Listen Talk

De Fempire Podcast

"Mannen bedienen computers. Dan moet die wasmachine ook wel lukken." Dit is de Fempire Podcast!

In de Fempire Podcast gaat het over women empowerment, taboes, de vooroordelen over vrouwelijk ondernemerschap en andere herkenbare vrouwenzaken. Heb jij de eerste aflevering al beluisterd?

Ken je Cèline nog? Ik interviewde haar een hele tijd geleden voor LIB the mag. Samen hebben wij sinds kort een podcast. Dit artikel is een korte samenvatting van de eerste aflevering. Wil je ons hele gesprek beluisteren? Ga dan naar Spotify en zoek de Fempire Podcast!

De Fempire Podcast by Cèline en Deborah

Cèline, founder van Forum Juridica, helpt ondernemers met alle juridische zaken die zij op hun ondernemerspad tegenkomen en daarnaast biedt zij met haar bedrijf Mediatable samen met een compagnon zakelijke mediation aan. Het meest bijzondere aan haar business? Law dog Cooper!

Vrouwelijk ondernemerschap: passie, intuïtie en gevoel

Cèline: “Deborah, wat maakt voor jou het verschil tussen ondernemen en vróuwelijk ondernemerschap? Deborah: “Dat is een goede vraag! Voor mij ben je pas ondernemer als je winst nastreeft. Wanneer je het leuk vindt wat je doet maar je verdient er geen geld mee, dan is het meer een hobby. Natuurlijk kun je tijdens de start van je bedrijf niet verwachten dat je volle bak winst maakt, logisch, maar het zou wel iets moeten zijn dat je nastreeft. Maar wat maakt het ondernemen vrouwelijk? Dat vind ik een hele moeilijke vraag. Wat vind jij?”

“Ik vind dat met betrekking tot het ondernemerschap mannen en vrouwen verschillende kwaliteiten hebben,” geeft Cèline aan. “Het is mooi als een mix van deze verschillende sterke eigenschappen in een bedrijf samenkomen. Ik merk bijvoorbeeld dat intuïtie bij vrouwen een grotere rol speelt. Wij handelen veel meer op gevoel. Ik zie de laatste jaren steeds sterker dat vrouwen van hun passie hun beroep maken.”

Hoe deal jij met vooroordelen?

Deborah vraagt Cèline of ze weleens te maken heeft gehad met vooroordelen. Celine antwoordt: “Jazeker. Ik heb bijvoorbeeld een hele leuke en moderne man, het is echt teamwork bij ons thuis. Maar zijn ouders zijn heel traditioneel ingesteld: vrouwen horen thuis bij de kinderen. Dat is een groot verschil met hoe ik ben opgevoed. In mijn omgeving van generatielang ondernemerschap was alles mogelijk en werd ambitie gestimuleerd. Toen ik werd geconfronteerd met de denkbeelden van mijn man’s kant was dat toch even slikken. En jij?”

Deborah geeft aan dat ook zij met vooroordelen te maken heeft gehad. “Toen ik begon met mijn carrière in het vastgoed was ik nog vrij jong en vaak de enige vrouw tussen de oudere, grijze mannen. Vooroordelen en seksisme speelden daar een grote rol. Zo werd er bij voorbaat al vanuit gegaan dat ik geen expert was in mijn vak vanwege mijn leeftijd en het feit dat ik een vrouw ben. Pas later bleek dat zij me verkeerd hadden ingeschat, haha! Maar zelfs tijdens de middelbare school kreeg ik van leraren te horen dat ik achter het aanrecht zou belanden.”

Horen vrouwen achter het aanrecht?

Cèline: “Wat erg! Had je daardoor ook het gevoel dat je 10 x zo hard moest werken om je te bewijzen?”

“Ja, absoluut”, zegt Deborah. “Zeker als je ook nog een beetje aandacht besteedt aan je uiterlijk is het nóg moeilijker om serieus genomen te worden. Dat merkte ik zeker in het vastgoed. Je gaat je dan onbewust toch anders kleden en je gedrag aanpassen, maar dat vond ik lastig. Ik kon er niet mezelf zijn en ben uiteindelijk uit die wereld gestapt.” Celine: “Heeft die situatie ervoor gezorgd dat je een andere mindset kreeg? Of ben je er juist sterker uitgekomen?”

Deborah: “Het heeft er onder andere voor gezorgd dat ik me met LIB specifiek richt op ambitieuze vrouwen. Ik wil hen een podium geven en laten zien dat je zakelijk én vrouwelijk tegelijk kunt zijn. Ik ben geen feminist in de zin van dat ik vrouwen wil voortrekken, maar ik geloof 100% in gelijkwaardigheid en gelijke kansen voor iedereen. En vrouwen kunnen daarbij wel een zetje in de goede richting gebruiken.”

Benut al je kwaliteiten!

Celine: “Mooi dat je die negatieve ervaringen hebt gebruikt om meer in je kracht te gaan staan. Feminisme betekent voor mij ook niet: alle vrouwen aan de top en de kerels de laan uit. Maar ik vind wel dat het voor ieder meisje en iedere vrouw duidelijk moet zijn dat ze alles kan bereiken. Piloot, minister of wat dan ook: ook vrouwen moeten die mogelijkheid krijgen. Vrouwen empowerment heeft alles te maken met het kunnen benutten van al je kwaliteiten.”

Deborah: “Ja, dat begint al op de basisschool. Wanneer een klein meisje droomt van een astronautencarrière, dan moet ze daarin gewoon gestimuleerd kunnen worden. Op veel plekken in Nederland worden meisjes nog steeds tegengehouden in hun dromen en mogelijkheden. Ze worden door hun omgeving en de maatschappij voorbereid op hun rol als moeder en hun rol in het huishouden, ongeacht of zij dat zelf ook zien zitten. Laat die meisjes, en natuurlijk ook de jongens, hun éigen levenspad bepalen.” 

Maak je wensen bespreekbaar

Cèline: “Wil je die oermoeder zijn en thuisblijven bij je kinderen; helemaal prima. Maar ben je een carrièretijger, dan moet dat ook kunnen.” Deborah: “Vrouwen moeten die keuze ook dúrven maken. Wanneer jij als vrouw een fulltime baan of een bedrijf hebt, zul je afspraken moeten maken met je partner over de verdeling thuis. Het kan niet zo zijn dat de vrouw automatisch een stapje terug moet doen als er kinderen komen.

Kom op, het is 2021! Maak bespreekbaar wat voor jou een goede verdeling van de taken betekent. Mannen kunnen computers bedienen; die wasmachine moet dan ook wel lukken.” Celine: “Ja precies, dat is de spijker op z’n kop!”

Cèline: “Wat gelijke kansen betreft zijn we er nog lang niet, dus we kunnen als vrouwen beter onderling de krachten bundelen. Dáár is de Fempire Podcast voor bedoeld. We willen vrouwen inspireren en motiveren om na te denken over wat zij willen in het leven, hoe ze hun talenten optimaal kunnen benutten en zich vrij voelen om hun eigen keuzes te maken.”

Laat je reactie achter voor de tweede aflevering van de Fempire Podcast!

Tijdens de volgende aflevering gaat het over de voor- en nadelen van het gebruiken van je uiterlijk in het vrouwelijk ondernemerschap. Heb jij een onderwerp dat je terug wil horen in de Fempire Podcast? Laat een reactie achter of neem contact op via Instagram.

Cèline: Forum Juridica | Deborah: LIB the mag


Meer lezen?

Heb je genoten van ons gesprek? Lees dan ook eens deze artikelen over women empowerment!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: