Work

Deeltijdprinsesjes. Waarom werken vrouwen zo weinig?

Controversieel topic! De laatste tijd komt er steeds meer in de media over Nederlandse vrouwen die minder werken/minder verdienen dan hun partner, en mannen die zorgtaken thuis niet oppakken. Wat is er aan de hand?

Deeltijdprinsesjes. Waarom werken vrouwen in Nederland zo weinig? Of beter nog: waarom doen ze zo weinig betaald werk? In De Volkskrant stond afgelopen week een artikel over dit vraagstuk. Econoom Sophie van Gool stelt dat vrouwen helemaal niet weinig werken, sterker nog, de gemiddelde vrouw werkt maar liefst 91 uur per week! Jammer alleen dat een heel groot gedeelte van deze (zorg- en huishoud)uren niet betaald wordt.

Traditionele rollenpatronen

In veel gezinnen is de balans tussen mannen en vrouwen helaas nog ver te zoeken, hoewel er langzaam meer verbetering in komt. Met name onder hoogopgeleiden is er steeds minder sprake van traditionele rollenpatronen waarbij de man kostwinner is en de vrouw zorgt voor het huishouden en de kinderen. Een goede ontwikkeling, wat LIB betreft. Mannen kunnen immers ook prima een stofzuiger pakken en een wasje draaien. Net zo goed als vrouwen de kostwinner kunnen zijn.

Waarom werken vrouwen zo weinig?

Vanuit de traditionele denkbeelden komt het nog maar al te vaak voor dat vrouwen bij de komst van kinderen automatisch degene zijn die minder (betaald) gaat werken. Soms uit vrije wil en soms omdat het van hen wordt verwacht. Aan mannen wordt zelden gevraagd hoe zij de taken gaan verdelen in huis bij de geboorte van hun kind. Vrouwen laten zich nog te vaak (onbewust) in een rol duwen die ze diep in hun hart eigenlijk niet willen. Zonde van al het talent van deze vrouwen dat hierdoor niet wordt benut.

Iedere taak in huis zoals werk, zorg, kinderen en huishouden zou verdeeld moeten worden tussen beide partners. En hoe de verdeling dan exact uitpakt, dat bepalen ze natuurlijk lekker zelf. Alles draait om de balans tussen partners op een manier waar ze allebei tevreden mee zijn! 

Hoe is de balans bij jou?

Tijdens mijn eerste relatie werkten en zorgden wij ongeveer evenveel, en ook de verdiensten waren nagenoeg gelijk. Bij mijn huidige partner is het ook zo dat wij ongeveer evenveel verdienen en werken, maar hij doet veel meer in het huishouden, omdat hij nou eenmaal meer thuis is. Echter ben ik van ons twee de klusjesvrouw én neem ik de financiële zaken voor mijn rekening. Zo blijven de zaken in balans. (Dat ik een enorme hekel heb aan het huishouden speelt ook mee. Laat mij maar een dakpan vervangen, elektra verleggen of een schilderij ophangen!)

deeltijdprinsesjes

Naar aanleiding van dit onderwerp heb ik op Instagram een poll geplaatst. Op de stelling: ‘Ik werk en zorg evenveel als mijn partner. Er is een goede balans tussen ons twee’, werd door 88% van de lezers ‘Ja’ geantwoord.  Aangezien de volgers van LIB the mag vooral bestaan uit stoere en ondernemende vrouwen, is deze hoge uitkomst niet heel verrassend. Zoals ik net al beschreef is er onder hoogopgeleide mensen steeds minder sprake van ‘traditioneel denken’. Dat geldt dus blijkbaar dubbel voor zelfbewuste vrouwen. Vrouwen die ‘helemaal LIB’ zijn, oftewel: die hun eigen koers varen en zich door niets en niemand (en al helemaal niet door de maatschappij!) laten leiden.

Ben jij ook een ambitieuze en stoere LIB vrouw? Volg LIB dan op Instagram voor meer interessante artikelen, polls, tips en weetjes!

Kies de verdeling die bij je past

Of jij nu meer werkt en je partner meer zorgt is niet belangrijk. Kies een verdeling die bij jullie past en bespreek dit ook uitgebreid voordat je je aan elkaar verbindt. Als je lekker fulltime wil blijven werken aan je carrière, of juist het liefst deelneemt aan de club van deeltijdprinsesjes: bespreek het! Maak vooral een verdeling waar je allebei gelukkig van wordt en práát er samen over. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en blijf je beide happy in je relatie.

Deeltijdprinsesjes?

Hoe is jouw balans thuis? Ben jij een carrièretijger en pieker je er niet over om minder te gaan werken? Of vind je het helemaal prima dat jij minder betaald werkt en meer taken doet in huis? Val je onder de ‘deeltijdprinsesjes’ en zou je dit juist helemaal anders willen? Praat mee over dit controversiële onderwerp en laat jouw reactie achter!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: