol bezig als je een doel hebt en een bijbehorend stappenplan, want dan ben je ergens naartoe aan het werken. Maar als het gaat om het meten van succes, echt in harde data, dan vind ik daar die 10K wel een heel mooi symbool voor.”

Wat maakt je een echte ondernemer?

Esther: “Het gaat erom dat je structureel geld maakt en met je bedrijfsactiviteiten je rekeningen kan betalen. Toen ik begon met ondernemen naast mijn baan in loondienst werd er in mijn omgeving continu gezegd dat ik een leuke hobby had, maar dat het geen echt bedrijf was. Ik kreeg immers toch wel betaald vanuit mijn baan. Toen was ik een beetje beledigd omdat ik wist hoe hard ik werkte, maar achteraf hadden ze daar wel gelijk in. Pas als je er echt helemaal vol voor gaat, risico’s nemen, met je bedrijf naar buiten treden; dát maakt je voor mij een ondernemer.”

Lotje: “Ik begrijp wel wat je zegt. Ik denk dat die 10K voor de meeste ondernemers een mooi streven is. Dan kun je je eigen boontjes doppen. Maar als je het net iets breder pakt en je ziet wat voor commentaar je krijgt vanuit je omgeving terwijl je keihard aan je business werkt, dan zit daar voor mij ook wel een belangrijk punt. Ook al zie je nog geen resultaten, het gaat erom of je je een ondernemer vóelt. Dat gaat voorbij aan het geld dat je met je bedrijf maakt.”

Anne: “Ik verdien niet zoveel als die mensen die schreeuwen over die 10K omzet, maar aan de andere kant: als ik jarenlang al die 10K had omgezet en ik had daarvoor een hoop taken moeten uitbesteden, dan zou ik zelf als ondernemer niet zo gegroeid zijn. Eigenlijk ben ik best wel dankbaar dat ik soms stress heb over geld, want dat nodigt uit om creatief na te denken. Laat ik eerst zelf proberen een logo te ontwerpen bijvoorbeeld. Dat vind ik juist leuk aan het ondernemen!”

Wanneer voelden ze zich voor het eerst een ondernemer?

Esther: “Toen ik fulltime voor mezelf begon en mijn baan had opgezegd.”
Lotje: “Voor mij was het toen ik mezelf naar buiten bracht als ondernemer, bijvoorbeeld op social media. Maar die ondernemende drive had ik van jongs af aan al. Ik was altijd op zoek naar extra manieren om geld te verdienen.” Esther: “Dan doe je het dus vooral voor het geld. Ik vind die 10K een mooi cijfer, maar het zou eigenlijk niet je drijfveer moeten zijn om te gaan ondernemen. Dan gaat het snel de verkeerde kant op, juist omdat je de passie mist. Dat zie je bijvoorbeeld bij dropshippers.” 

Wat vind je van coaches die je 10K omzet beloven?

Esther: “Ik was in 2018 één van de eerste die daarmee begon: ‘Ik ga je helpen naar de 10K per maand!’ In die tijd zat ik namelijk zelf de eerste maand al op 10K en de maand erna op 25K. Als ík het kon, kon ik dat anderen ook wel leren. Maar ik kwam er al snel achter dat je dat dus niet kan beloven. Zolang mensen de juiste mindset niet hebben, gaat het niet lukken. Vooral bij de 40 plussers zie ik dat. Zij zijn echt nog in de schaarste-mindset opgegroeid en hebben daardoor veel beperkende overtuigingen. Dus ik vind dat je mensen kunt helpen om de infrastructuur te bouwen om die 10K te halen, maar beloven dat je die omzet ook echt haalt kun je niet doen. Ik deed dat destijds wel en dat was een grote leerles voor mij.”

Lotje: “Je kunt geen 10K per maand beloven. Het is namelijk per business en verdienmodel anders. Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld geen constante geldstroom omdat ze seizoensafhankelijk werken. Ondernemen is zó anders dan vroeger. Er gaat steeds minder op basis van uurtje-factuurtje, en meer volgens een meerwaarde model. Ik merk ook dat de wat oudere generatie daar moeite mee heeft.”

Anne: “Ik voel me daarin wel een echte ondernemer, omdat ik aan het experimenteren ben met verdienmodellen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn lessen zoveel waard worden, dat ik uiteindelijk minder kan gaan werken als ik straks bijvoorbeeld kinderen zou willen. Dan wil ik niet meer 40 uur hoeven maken. Ik probeer daarom te kijken hoe ik mijn lessen kan verbeteren, dat mijn leerlingen in 10 lessen hetzelfde kunnen leren als nu in 20. En ik wil daar nog iets aan toevoegen. Als ondernemer meerwaarde leveren is het allerbelangrijkst. 10K omzet halen met iets dat jouw klanten weinig oplevert maakt je misschien een rijke ondernemer, maar geen eerlijke ondernemer. Voor mij is het zaak dat je trots kunt zijn op een eerlijke omzet.”

Mindset in je business

Esther: “De sky is echt the limit. Alles draait om mindset en dát bepaalt hoe ver je komt.”
Lotje: “Zolang je er niet echt voor gaat, zal het niet lukken. Juist voor de jongere generatie die succesvolle mensen ziet op social media lijkt alles mogelijk. Dat gold ook voor mij. Als ik het andere ondernemers zag doen was dat het bewijs. Daar kreeg ik zelf ook weer motivatie van: ‘Nu ga ik zorgen voor mijn eigen bewijs!'”

Meer ondernemersverhalen en tips van de experts?

Wil je meer ondernemerstips horen van Anne, Lotje en Esther? Op YouTube bekijk je ons hele gesprek waar ze ook vertellen welke invloed mindset heeft gehad op de start van hun bedrijf. Wat ging er mis en hoe lang duurde het voordat ze succesvol waren? Bekijk hier de hele aflevering van de eerste LIBBIES Talks op YouTube!


Meer interviews?

Deze artikelen (met video’s op YouTube) vind je waarschijnlijk ook tof!

Geef een reactie

%d