Talk

Ester over duurzame en zakelijke kleding voor vrouwen

Vandaag in 'Talk' het verhaal van Ester van der Velde over de opstart van haar kledinglijn MALÉ voor de krachtige en onafhankelijke vrouw. Get inspired!

Ester vertelt aan LIB the mag over haar bedrijf in duurzame en zakelijke kleding voor vrouwen: “MALÉ staat voor de krachtige en onafhankelijke vrouw, maar wel in een modern jasje. Zakelijke kleding voor vrouwen is naar mijn mening vaak de vrouwelijke variant van de mannelijke versie: het zwarte colbertjasje met de zwarte pantalon. Dit is wat je eigenlijk continu ziet als je ‘zakelijke kleding’ intypt op Google. Ik vind dat zo zonde! Zakelijke kleding kan naar mijn idee alle kanten op. Vaak heb ik het idee dat vrouwen liever niet te veel op willen vallen en daarom kiezen voor de minst opvallende kleding en kleur waardoor ze goed opgaan in de massa. Heel jammer, als je het mij vraagt!”

Ze voegt toe: “Waarom zou je als vrouw niet willen opvallen? We hebben het allemaal over feminisme, we willen krachtig overkomen en we willen gelijkwaardige kansen en salarissen. Dan moet je je vooral niet als grijze muis blijven kleden, vind ik. Bij mij was het dus meteen duidelijk wat ik wilde gaan doen: vrouwelijke en zakelijke pakken, maar dan in een modern jasje of misschien wel zonder jasje (haha), met als kenmerken: een goede pasvorm, zachte stoffen en fijn om te dragen. Dat bleek een behoorlijke uitdaging te zijn.”

De start van haar bedrijf in duurzame en zakelijke kleding voor vrouwen

“In 2014 had ik al het idee om MALÉ op te gaan zetten, maar ik was nog jong en wist niet wat ik precies wilde en hoe ik moest beginnen. Tijdens mijn studie ging ik in een kledingwinkel werken en later als Event Manager in de kledingbranche. Op een gegeven moment was ik hierop uitgekeken. Ik stond niet achter mijn eigen werk en de diensten die we leverden. Ik kon mijn draai nergens écht vinden. Maar het idee rondom MALÉ en duurzame zakelijke kleding voor vrouwen sluimerde nog steeds.”

In 2018 durfde Ester eindelijk de stap te zetten: “Ik ga het gewoon doen! Ik ben gestopt met mijn baan en ben mij vol gaan focussen op mijn business. Ik gebruikte al mijn spaargeld en had een bijbaan naast het ondernemen. Al snel kwam ik via via bij de juiste mensen terecht. In die tijd heb ik heel veel theetjes gedronken met verschillende mensen. Zo heb ik mijn productiemanager, mijn webdesigner en mijn stylisten leren kennen. Via mijn productiemanager kwam ik ook terecht bij het naaiatelier in Hongarije, voor de productie van MALÉ.”

Dit is Ester!

Ester begon een duurzame, zakelijke kledinglijn

Ester van der Velde: “Duurzaamheid is de kern van MALÉ. Ik ben geadopteerd toen ik twee maanden was, mijn adoptieouders woonden destijds op Fiji. Ik heb een ontzettend fijne jeugd gehad en ben nooit echt bezig geweest met het feit dat ik geadopteerd ben. Op Fiji en in India is heel veel kinderarbeid, in ateliers zie je kleine kinderen achter naaimachines zitten, mensen slapen op de grond en hebben weinig te eten. Ik had één van hen kunnen zijn, dit besef kwam steeds meer naarmate ik ouder werd. Duurzaamheid begon mij onbewust en uiteindelijk bewust steeds meer aan te spreken. Op deze manier kan ik zelf het verschil maken terwijl ik met mijn passie bezig ben.”

Pasvormen, stoffen en unieke kleding

“Ik begon mijn zoektocht naar de juiste stoffen en de juiste samenwerkingspartners. Dit heeft wel even geduurd. Toen ik eenmaal mijn productiemanager had gevonden konden we beginnen met het technisch tekenen. Wat de stoffen betreft was het een kwestie van heel veel proberen: hoe is de rekbaarheid, hoe zijn de naden, hoe valt de stof, de draagbaarheid, etc. De stoffen source ik zelf, dit is mijn commerciële kracht. Ik zoek naar unieke stoffen en prints en kijk niet naar kleuren die in de mode zijn. Vanaf volgend jaar gaan we (zoals het nu lijkt) onze eigen prints ontwerpen waardoor je een echt uniek kledingstuk hebt die je nergens anders kunt vinden dan in onze webshop. We zijn bijna drie jaar bezig en nu pas op het punt dat de pasvormen echt goed zijn en alles goed in elkaar zit. Van dit proces heb ik zo ontzettend veel geleerd!”

Problemen tijdens de opstart van de productie van haar kleding

“Toen ik MALÉ net op had gezet en we vol bezig waren met de ontwikkeling van kleding ging het uiteraard allemaal nog niet zo voorspoedig. Waar ik heel erg tegen aan ben gelopen, zeker helemaal in begin, is mijn enthousiasme. Als de nieuwe collectie binnen is ben ik helemaal door het dolle heen! Toen onze allereerste broekenproductie klaar was ging ik samen met mijn productiemanager naar Hongarije om de vrouwen die voor MALÉ werken te ontmoeten en het eerste deel van de productie op te halen. We konden gewoon niet slapen van de zenuwen op de dag voordat we naar het atelier gingen. Het was zo mega spannend! 

Toen we daar waren en de broeken zagen hangen hebben we beide een broek gepast en alles geteld. Fijn, het klopte. We zaten helemaal in onze bubbel en een enorme adrenaline kick dus we besloten om een feestje te vieren tot diep in de nacht in Budapest. Eenmaal thuis bekeken we de broeken nogmaals en kwamen we erachter dat het tóch niet helemaal zo geweldig was als we dachten. Schijfknoopjes zaten scheef, binnenzakken ontbraken bij sommige broeken, de fit was niet helemaal goed, er misten binnenknopen en waslabels. Oké, dat was niet helemaal goed gegaan dus. 

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je elk knoopje en elk stiksel van alle honderden producten naloopt. Je moet altijd kritisch blijven kijken. Bij de eerste en tweede collectie hebben we heel veel artikelen toch weer teruggestuurd naar het atelier, omdat we er na een tijdje achter kwamen dat de kleding niet goed genoeg in elkaar zat. Dat kost zo veel extra tijd en geld! In het begin gebeuren dit soort dingen en het hoort ook een beetje bij de opstart, denk ik. Nu kijken we kritisch, controleren we alles, en pas dan doen we een vreugdedansje.” 

Ester over het succes van MALÉ

Ondanks de opstartproblemen is Ester ontzettend blij met het succes van MALÉ: “Het lijkt voor mij al jaren geleden, maar eigenlijk is MALÉ pas een jaar geleden op de markt gekomen. Als ik kijk naar hoe het afgelopen jaar is verlopen dan ben ik onwijs blij met de groei van MALÉ. Vooral deze collectie (seizoen 3) loopt tot nu toe ver boven mijn verwachting! Als er een stijgende lijn in je business zit maakt dat je als eigenaar natuurlijk ontzettend blij, en weet je dat alle downs die erbij komen kijken het waard zijn geweest!”


Meer lezen over Ester & MALÉ?

Ester begon een duurzame, zakelijke kledinglijn
MALÉ MODERN BUSINESS WEAR

website / facebook / instagram

Personal styling by MALÉ

instagram

Of lees hier het artikel van Ester waarin ze je de allerbeste zakelijke kledingtips voor vrouwelijke ondernemers geeft:

What to wear? 6 zakelijke kledingtips van Malé!

Geef een reactie

%d