Work

Branding or bonding?

Het is belangrijk om nieuwe klanten binnen te halen, maar ook om je bestaande klanten te koesteren. Kies jij voor branding or bonding?

Branding or bonding? Als ondernemer wil je er natuurlijk alles aan doen om je bedrijf tot een succes te maken. Je gaat aan de slag met je visie, je website en je visitekaartjes. De eerste klanten haal je makkelijk binnen en alles loopt goed. Tot het moment dat je even geen nieuwe klanten meer hebt. Dan slaat de paniek toe. Wat nu? Als je op internet zoekt naar belangrijke ondernemerstips lees je vaak dat je aandacht moet besteden aan de persoon achter het bedrijf: jijzelf dus. Mensen willen weten wie je bent en waar je voor staat. Dan gunnen ze je sneller de opdracht. Hoewel dat inderdaad een goede tip is, hebben wij een nóg betere tip voor je!

Wat is branding?

Bij ‘branding’ wordt bedoeld dat je jezelf en bedrijf als een merk in de markt zet. Een duidelijke en consistente huisstijl, waar jouw eigen sprankelende persoonlijkheid meteen duidelijk wordt voor de buitenwereld. Deze ‘branding’ gaat zelfs zover dat tegenwoordig niet alleen aangeraden wordt om iets over jezelf te vertellen op de website mét een fotootje, maar je bijvoorbeeld ook kwetsbaar op te stellen in al je uitingen. Hiermee wordt je privé-leven steeds meer vermengd met je zakelijke ik. Niet iedere ondernemer zit daar op te wachten. Bovendien helpt het je misschien om klanten te vinden, maar is het geen oplossing om klanten te hóuden. En is dat niet het allerbelangrijkst? 

Wat is bonding?

Daarmee komt ‘bonding’ om de hoek kijken. Je wil dat klanten weten wie je bent en dat ze bewust voor jou kiezen. Maar ook dat ze de volgende keer nog een keer aan je denken. Je hebt dus een strategie nodig om, ook na het afronden van de transactie, in the picture te blijven bij je klant. Een band opbouwen dus! 

Het verleiden van de klant

Steeds maar weer nieuwe klanten zien te vinden kost je veel meer energie (en geld) dan omzet halen uit je bestaande klanten. Het grappige is dat veel bedrijven er alles aan doen om nieuwe klanten binnen te halen, zoals reclame maken en kennismakingskortingen weggeven. Bestaande klanten krijgen echter weinig aandacht zodra de opdracht is afgerond. Zonde, want daardoor laat je veel geld liggen. Je bestaande klanten hebben al een keer voor je gekozen. Vergeet niet om je bestaande klant te blijven verleiden en terug te ‘lokken’ naar je bedrijf.

In the picture blijven

Een klant die eerder een product of dienst bij je heeft gekocht hoef je niet meer binnen te halen. Ze weten al wie je bent en wat je doet. Maar hoe blijf je in hun gedachten, zonder opdringerig te zijn? Heb je al eens gedacht aan de volgende verleidingstrucs?

  • Verzamel zoveel mogelijk data van je klant (uiteraard met toestemming!)
  • Stuur een verjaardagskaartje per post of e-mail.
  • Stuur na een bepaalde periode een mailtje “We miss you” met daarin een korting voor een nieuwe dienst of product, speciaal voor vaste klanten.
  • Kun je je dienst of product in abonnementsvorm verkopen? Hiermee bouw je een langdurige relatie op.
  • Algemene nieuwsbrieven zijn uit, gepersonaliseerde berichten zijn in! Stuur je klant een heel specifiek bericht. Bijvoorbeeld bij een schoonheidssalon: “Het is alweer twee maanden geleden dat je bij ons (vul gekochte artikel in) hebt aangeschaft. We hopen dat je tevreden bent met je aankoop! Waarschijnlijk is (vul gekochte artikel in) bijna op. Daarom hebben we, speciaal voor jou als vaste (vul gekochte artikel in) gebruiker, een leuke 2 halen = 1 betalen actie. Hiermee krijg je dus niet 1, maar 2 nieuwe (vul gekochte artikel in) en kun je nog veel langer genieten van je mooie huid!”

Er zijn een heleboel leuke acties te bedenken die je, net als bovenstaande tips, geheel kunt automatiseren met de juiste software. Dat scheelt tijd én geld!

Branding or bonding?

Het is dus niet alleen belangrijk om nieuwe klanten binnen te halen, maar ook om de klanten die je al hebt te koesteren. Branding is zeker een must, maar zorg dat je je bestaande klanten nooit vergeet. Branding én bonding dus!

Geef een reactie

%d