Work

De corona lockdown overleven met je bedrijf

Nederland gaat in harde lockdown. Zeker voor jou als ondernemer een harde klap! Hoe kun je de corona lockdown overleven met je bedrijf?

Het hoge woord komt er vanavond hoogstwaarschijnlijk uit tijdens de toespraak van premier Rutte: Nederland gaat in een harde lockdown. Oefff! Voor veel mensen een harde klap en zeker voor jou als ondernemer. Hoe ga je in godsnaam overleven met je bedrijf tijdens de corona lockdown?

Ieder bedrijf gaat er iets van merken

Iedereen gaat er iets van merken. Heb je een webshop en verwacht je gouden tijden? Helaas! PostNL en andere vervoersbedrijven kunnen je levering niet garanderen vanwege de enorme drukte. Dat gaat je klanten kosten. Ook andere ondernemers gaan de lockdown ervaren wanneer klanten hun hand op de knip houden en leveranciers geen producten kunnen leveren. En dan hebben we het nog niet gehad over alle kleine zzp’ers en bedrijven die helemaal dicht moeten. Wat een ellende….

Maar er is ook goed nieuws!

Ja, het is klote en ervan balen is niet meer dan logisch. Zeker als je hele toekomst als ondernemer nu op het spel staat en je je droom uiteen ziet spatten terwijl je er niets aan kunt doen. Alles is anders door corona…. Er is echter wel goed nieuws aan de horizon! In dit artikel lees je hoe je de corona lockdown kunt overleven met je bedrijf.

Crisis- en corona proof geld verdienen

Aan elke crisis wordt namelijk goed geld verdiend. Slimme ondernemers weten met slimme plannetjes tóch omzet te maken. Think outside the box! Probeer niet te denken in problemen, maar in oplossingen, hoe moeilijk dat ook is. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel: Crisisproof geld verdienen.

Mijn oplossing om te overleven

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Zoals jullie weten heb ik naast LIB the mag ook nog een beautysalon. Tot maart dit jaar liepen de zaken financieel fantastisch: de grootste beautysalon van de regio, klanten uit heel Nederland en België, een academy, een topomzet en veel personeel. Tijdens de eerste lockdown in maart moest de salon echter verplicht sluiten en waren drastische beslissingen noodzakelijk. 

Gelukkig was er een financiële buffer, maar ondanks dat beëindigde ik alle tijdelijke contracten van het personeel en schrapte ik zoveel mogelijk kosten. Dat bleek een goede keus, omdat er na de eerste lockdown nog maar 50% van de vaste klanten terugkeerde. Het risico van een luxe dienstverlening helaas! 

Ja, er werd na de eerste lockdown minder omzet gemaakt; wél bleef er vanwege het schrappen van kosten meer winst over. Waar ik voorheen vooral de winst gebruikte om te investeren in groei, besloot ik dit geld nu te reserveren voor nieuwe barre tijden, waarvan ik zeker wist dat ze gingen komen. En ik had gelijk.

De belangrijkste les voor startende ondernemers

Dat is meteen mijn allerbelangrijkste les voor startende ondernemers: zorg ervoor dat je alle financiële ins en outs van je bedrijf kent. Vertrouw niet alleen op je boekhouder of accountant! Je moet op ieder willekeurig moment een overzicht hebben van hoe jouw bedrijf ervoor staat. Je administratie uitbesteden is prima (doe ik zelf ook), maar maak rapportages, check je bankrekening dagelijks, maak aparte potjes in je bank-app enzovoorts!

Lees ook eens dit artikel Nooit meer geld tekort over hoe je gemakkelijk zicht houdt op je geld, ook tijdens deze corona lockdown!

Tijdens de vorige lockdown kon ik mijn boekhouder wekenlang niet bereiken en dat terwijl ik een heleboel financiële beslissingen moest nemen. Hij bleek met corona in het ziekenhuis te liggen. Gelukkig kon ik op basis van mijn eigen financiële kennis en ervaring deze moeilijke beslissingen met zekerheid nemen. 

Nu staan we voor een tweede -zwaardere- lockdown. Wat ben ik blij dat ik een grote buffer heb aangelegd sinds deze zomer! Wat overigens niet wil zeggen dat ik nu helemaal geen moeilijke beslissingen te nemen heb. Of mijn beautyconcept na de lockdown namelijk nog levensvatbaar is, is namelijk nog niet te voorspellen. 

Zorg altijd voor een Plan B

Afgelopen keer tijdens de verplichte sluiting van de contactberoepen heb ik al besloten om een Plan B te verzinnen. Iets online, iets zonder hoge vaste kosten en iets dat bij mijn talenten en ervaring past. Daar is LIB the mag uit voortgekomen. De afgelopen drie maanden heb ik hard gewerkt -naast mijn werk in de salon- om LIB te starten én te laten groeien. Nu ik wederom mijn salon verplicht moet sluiten staat mijn plan B al als een huis en kan ik al mijn aandacht besteden aan LIB!

Overleven als ondernemer in een crisis

De kern van dit verhaal, zonder mezelf op de borst te willen kloppen, is dit:

  • Zorg altijd voor een plan B, ook als er (nog) geen crisis dreigt
  • Ken je bedrijf financieel van binnen én van buiten
  • Think outside the box en wees creatief
  • Zorg dat je bedrijf zo flexibel mogelijk blijft qua kosten
  • Zorg voor inkomsten uit meerdere bronnen; ben niet afhankelijk van één geldstroom

De corona lockdown overleven met je bedrijf

Ik wens jou, stoere en ondernemende vrouw, heel veel sterkte en wijsheid toe tijdens deze tweede harde corona lockdown. Heb je behoefte om te sparren over je ondernemerstoekomst, mail me dan! Als ik je ergens mee kan helpen dan hoor ik het graag. Je hoeft het niet alleen te doen!

Geef een reactie

%d