Feel

Comfort is een verslaving! Zo kom je van de bank af

Lekker op de bank hangen, heerlijk! Maar als jouw comfortzone je belemmert om je dromen waar te maken is het een ander verhaal. Lees hier hoe je jezelf aanzet tot actie.

Lekker niets doen! Omdat je vindt dat je het hebt verdiend. Omdat je heel hard gewerkt hebt. Of omdat je gewoon ontzettend moe bent. Daar is niets mis mee! Het wordt pas een probleem als je jezelf niet van de bank af krijgt terwijl er duizend dingen moeten. Wanneer taken blijven liggen en je niet verder komt in je leven, maar je jezelf toch niet kunt motiveren om in actie te komen; dan is comfort een verslaving geworden. Hoe je dat oplost? Nou, zo dus!

In je comfortzone blijven is heerlijk. Geen drama, geen stress en geen mislukkingen. Maar ook geen uitdaging! Geen avontuur en geen dromen waarmaken. Outside the comfort zone is where the magic happens, zeggen ze. En dat klopt, maar hoe? Hoe motiveer je jezelf wanneer je moe bent en nergens zin in hebt?

Twijfels, twijfels…

Iets doen wat je nooit hebt gedaan is eng. Je weet niet of het gaat lukken. Twijfels all over! Over die drempel stappen vereist lef. Wanneer je bang bent om te falen is het moeilijk om jezelf aan te zetten tot actie. Wat nou als het mislukt? Maar dat weet je niet tot je het probeert. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En áls dat gebeurt, kun je het dan niet oplossen? Heb je een plan B waar je op terug kunt vallen? Ben jij een opgever of een doorzetter? Dat geeft je misschien net het zetje dat je nodig hebt om tóch die sprong in het diepe te maken. 

Vraag dit jezelf af wanneer je blijft twijfelen, of wanneer het niet lukt om in actie te komen.

 • Wat zijn de gevolgen als ik geen beslissing neem?
 • Krijg ik achteraf spijt als ik er nú niet voor ga?
 • Hoe zie ik mijn leven voor me en wat is daarvoor nodig?
 • Hoeveel impact heeft het als ik een verkeerde beslissing neem?
 • Als het misgaat: kan ik het dan snel oplossen?
 • Is in mijn comfortzone blijven het waard, als dat betekent dat ik nooit mijn dromen ga waarmaken?

Bedenk hoe je wil dat jouw ideale leven eruit ziet. Als jij straks oud bent en terugkijkt op je leven, wat wil je dan minimaal hebben bereikt? Ben je tevreden als alles nu blijft zoals het is? Zijn er dingen die je altijd al wilde doen, maar die je niet durft? Wat houdt je tegen? Kun je dat oplossen, desnoods met hulp van anderen? 

Wie nooit wat probeert, bereikt niets. De verslaving van comfort zorgt ervoor dat je lekker op de bank blijft hangen, terwijl je er ook voor kunt kiezen om te werken aan je doelen. Probeer. Faal. Sta op. Maar dóe! Beter 100 x op je bek gaan en uiteindelijk je dromen waarmaken, dan achteraf spijt dat je het nooit hebt geprobeerd. 

Hoe krijg je jezelf in actie?

 • Doe je ogen dicht en visualiseer jezelf. Doe net alsof je je droom al hebt waargemaakt. Hoe voelt dat? 
 • Neem vandaag nog die kleine stap richting je doel, maakt niet uit hoe klein deze stap is. 
 • Herhaal dat morgen en overmorgen weer.
 • Vele kleine stapjes leiden je uiteindelijk naar je eindbestemming!
 • Hou steeds je doel voor ogen; schrijf het op en plak het ergens waar je het dagelijks ziet.
 • Bedenk wat je verliest als je je doel nooit gaat bereiken. Is dat het waard?

Breek de verslaving aan comfort!

Niemand bereikt een doel zonder daarvoor te werken. Blijf steeds bedenken waar je het allemaal voor doet als je tegen obstakels aanloopt. Zet dóór, ook wanneer alles tegenzit. Het is namelijk de enige manier om resultaat te halen. Hoe denk je dat anderen succes krijgen? Door elke dag opnieuw aan hun doelen te werken: ook als ze moe zijn, geen zin hebben en liever op de bank hangen. En ook jij kunt dit. Bedenk maar eens hoe trots je op jezelf bent als het je gelukt is! Neem vandaag nog die eerste stap.


Meer lezen?

Deze artikelen boordevol tips helpen je om in actie te komen. Een schop onder je kont! Lees ze als het niet lukt om jezelf te motiveren.

%d