Look

Deze make-up fouten verpesten je foto’s

Vermijd deze make-up fouten tijdens selfies en zakelijke fotoshoots!

Mooi op de foto? Vermijd dan deze make-up fouten! Het is zonde van de tijd en het geld wanneer het eindresultaat niet is zoals je had verwacht. Gelukkig hoeft dat niet meer na het lezen van dit artikel.

Of je nu selfies gaat maken, of een professionele fotograaf inschakelt; we willen er allemaal op ons best uitzien. Een mooie foto begint dan ook met een goede voorbereiding. Je hebt nagedacht over de locatie, de achtergrond en je outfit, maar dan nog je make-up en haar. Misschien denk je: ik wil gewoon op de foto zoals ik ben. Make-up en haarstyling vind ik niet zo nodig. Dat kan. Weet dan dat je met een paar kleine tweaks nóg beter op de foto staat. Ook als je het naturel wil houden.

Fotografie basics

Eerst even een klein lesje fotografie: belichting maakt of breekt je foto. Maak je gebruik van daglicht, dan ben je afhankelijk van de aanwezigheid en sterkte van de zon. Ga je binnen foto’s maken? Dan moet je het doen met het licht dat door de ramen naar binnen valt, of kunstlicht. In een fotografiestudio worden felle lampen en/of flitsers gebruikt. Het is heel belangrijk om te weten met wat voor licht je te maken hebt, want daar moet je je make-up op aanpassen.

Deze make-up fouten verpesten je foto's

Een paar voorbeelden:

  • Wanneer je te maken krijgt met schaduwwerking (bijvoorbeeld door flitsers of fel zonlicht van de zijkant), zorgt dat zogenaamde harde licht ervoor dat rimpels, bultjes, wallen en kringen extra benadrukt worden. Je lijkt op die manier ouder en vermoeider dan je bent.
  • Huis-tuin-en-keuken licht geeft een warme, oranje-achtige gloed op je foto’s, en vaak ook rare schaduwen.
  • Studiolampen zijn zó fel, dat je al snel bleek en ziek op de foto staat. Ook wordt een groot deel van je make-up ‘weggeflitst’.

    Vooraf weten met welk soort licht je te maken hebt is dus een must!

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat slechte belichting en make-up fouten niet gemakkelijk zijn om aan te passen met Photoshop. Het kan wel, maar kost erg veel tijd. Een goede voorbereiding zorgt voor de mooiste foto met zo min mogelijk moeite. Zorg voor een uitgebalanceerde belichting wanneer je zelf aan de slag gaat met foto’s maken. Huur je een fotograaf in, dan zal hij/zij dat voor je doen. Goed, als je het belichtingsplan weet, hoe doe je dan je make-up? Hieronder geef ik een aantal tips!

Deze make-up fouten worden het meest gemaakt

De meestgemaakte make-up fouten bij fotoshoots?

  • Te weinig make-up!
  • Verkeerde kleuren
  • Teveel highlighter en/of glans
  • Dagcrèmes of make-up met SPF

Een foto geeft een tweedimensionaal beeld. Gebruik je in het dagelijks leven helemaal geen make-up dan is dat helemaal prima, maar een foto vraagt om net dat beetje extra. Een klein beetje concealer onder je ogen, een lichte afpoedering van je voorhoofd, neus en kin, en een beetje mascara is wat je minimaal nodig hebt. Je staat dan nog steeds erg naturel op de foto, maar je lijkt minder vermoeid. Je blik wordt frisser en je gezicht egaler. 

Kies ook zeker de juiste kleuren! Kunstlicht maakt kleuren fletser; gebruik dus gerust wat meer (fellere en zwaardere) make-up dan je gewend bent, maar overdrijf het niet. Koele types knappen op van make-up in koelere tinten, zoals grijs, blauw, paars, rood en roze. Warme types hebben meer baat bij koperkleuren, bruintinten, oranje en olijfgroen. Meer make-up tips lees je in deze artikelen:

Highlighter benadrukt bepaalde gebieden in je gezicht die je extra wil laten opvallen. Je jukbeenderen bijvoorbeeld. Maar gebruik het subtiel om het kerstbal-effect te vermijden. Ook zijn bultjes, littekens en rimpels beter zichtbaar wanneer er glans overheen gaat. Datzelfde geldt voor een vet of glimmend gezicht. Heb jij daar snel last van? Een licht poederlaagje doet wonderen.

SPF, oftewel zonbescherming, is een must in het dagelijks leven, maar absoluut níet wanneer je op de foto gaat. De lichtreflecterende deeltjes die helpen om de zon af te weren, lichten op onder invloed van kunst- en flitslicht. Vooral in een fotostudio heb je hier last van. Je gezicht krijgt dan een gekke, witte gloed. Vermijd dus SPF in je dagcrèmes en foundation wanneer je een fotoshoot gepland hebt!

Vermijd deze make-up fouten!

Tot slot nog even dit: als je lekker in je vel zit, straal je dat uit op de foto. Het is echt niet nodig om jezelf dicht te plamuren. A smile goes a long way! Gebruik make-up om je beste features te benadrukken en je flaws te verdoezelen. En verder is het gewoon een kwestie van lol hebben voor de camera. Veel fotoplezier!


Meer lezen?

Deze artikelen staan boordevol met extra make-up tips!

%d bloggers liken dit: