Feel

Ga jij aan de dopamine detox? De nieuwe trend van 2021!

We zijn allemaal verslaafd aan dopamine... ook jij!

De dopamine detox: het is voorspeld dat dit de nieuwe trend van 2021 wordt. In Silicon Valley is het al heel normaal, jezelf onthouden van alles wat een dopamine rush veroorzaakt. Denk daarbij aan een soort rehab waarbij je lekker eten, elektronica en muziek even de deur uitdoet. Alles om je brein minder afhankelijk te maken van beloningen. Een bewustwordingsperiode van onze verslaving aan dopamine. Maar werkt het?

Afhankelijk van dopamine shots

Dopamine is een neurotransmitter die wordt aangemaakt als motivatie: wanneer er iets leuks gebeurt, geven je hersenen je een dopamine shot als beloning. Bijvoorbeeld bij een complimentje over die nieuwe geweldige zonnebril, nieuwe volgers op je socials of een berichtje op je telefoon. Want je smartphone is tegenwoordig dé belangrijkste dopamine provider. Het zorgt er letterlijk voor dat je verslaafd raakt aan je telefoon en je je meldingen móet checken. Je telefoon een uurtje wegleggen is geen optie. Want misschien mis je daardoor een belangrijk bericht! And so the dopamine rush continues.

Om jezelf bewust te maken van deze dopamineverslaving is er nu dus een nieuwe afkickroutine: de dopamine-detox. 24 uur lang sluit je je af voor alles dat een breinbeloning oplevert: geen elektronica, geen muziek, weinig eten en voor de die-hards onder ons ook geen gesprekken met anderen en oogcontact. Maar wat dan wel? Nou: schrijven (met de hand!), wandelen, nadenken en mediteren. De natuur in, zonder connectie met de buitenwereld.

Probeer eens een dopamine detox!

Deze nieuwe trend begint nu ook Nederland te veroveren. Ga maar na: steeds meer influencers gaan even off the grid. Retraites zijn nog nooit zo populair geweest. En corona was natuurlijk bij uitstek de periode waarbij we allemaal gingen nadenken over ons leven. Even op pauze drukken en een dopamine detox doen is daarom misschien helemaal geen slecht idee.

Kun je je brein in 24 uur opnieuw programmeren om minder afhankelijk te worden van al die shotjes dopamine? Nee. Maar bewustwording van het verslavingspatroon waar we met z’n allen inzitten is altijd goed. Leg je telefoon eens wat vaker weg en zet alle meldingen op stil. Maak jezelf wat minder afhankelijk van externe beloningen. Je hebt ze écht niet nodig om te functioneren, probeer het eens!


Meer lezen?

Van deze artikelen word je waarschijnlijk helemaal blij:

Geef een reactie

%d