Stories

Dit is waarom ik ondernemer ben!

Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en snel verveeld. Ben jij net zo'n experience collector als ik?

Ik verzamel ervaringen. Steeds weer nieuwe avonturen beleven is voor mij het allerbelangrijkst! Daardoor verveel ik me snel; in een baan, in mijn bedrijf en ook privé. Ik ga niet lekker op saai en voorspelbaar. Maar die karaktertrek heeft ook een vervelende kant en daarover gaat dit artikel. Dit is waarom ik ondernemer ben!

Gezocht: nieuwe uitdaging

In elke baan die ik heb gehad, op elk niveau, begon ik me na een tijdje te vervelen. Daardoor trok ik op de werkvloer steeds meer zaken naar me toe die totaal niet tot mijn takenpakket behoorden. Zo was ik naast mijn klantenservice baan ook ergocoach, installeerde ik zelf de nieuwe servers als kantoormanager, en was ik naast algemeen directeur óók chef boekhouding, branding en bedrijfspsycholoog. Zolang ik maar nieuwe uitdagingen kan vinden gaat alles prima. Vol energie doorgaan tot je erbij neervalt; no problem. Tot het moment komt dat er simpelweg nergens meer een nieuwe uitdaging te vinden is. Dan stort alles in.

Want die uitdaging, die heb ik nodig. Zonder dat ben ik geneigd alleen het hoognodige te doen om tot een goed resultaat te komen. Ik raak steeds meer verveeld, ga dingen afraffelen en mijn energie? Die daalt tot het nulpunt. Voilà: bore-out!

Eigenlijk was ik al een ondernemer in loondienst

Wanneer jij ook zo’n taken-naar-je-toetrekker bent als ik, is dat in eerste instantie geweldig voor je collega’s én je werkgever. Jij fixt het wel! Bij mij werkte dat ook zo: binnen no-time wist ik bijvoorbeeld meer van de software op kantoor dan mensen die al tien jaar met dit programma werkten. Ik was de vraagbaak, dacht mee over strategie, nam managementtaken op me (waar ik niet voor werd betaald) en ik was de laatste die iedere dag het pand verliet. Eigenlijk kwam het erop neer dat ik als ondernemer werkte terwijl ik in loondienst was. 

Dat was geen probleem, tot ik tegen muren liep. Je wordt begrensd, want het is tenslotte niet jóuw bedrijf. Je ideeën worden niet altijd overgenomen en het begint te frustreren dat je veel meer doet dan je collega’s, maar hetzelfde salaris ontvangt. Als er dan óók geen nieuwe uitdagingen meer zijn te vinden? Dan is het voor mij klaar.

Lange tijd heb ik dat opgelost door naast mijn baan ook nog andere ontwikkelingsmogelijkheden te zoeken. Zo werkte ik naast mijn fulltime baan ’s avonds in de horeca, deed ik talloze opleidingen en had ik meerdere kleine bedrijfjes. Van interieurwebshop, tot freelance verzekeringsadviseur en belastingconsulent. Altijd bezig, altijd op zoek naar nieuwe avonturen. Tot ik me daar óók weer ging vervelen. Irritant!

Geen baas meer!

Dit is waarom ik ondernemer ben

Sinds een jaar of 8 ben ik fulltime ondernemer. Geen baas meer en alles zelf kunnen bepalen: heerlijk! Eindelijk zelf de vruchten plukken van je inzet. Maar ook hier moet ik oppassen dat ik niet in de bore-out kuil val. Dat betekent steeds weer nieuwe uitdagingen zoeken.

Gelukkig kan dat makkelijk als je ondernemer bent. Ik barst van de ideeën en word alleen begrensd door budget en beschikbare tijd. Maar daar zijn oplossingen voor te vinden. Lees bijvoorbeeld deze artikelen voor quick fixes!

Ben jij net zo’n experience collector als ik? Volg me dan op Instagram! Hier post ik handige tips en verhalen vol motivatie en inspiratie. See you there!


Meer lezen of luisteren?

Deze artikelen en podcasts vind je waarschijnlijk ook interessant!

%d