Work

Bezuinigen voor ondernemers, 20 tips

Dure tijden vragen om moeilijke beslissingen. Hoe bezuinig je als ondernemer?

Bezuinigen in deze dure tijden is iets dat ook geldt voor ondernemers. Maar hoe dan? Als je geconfronteerd wordt met hoge energieprijzen, inflatie en teruglopende omzetten zul je wel moeten. Laat ik het al helemaal niet hebben over de hogere inkoop of de corona periode die er financieel hard heeft ingehakt. Of personeel dat loonsverhoging wil omdat zij óók hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Hoe overleef je dan als ondernemer? Dit zijn 20 tips om te bezuinigen!

Algemene bezuinigingstips voor ondernemers

Laten we beginnen met wat algemene tips om je kosten naar beneden te brengen. Ze zijn zó voor de hand liggend dat je ze waarschijnlijk al kent. Maar laat ik ze toch even noemen. 

  • Bekijk je kosten kritisch en schrap alle overbodige zaken.
  • Onderzoek of je zakelijke abonnementen kunt opzeggen of downgraden.
  • Ga samenwerken met andere bedrijven of ondernemers: deel accounts voor zakelijke applicaties zoals Zoom, Canva, Lightroom enz.
  • Alles wat je zelf kunt hoef je niet (in) te kopen. Het is niet leuk en kost veel tijd, maar het bespaart kosten. Denk aan schoonmaak, marketing of (een gedeelte van) je boekhouding. Doe dit alleen wanneer je hier duidelijk geld mee bespaart, ook op de lange termijn. Je bedrijf moet natuurlijk wel blijven draaien. Alles kapot bezuinigen levert uiteindelijk een ongezond bedrijf op. Maar er valt vast wel iets te schrappen dat je bedrijfsvoering niet in gevaar brengt!
  • Vervangen van bedrijfsmiddelen: nu even niet, tenzij je écht niet anders kunt.

Inkoop on a budget

Ook op de inkoop van goederen en diensten kun je besparen, zelfs als je aan lange contracten gebonden bent. 

  • Je kunt andere, goedkopere producten of diensten inkopen.
  • Je kunt onderhandelen over de inkoopprijzen.
  • Of je gaat meer in bulk inkopen om zo op de lange termijn goedkoper uit te zijn (maar dit vereist een grote investering vooraf).
  • Heb je er al eens aan gedacht om je goederen uit andere, goedkopere landen te importeren?
  • Via Facebook groepen kun je in contact komen met leveranciers en freelancers. Er bestaan ook ‘uurtje zonder factuurtje’ groepen, waar je op basis van barterdeals samenwerkt. 

Wanneer je afhankelijk bent voor je bedrijf van freelancers die je inhuurt en hun facturen alsmaar hoger worden, overweeg dan eens om buitenlandse krachten in te huren. Ik noem een voorbeeld: een website bouwen kan ook prima gedaan worden door iemand uit India of Azië. Ze spreken vaak perfect Engels en de tarieven die ze vragen zijn vele malen lager dan de Europese. Je vindt deze freelancers via platformen zoals Fiverr, Upwork of één van de vele andere opties die het internet je te bieden heeft. 

Personeel tevreden houden

Niet alleen ondernemers moeten bezuinigen; dat geldt ook voor de mensen die je in dienst hebt. Hoe zorg je ervoor dat je personeelsleden niet wegrennen naar een beter betalende concurrent? Uit onderzoek is gebleken dat geld niet de belangrijkste factor is om je personeel aan je te binden. Een goede werksfeer en vrijheid om je eigen tijd in te delen worden vele malen belangrijker gevonden. Investeer daar dan ook in! Bied thuiswerkmogelijkheden, flexibele werktijden en doe niet moeilijk als iemand een keer een dagje vrij wil nemen. Onthou dat in deze markt van personeelstekort de werknemers het voor het zeggen hebben…

Dat gezegd hebbende, betekent dat niet dat je je als werkgever maar in allerlei bochten moet wringen om je personeel tevreden te houden. Je bent immers gebonden aan een budget en kunt niet onbeperkt geld uitgeven, zeker niet als je moet bezuinigen. Dit kun je wel doen:

Bezuinigen of investeren?

Als je een klein personeelsbestand hebt kun je dure kerstpakketten ook prima zelf samenstellen: veel goedkoper! Vul een doos of mand met wat lekkers, een persoonlijk cadeautje (iets waarvan je weet dat diegene het leuk zal vinden) en een handgeschreven kaartje. Ondanks dat je misschien minder geld hebt uitgegeven zal de persoonlijke aandacht die je erin hebt gestopt worden gewaardeerd. Dure kant-en-klare kerstpakketten schreeuwen: ik moet iets doen als werkgever, maar ik heb helemaal geen zin om er tijd in te stoppen. Reken maar dat je personeel dat voelt! Bovendien, wie zit er te wachten op de zoveelste goedkope fles wijn, tapasbakjes of lelijke handdoek?

  • Verbeter de werksfeer door meer aandacht aan het welzijn van je personeel te besteden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een keertje een stoelmasseur inhuren, aandacht voor ergonomische hulpmiddelen of vers fruit in plaats van een drop pot. Dat betaalt zich uit op de langere termijn: minder ziekmeldingen.
  • Organiseer of bedenk (goedkope) kleine dingen die ervoor zorgen dat personeel zich loyaler gaat voelen naar je bedrijf. Een kerstontbijt bijvoorbeeld, een Sinterklaas letter als verrassing op ieder toetsenbord of een handgeschreven verjaardagskaartje. 

Wees eerlijk dat een loonsverhoging er even niet inzit. Betrek je personeel al in een vroeg stadium bij eventuele bezuinigingen; leg uit dat je in de kosten móet snijden om op de langere termijn gezond te blijven. Laat personeel meedenken over maatregelen om te bezuinigen. Vaak hebben ze hele goede ideeën. Luister ernaar en vooral: doe er wat mee. Een personeelslid dat zich gezien en gehoord voelt is een happy en een loyale werknemer.

Bezuinigen op je bedrijfspand en bedrijfsmiddelen

Dure gas- en electraprijzen dwingen ondernemers tot bezuinigen. Isoleren en verduurzamen van je bedrijfspand is noodzakelijk, maar niet iedereen heeft daar het geld voor. Dus wat kun je dan wel doen?

  • Doe het licht uit! Ik snap dat een verlichte etalage er aantrekkelijk uitziet, maar het kost een hoop geld. Veel winkels maken nog gebruik van halogeen of TL verlichting, wat een hoop energie verbruikt. Schakel over naar led, of beter nog: solar!
  • Nog zo’n no brainer: doe die deuren dicht! Klanten snappen prima dat je vanwege de energieprijzen de toegangsdeuren gesloten houdt. Een bordje op de deur of een stoepbord (we are open, welcome!) doet wonderen.
  • Recycle zoveel je kunt. Print niet zomaar documenten uit om ze vervolgens een half uur later in de prullenbak te gooien. Gebruik verpakkingsmaterialen opnieuw. Koop meubels en bedrijfsmiddelen tweedehands of knap ze op. 
  • Zet de temperatuur een graadje of paar graden lager. De verwarming hoeft echt niet op 21 graden te staan, dat kan best minder. Geef je personeel desnoods een waardebon voor het aanschaffen van thermokleding, als je weerstand op de werkvloer verwacht. Ben je alsnog veel goedkoper uit! En je helpt het milieu: win-win.
  • Vervang apparaten door energiezuinige modellen wanneer je kunt. Misschien kun je lease of huur overwegen als je op dit moment krap bij kas zit. Bereken dan wel goed of je een goede deal krijgt.

Wat als je niet meer kunt bezuinigen?

Soms zijn alle mogelijkheden uitgeput en kúnnen ondernemers simpelweg niet meer bezuinigen. Je ziet je bedrijf langzaam in de afgrond zakken… Wat je ook doet, steek niet je kop in het zand! Dit levert alleen maar meer problemen op. Kun je nieuw bedrijfskapitaal aantrekken? Samenwerken met andere ondernemers om op die manier te bezuinigen? Je bedrijfsmodel compleet omgooien? Wees eerlijk naar jezelf: heeft jouw bedrijf eigenlijk nog wel toekomst? Zelf de stekker eruit trekken is altijd beter dan afstevenen op een faillissement, zeker als je zzp’er bent en dus persoonlijk aansprakelijk. 

Ondernemers zijn vechters. Maar wat ze ook zijn is enorm creatief. Denk out-of-the-box, verzin wat nieuws. Het einde van het bedrijf dat je had hoeft niet het einde van je ondernemerscarrière te betekenen. Ondernemen is een achtbaan! Denk in kansen en mogelijkheden, en laat je niet meeslepen in negativiteit, hoe moeilijk de situatie ook is. Er is altijd een uitweg. Je hebt ‘m alleen nog niet gezien! Keep your head up, je kunt het.


Meer lezen?

Deze artikelen over geld vind je waarschijnlijk ook handig.

%d bloggers liken dit: