Feel

Dit is de superkracht van een échte ondernemer

Als jij een échte ondernemer bent, bezit jij deze superkracht...

Iedere échte ondernemer heeft een superkracht. Welke kracht ik bedoel? De growth mindset! Dat klinkt zo popiejopie, maar bij gebrek aan een betere term gebruik ik het toch. Want de growth mindset staat voor de wil om jezelf én je bedrijf constant te verbeteren. En niet alleen zakelijk, maar zeker ook privé. In dit artikel laat ik je de superkracht van een ondernemer zien!

Fixed vs. growth mindset

  • “Ik maak er maar het beste van.”
  • “Het is niet anders.”
  • “Ik kan dit niet.”
  • “Ik geef het op.”

Zomaar wat gedachten die horen bij een fixed mindset. En als ondernemer kun je deze gedachten niet gebruiken. Een bedrijf evolueert, groeit en gaat kanten op die je nooit had verwacht. Net als jijzelf eigenlijk. Als persoon veranderen we ook door de jaren heen, steeds lerend van al je ervaringen en interacties met anderen. Daardoor blijf je groeien, jezelf verbeteren en leer je van de fouten die je hebt gemaakt. Op je bek gaan is dus geweldig; het geeft je de mogelijkheid om de beste versie van jezelf te worden. Want wie nooit probeert, die nooit leert.

Vasthouden aan je eigen koers

Mensen met een fixed mindset zijn misschien niet helemaal tevreden met hun leven, maar doen niets om het te veranderen. Ze leggen zich erbij neer. Beter gaat het nooit worden! Ondernemers daarentegen, accepteren geen problemen. Ze kunnen niet anders, want een eigen bedrijf stelt je voor heel wat uitdagingen. Een continue stroom van verwarrende signalen uit de markt, positieve en negatieve klantervaringen, kritiek en ongewenste adviezen. Deal er maar mee, terwijl je probeert je eigen koers te varen. Dat is niet makkelijk en levert vaak onzekerheid op: “Doe ik het wel goed?”, “Kan ik niet beter…?” en “Wat wil mijn klant nou eigenlijk?”. Vragen die iedere ondernemer zichzelf dagelijks stelt. Je zou van minder onzeker worden!

Toch weten échte ondernemers hier doorheen te bijten. Ze laten zich niet afleiden door hun twijfels en die van anderen. Ze dóen. Ze proberen, falen en beginnen gewoon opnieuw. They hit rock bottom, maar staan altijd weer op. Niet kapot te krijgen! Dát is hun superkracht.

Dit remt je af!

Niet iedere ondernemer begint een bedrijf vanuit die growth mindset. Soms zijn ze niet tevreden met hun job en gaan daarom maar voor zichzelf beginnen. Of ze worden ‘gedwongen’ om als zzp’er aan de slag te gaan, simpelweg omdat er geen banen te vinden zijn. Wanneer zij zich gaandeweg die growth mindset aanleren, kunnen het succesvolle ondernemers zijn. Maar dat lukt niet iedereen, en dat heeft alles te maken met de maatschappij waar wij hier in Nederland in leven. Onze cultuur van ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’ en ‘neem vooral geen risico’s’ haalt niet de beste ondernemer in je naar boven. Sterker nog: het remt je af. En je moet sterk in je schoenen staan om je hier niets van aan te trekken.

Echte ondernemers met superkracht

Échte ondernemers zijn rebels, gaan tegen de stroom in en weten die superkracht in te zetten wanneer het moet. Go where nobody has gone before. Ze dealen met alle negatieve shit die op hun pad komt en weten dit om te buigen naar iets positiefs. Ze proberen. Ze leren. En die superkracht? Die wordt steeds groter, ondanks de tegenslagen. Ondernemen is niet voor watjes. And that’s why I love it.


Meer superkracht voor ondernemers?

Heb je de ‘Wat een baas‘ video met Marthe al gezien? Hier gaan we dieper in op de fixed vs. growth mindset. Je bekijkt ‘m op LIBBIES YouTube, of luister op Spotify!

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

%d bloggers liken dit: