Work

De wondere wereld van Instagram: hacks, de perfecte feed en likes

Ik deed een Instagram experiment en dit is wat ik heb ontdekt!

De perfecte feed, meer likes en je account laten groeien met hacks: kunnen we het even hebben over de wondere wereld van Instagram? Ik ga je meteen iets bekennen. Tot een jaar geleden deed ik amper wat met social media. Privé vond ik er niet veel aan en zakelijk had ik het niet nodig. Ik was druk genoeg! Maar sinds ik met LIB ben gestart moest ik er toch aan geloven. Want een nieuw online magazine voor vrouwelijke ondernemers beginnen zonder lezers is niet zo handig. En waar zit mijn doelgroep dan? Juist, op Instagram. Ik moest me er dus in gaan verdiepen en belangrijker: er ook echt wat mee gaan doen. Best een omslag voor iemand die zelfs nog nooit Stories had bekeken.

Ik besloot een experiment te doen. Dit zijn de lessen die ik over Instagram heb geleerd én wat het me opleverde!

Back in the days

Eventjes terug in de tijd. Jaren geleden begon ik een Instagram account voor mijn beautysalon. Social media was toen al populair, maar werd zakelijk nog niet uitgebreid ingezet. De term ‘influencers’ kenden we nog niet. Alles vond toen nog plaats op Facebook en we gebruikten het vooral privé om te vertellen waar we waren, wat we aten en met wie we waren. Maar die tijd is veranderd. De jongere generatie heeft Facebook inmiddels verlaten voor Instagram, Snapchat, TikTok en YouTube. 

Toen ik net begon met mijn Instagram account was het voldoende om af en toe een fotootje te posten, misschien een hashtagje erbij, maar de groei ging vanzelf. Likes en volgers erbij was niet zo bijzonder. Er was op dat moment totaal nog geen aandacht voor strategie, hacks, de perfecte feed en meer likes op Instagram. Boy, how times change! 

Ik wist natuurlijk wel dat er door de jaren heen behoorlijk wat veranderd was op social media. Mijn meiden in de salon keken in de pauze continu filmpjes, Stories en TikTok. “Wat vind je daar nou leuk aan?”, vroeg ik ze. “Lekker scrollen!”, antwoordden ze. Ik snapte daar he-le-maal niks van, maar oké. Misschien werd ik oud en snapte ik de nieuwe generatie van tieners niet meer. Kan best. Maar ik vond dat verder prima, want ik ging toch niets met social media doen (behalve nieuwsgierig neuzen tussen profielen van bekenden, haha!). 

De wondere wereld van Instagram

Fast forward naar 2020. Ik begon met dit magazine en besefte dat ik ook ‘iets’ met social media moest gaan doen. Ik googelde naar tips, tricks en bekeek alle nieuwe features. Oké, dat moet best wel lukken, dacht ik. En dus plaatste ik mijn eerste LIB post, schreef een pakkende caption, plakte er wat hashtags in en voilá. Maar waar ik toen achterkwam veranderde álles.

Want de situatie op Instagram is totaal anders dan een paar jaar geleden. Een account laten groeien is niet meer zo makkelijk! Er is een complete industrie ontstaan met growth hackers, het kopen van volgers, influencer marketing, trainingen hoe je korte filmpjes maakt: noem maar op. Alles om op te vallen, want de concurrentie is moordend. Met verbazing las ik over personal branding fotoshoots, Lightroom filters voor een consistente feed en Instagram coaches. Met nog meer verbazing zag ik playbackende en naar-woorden-wijzende dames in Reels, die eigenlijk allemaal hetzelfde dansje doen. Sterker nog: veel feeds van vrouwelijke ondernemers zijn bijna hetzelfde. Ze kopen dezelfde filters, posten dezelfde content, geven dezelfde tips en ze lijken allemaal op elkaar. Ik noem ze de Insta Girls.

Insta Girls! Hun perfecte feed, Instagram hacks en heel veel likes

Die Insta Girls hebben ontzettend veel volgers, lijken continu op Instagram te zitten (hebben ze ook een leven?), filmen álles wat ze doen en zijn dus de hele dag met social media bezig. Ik heb het nu niet over influencers, maar over doodnormale vrouwen die bijvoorbeeld diëtist zijn, boekhouder, grafisch ontwerper of tekstschrijver. Ik vroeg me af of dit Instagram gedrag een must is om je business te laten groeien, dus dook ik er dieper in. Dit is wat ik heb geleerd!

Waarschijnlijk weet je al dat social media grotendeels losstaat van de realiteit. Het lijkt alsof je een kijkje neemt in het leven van de persoon op de feed, maar het is zorgvuldig geregisseerd. Er zijn coaches, branding experts, SEO schrijvers en marketingdeskundigen aan te pas gekomen. Woorden worden zorgvuldig gekozen voor de beste conversie. CTA’s, advertenties, het algoritme verslaan: onmisbaar om je following te laten groeien. Het is een complete business strategie geworden en veel mensen worden er rijk mee. Ze leven van het geven van Instagram tips, cursussen, templates voor je feed en growth hacks voor meer likes. Dat deze mensen daarom dag en nacht aanwezig zijn op ‘the Gram’ snap ik. Maar wat doen al die andere mensen er dan?

Peer pressure?

Peer pressure! Als iemand iets doet en je ziet dat het succesvol is, wil jij dat ook. Neem als voorbeeld de Reels die nu zo ontzettend populair zijn. Dat is begonnen op TikTok met kinderen die dansten op muziek en daar een filmpje van maakten. Sommigen daarvan gingen viral en Instagram wilde daar natuurlijk een graantje van meepikken. Ze introduceerden Reels en we gingen er massaal mee aan de slag. En het scoort. Iederéén doet het. Daarom heeft Instagram sinds 1 juli 2021 besloten om Reels voorrang te geven in het algoritme. Ja, je leest het goed. Posts en likes zijn niet meer zo belangrijk. Alles draait om engagement, entertainment en video. Die gekke filmpjes dus waar ik het net over had.

Ik merkte zelf ook dat het algoritme veranderde. Mijn bereik werd minder, ik kreeg minder likes en dat terwijl mijn aanwezigheid consistenter en beter van kwaliteit was. Maar is dat erg? Moet je er wakker van liggen, dat Instagram jou blijkbaar niet meer zo lief vindt? 

Ja, zo blijkt. De laatste jaren zie ik de onzekerheid en peer pressure toenemen onder jonge vrouwen. Je wordt onbewust meegezogen in de wondere wereld van social media, waar iedereen happy en succesvol is. Waar de influencers hun gesponsorde items aanprijzen (en daar dik voor krijgen betaald). Waar een compleet team zich bemoeit met jouw perfecte feed. En waar iedereen hetzelfde doet, want dat scoort.

Mijn Instagram experiment

Goed, ik besloot om een experiment te doen. Ik had inmiddels een heleboel tips verzameld en daarmee een complete Instagram strategie in elkaar gezet. Laten we de proef op de som nemen: als je doet wat Instagram wil, word je dan beloond met meer volgers? En vooral: meer business? Want daar gaat het om, toch? Je bent toch niet voor niets ondernemer? You’re in the business to make money. Dit is wat ik deed:

Instagram challenge van 1 maand

Ik verzon voor mezelf een Instagram challenge (helemaal hip!). Dit was mijn maandplan:

 • Iedere dag aanwezig zijn op Instagram (ook als ik er geen zin in had)
 • Dagelijks een post plaatsen
 • Dagelijks Stories plaatsen
 • Vaker Reels maken
 • 2 x met een klein budget adverteren
 • Uit mijn comfortzone en mezelf filmen
 • Meer reageren op anderen (engagement vergroten!)
 • Prikkelende captions schrijven
 • Hashtags continu wisselen
 • Een nieuwe landingspagina in mijn nieuwe bio
 • Mijn branding en feed consistenter maken (in mijn geval zwart/wit, fuchsia en kobaltblauw)
 • Meer CTA’s opnemen in mijn tekst (call-to-action)
 • Meer persoonlijke informatie over mezelf (fun facts, selfies enz.)

Daarnaast plaatste ik af en toe carrousels, heb ik mijn Gids functie ge-update met nieuwe content en verbeterde ik mijn Highlights. Dus wat was het eindresultaat? Wat zeggen de statistieken? Let’s dig in!

Wat heeft de Instagram challenge me opgeleverd?

INSTAGRAM

 • Bereik van mijn account +6851 % (!)
 • Interactie +88,9 %
 • Engagement Rate 10,14 %
 • Volgers +6,8 % (veel volgers erbij, ook weer veel volgers eraf!)

ONLINE MAGAZINE LIB

 • Bezoekers +69 %
 • Organisch bereik +46,7 %

OVERIGE RESULTATEN

 • Ik werd benaderd door een marketingbureau of ik voor hen wilde gaan influencen.
 • LIB werd op de officiële perslijst gezet.
 • Ik werd benaderd voor interview verzoeken door grote bedrijven.
 • Ik werd gevraagd om deel te nemen aan mastermind groepen.
 • Ook mocht ik meeschrijven aan een boek van een bekende coach op IG.
 • Ik werd gevraagd voor een maandelijkse podcast.

OOK LEUK!

 • Ik kreeg een dieper contact met mensen die ik daarvoor slechts sporadisch sprak.
 • Meer uitnodigingen om te netwerken, hapjes, drankjes.
 • Ik ontdekte dat het ontzettend leuk is om met branding bezig te zijn!

NIET LEUK

 • Er kwam veel meer spam in mijn DM en mailbox.
 • Ik werd gek van de follow/unfollow strategie van sommige mensen.
 • Er kwamen likes en oneerbare voorstellen van mannen (hoe kwamen zij op mijn profiel??).
 • De voorbereiding kostte me veel tijd (ontwerpen, foto’s maken, teksten schrijven, concepten verzinnen).
 • Ik besteedde veel meer tijd op Instagram.
 • Daardoor voelde ik de druk om óók de app te openen als ik er helemaal geen zin of tijd voor had.
 • Ik kreeg veel direct sales berichten waar ik niet om had gevraagd.

Instagram hacks voor de perfecte feed, groei en meer likes: werkt het?

Was mijn Instagram strategie perfect? Nee, zeker niet. Sommige dingen heb ik geweigerd om te doen. Ik zie mezelf bijvoorbeeld niet gekke dansjes doen en daar een filmpje van posten. Dat past simpelweg niet bij mij. Ook ging ik niet mee in de look & feel die 90% van de Insta Girls hanteren op hun feed. Ik gooide er mijn eigen sausje overheen. Want ik ben nog steeds mezelf en dat is het allerbelangrijkst. Ik heb ook geen neppe dingen gedaan of dingen gepost waar ik niet achter stond. Just me. All me. 

En dan natuurlijk mijn conclusie over mijn Instagram experiment. Was het het waard en blijf ik ermee doorgaan? Allereerst is me opgevallen dat het mijn zichtbaarheid enorm heeft vergroot. Dat leverde leuke, nieuwe kansen op waar ik energie van kreeg. So far, so good. Heeft het me financieel wat opgeleverd? Weinig. Zichtbaarheid brengt natuurlijk niet direct geld in het laatje. Vraag het me over een half jaar nog eens! En de nadelen van mijn challenge? Die waren vervelend, maar niet dusdanig dat het me heeft afgeschrikt. Ik ga voorlopig dus lekker door met Instagram. Over een paar maandjes krijg je een nieuwe update van me! Volg jij me al?


Meer lezen?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: