Listen Work

Code gekraakt! Zo krijg je de ideale werk/privé balans

Hoe vind je jouw ideale werk/privé balans? Bekijk of beluister mijn interview met Soraya van Work Vacation Vibes.

Podcast alert! Soraya doet voor haar bedrijf Work Vacation Vibes onderzoek naar hoe je dat nou voor elkaar krijgt: lekker werken, geld verdienen én 10 x per jaar op vakantie. Dat valt of staat met een goede werk/privé balans. Zelf heeft ze haar code gekraakt; wanneer je haar spreekt lijkt het wel alsof ze altijd in Griekenland is! (haar favo vakantieland). Voor haar nieuwe podcast interviewt ze andere ondernemers om te ontdekken hoe zij hun werk/privé balans inrichten. En de eerste gast? Dat ben ik :)

Te gast bij Soraya van Work Vacation Vibes

Soraya: “Mijn eerste gast is een echte multipassionate die mensen transformeert naar een beter leven met haar ‘In Your Face!’ programma, ze heeft haar eigen platform LIBBIES opgezet waar ze andere ondernemers inspireert en helpt met alle facetten van het ondernemerschap, én heeft haar eigen magazine LIB the mag. Naast dit alles heeft ze nog tijd over om zelf haar eigen huis te verbouwen, lekkere reizen te pakken en cocktails te drinken. Ze is dus ontzettend druk, maar ze heeft 0,0 stress. Sterker nog, ze barst van de energie. Hoe doet ze dit allemaal? Ik ben heel benieuwd! Deborah, welkom bij deze podcast.”

Deborah: “Wat een introductie! Als je zo opsomt wat ik allemaal doe, denk ik: ik ben inderdaad best druk, haha.”
Soraya: “Ervaar je dat je druk bent?”
Deborah: “Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik heb best veel momenten dat ik me verveel, waar ruimte is voor nog wat extra.”
Soraya: “Als multipassionate doe jij heel veel verschillende dingen, je hopt van het ene naar het andere onderwerp. Hoe verdeel jij je aandacht over al die zakelijke passies?”

Deborah: “Ik doe heel veel tegelijk, maar ik doe maar één ding tegelijk. Daarmee bedoel ik dat ik me focus op één ding voordat ik overschakel naar de volgende klus. Ik kan geen dingen door elkaar doen, want dan doe ik dingen half en wordt het chaos. Ik wil ergens mijn volle aandacht aan kunnen geven. En over die verveelmomenten: die bouw ik bewust in. Inspiratiedagen noem ik dat. Dan doe ik helemaal niets. Door die verveling komt er ruimte vrij voor inspiratie. Je gaat dingen onbewust verwerken, krijgt nieuwe ideeën en raakt opnieuw gemotiveerd. Wanneer je altijd maar doorgaat, nooit een keer stilstaat, krijg je die inspiratie niet.”

“Ik verveel me bewust.”

Soraya: “Wat mooi dat je die verveelmomenten bewust inbouwt. Ik herken het, dat je wanneer je druk bent die sparkle in je werk kunt verliezen. Door te ‘niksen’ verveel je je misschien, maar aan het einde van de rit weet je dat het iets moois oplevert. Hoe deel jij je tijd in? Hoe ziet jouw agenda eruit?”

Deborah: “Voor mij zijn de dinsdagen en donderdagen productiedagen. Ik begin ’s ochtends vroeg en ga één voor één alles afwerken op mijn takenlijst. Er is op die dagen weinig ruimte voor leuke dingen. Ik ga dan bijvoorbeeld niet met een vriendin lunchen. Nee, ik zonder me af in mijn eigen bubbel en ga vol gas aan het werk. Maandag, woensdag en vrijdag zijn mijn inspiratiedagen of ‘verveeldagen’. Dat betekent niet dat ik me dan de hele dag verveel, maar dan doe ik dingen om mezelf op te laden. Ik ga klussen, de natuur in, sporten, leuke dingen doen, creatief bezig zijn. Zonder die druk van: ik moet dit nog en dat nog. Ik baken dat heel duidelijk af in mijn agenda: vandaag is een productiedag en ga ik aan het werk, morgen is een inspiratiedag en doe ik ‘niets’.”

Soraya: “Wat doe jij dan wanneer iemand op die inspiratiedagen toch zakelijk wil afspreken? Of als je een meeting hebt waarbij je meteen dingen wil uitwerken?”
Deborah: “Ik geef daarin mijn grenzen aan en probeer dat soort dingen op andere dagen in te plannen. Als het echt niet anders kan doe ik het vroeg in de ochtend, zodat ik de rest van de dag dan niets meer hoef te doen. Ik werk die dag niets uit en laat het helemaal los. Dat komt dan wel weer op de volgende productiedag.”

Soraya: “Wat goed. Ik denk dat heel veel ondernemers salesgesprekken of offerte aanvragen meteen willen oppakken, en zichzelf daardoor in het werk kunnen verliezen.”
Deborah: “Ik ben inderdaad een type dat zich in het werk kan verliezen, daarom baken ik die dagen zo bewust af. Ik heb de neiging om altijd maar door te gaan, om vervolgens doodmoe neer te vallen. Door die inspiratie- en productiedagen in te bouwen kan ik mezelf afremmen.”

De ideale werk/privé balans

Soraya: “Dus door het zo te doen heb jij voor jezelf ontdekt dat je problemen kunt voorkomen, zoals ziek zijn, vermoeidheid of een burn-out. Mooi! Heb je ook weleens geen zin om aan de slag te gaan op zo’n productiedag? Wat doe je dan?”

Deborah: “Ja tuurlijk. Wie niet? Ik heb regelmatig geen zin om aan de slag te gaan. Hopelijk valt dat dan samen met een inspiratiedag, haha. Maar voel ik me zo op een dinsdag of donderdag, dan is het jammer, maar moet ik toch aan het werk. Dan zonder ik me af in stilte, ga in mijn werkmodus en dwing ik mezelf. Dat is niet altijd leuk.”

Soraya: “Dat vergt veel discipline en wilskracht. Ondernemen is inderdaad niet altijd leuk, maar zo te horen heb jij een ideale werk/privé balans.”

Van adrenalinejunkie naar helemaal zen

Deborah: “Vroeger stond ik bekend als stresskip. Ik werkte meer dan 80 uur per week, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, 5 uurtjes slapen en weer door. Je denkt dat je Superwoman bent en dat wel trekt, maar vroeg of laat kom je jezelf tegen. De eerste jaren lukt het allemaal wel. Zeker als je jong bent. Maar wanneer uiteindelijk dat instortmoment komt, moet je daarvan leren. Wat voor mij het keerpunt is geweest, is dat ik in 2021 mijn bedrijf heb verkocht en ineens thuis kwam te zitten. Toen ben ik echt tegen mezelf aangelopen: wat ga ik nu doen en wie ben ik eigenlijk? Wat stel ik nog voor?

Ik identificeerde mezelf altijd met die adrenalinejunkie, maar die was er niet meer. Ineens moest ik afkicken van die continue stress. Het afgelopen jaar heb ik een zoektocht gehad naar wat voor mij werkt en niet werkt. Het systeem van die inspiratie- en productiedagen is blijven hangen. Blijkbaar past dat het beste bij mij. Ik ben dus gedwongen op zoek gegaan naar mijn werk/privé balans.”

De zoektocht naar jezelf

Soraya: “Voor iedereen verloopt die zoektocht anders. Hoe lang heb jij erover gedaan om tot deze balans te komen?”
Deborah: “20 jaar adrenalinejunkie, toen een half jaar ‘afkicken’ en beseffen: ik heb ineens vrije tijd. Dat moest even landen. En daarna nog een half jaar dingen uitproberen. Ontdekken wat bij me past. Ik heb bijvoorbeeld geprobeerd of het voor mij werkt om alleen de ochtenden te werken en de middagen niet. Dat was niet zo. Ik wilde werken én veel tijd voor leuke dingen, maar ik wist niet hoe.”

Soraya: “Ik kan me voorstellen dat als je 20 jaar op die manier hebt geleefd, dan is dat je lifestyle geworden. Je identiteit. Dan komt er ineens een keerpunt en verlies je een stuk van jezelf. Is dat ook één van de redenen dat je met jouw motivatieprogramma ‘In Your Face!’ bent begonnen?”

Deborah: “Ik heb het altijd leuk gevonden om mensen te inspireren en te motiveren. Ik krijg vaak te horen: hoe doe je dat toch? Je hebt zoveel verschillende succesvolle bedrijven en toch heb je tijd om met mij een cocktail te drinken. Dat komt omdat ik bewust verplichtingen schrap uit mijn leven en niet wil voldoen aan verwachtingen. Dat geeft vrijheid. En dat leer ik mensen met ‘In Your Face!’.”

Soraya: “Wauw! Verwachtingen geven natuurlijk een enorme druk, sociaal en zakelijk. Jij hebt gewoon besloten: ik lever, maar op mijn eigen manier. Mooi!”

Laat de verwachtingen en verplichtingen los

Deborah: “Ik wil niet geleefd worden door de maatschappij of door wat andere mensen van me vinden. Je moet dit, je moet dat… Ik moet helemaal niks! Dat klinkt misschien dominant. Maar het is vooral een stukje zelfvertrouwen. Vertrouwen hebben dat je het kunt, als je het kunt doen op je eigen manier.”

Soraya: “Wauw, ik onderstreep dit ontzettend. Goed voor jezelf zorgen en weten wat je wil, wat bij je past, en dat vervolgens ook zo regelen voor jezelf: dat is niet egoïstisch. Dat is de grootste vorm van selfcare. Jij hebt je code gekraakt en je motiveert anderen om hetzelfde te doen. Wat is jouw lifehack, de grootste tip die je wil meegeven?”

Lifehack! Zo krijg je meer energie

Deborah: “De beste tip die ik anderen wil geven is het identificeren van je energiegevers en je energievreters. Weg met alles dat je energie kost! En geef juist extra aandacht aan wat je energie oplevert. Het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden. Het is jouw leven, jouw balans. En wat die energiegevers en vreters zijn, dat is voor iedereen anders. Sommige mensen krijgen energie van muziek of van samenzijn met anderen. Ik niet, ik heb stilte en oplaadtijd nodig. Ik wil bijvoorbeeld best met iemand afspreken, maar dan neem ik de rest van de dag rust. Schrap alles wat je batterij laat leeglopen: dat is de beste tip die ik je kan geven. Dat is best moeilijk, want je hebt te maken met verwachtingen van anderen. De kunst is, om je daar niets van aan te trekken.”

Soraya: “Dat betekent dan bijvoorbeeld ook afscheid nemen van bepaalde vriendschappen of relaties. Geheid dat wanneer je voor jezelf gaat staan, dat je dan ook anders naar je omgeving gaat kijken.”

Rust in je hoofd

Deborah: “Ja, absoluut. Ik vind dat jouw omgeving en vooral je huis een baken van rust moet zijn. Een plek waar je je 100% kunt opladen. Niet inrichten met mooie visgraatvloeren en stalen deuren wanneer dat niet bij je past, alleen maar omdat anderen dat mooi vinden. Mijn huis is bijvoorbeeld een explosie van kleur. Ik kan niet zoveel met beige en ecru, haha. Maar waar het dus vooral om draait: richt je leven in als een rustpunt, dat je altijd jezelf ergens kunt terugtrekken. In je hoofd, maar ook fysiek.”

Soraya: “Dat is ook een hele mooie. Je huis moet als je ‘thuis’ voelen. Voel je nergens toe verplicht en bedenk: welke druk leg ik mezelf op, om aan andermans verwachtingen te voldoen?”
Deborah: “Heb het vertrouwen in jezelf dat je de juiste keuzes maakt, wanneer je de verwachtingen loslaat. Spring, leer en ontdek wie je bent. Dát is het allerbelangrijkst om de juiste werk/privé balans te vinden.”

Wil je de rest van dit interview beluisteren? Check hier de podcast van Work Vacation Vibes: Code gekraakt.


Meer lezen over de werk/privé balans en motivatie?

Deze artikelen en video wil je ook zien:

%d