Work

Beter bloggen doe je zo

Bloggen móet als je beter vindbaar wil worden op Google. Hier zijn wat handige trucjes die je meteen kunt toepassen.

Beter leren bloggen, is dat echt nodig? Ja! Want bloggen is -ondanks wat soms wordt beweerd- nog steeds springlevend en essentieel voor een goed vindbare website. Of je nou fotograaf bent, designer of jurist; bloggen móet. Maar ik snap best dat je er geen zin in hebt wanneer je niet zo goed bent in schrijven. Je kunt het bloggen dan uitbesteden aan anderen. Maar als jij zelf aan de slag wil, lees dan verder!

Bloggen voor beginners

Ik schreef al eerder artikelen over bloggen. Die lees je hier:

In die artikelen verklapte ik al heel wat trucjes om snel en makkelijk blogs te schrijven. Vandaag doen we daar een schepje bovenop. Want hoe leer je nou nóg beter bloggen?

Dit maakt bloggen makkelijker

Schrijven is makkelijker als het over een onderwerp gaat dat jij interessant vindt. Maar daar heb jij als ondernemer gelukkig geen last van. Jij doet al wat je leuk vindt! Dus hierover een tekst schrijven moet lukken. Denk vooral niet te moeilijk: het hoeft echt geen literair hoogstandje te zijn. Kies eerst de insteek van je tekst. Wat wil je ermee bereiken? Wil je je lezers informeren, tips geven of juist naar je winkel lokken? Wil je simpelweg beter gevonden worden op Google of lekker luchtige blogs schrijven? Zodra je je doel weet, ga je je tekst hierop aanpassen.

Beter bloggen doe je zo

Vergeet ook zeker niet naar je doelgroep te kijken. Jongeren zijn minder gewend om lange stukken te lezen: schrijf dan dus kort, bondig en in hun eigen ‘taal’. En denk er ook eens aan om van je blog een video of podcast te maken, zoals ik bijvoorbeeld doe met de interviews in ‘Talk’ en de luisterartikelen.

Voor de oudere generatie geldt juist dat zij liever lezen dan kijken of luisteren. In dat geval zijn langere en formelere teksten prima. Ik zie vaak dat het verplaatsen in je doelgroep misgaat. De overheid die veel te moeilijke woorden gebruikt bijvoorbeeld. Of verzekeringsmaatschappijen met droge en ingewikkelde teksten. Dat werkt niet als je jongeren (ca. 30 jaar en jonger) aan je wil binden! Bedenk dus altijd: voor wie schrijf ik dit?

Moet je foutloos kunnen schrijven?

Foutloos schrijven is best lastig. Ook hier geldt: de jongere generatie vindt dat minder belangrijk. Laat je dus niet weerhouden om te gaan bloggen wanneer je geen flawless taalgevoel hebt. Ook ik maak soms fouten, al zijn ze vaak wel bewust gemaakt. De verengelsing heeft in Nederland flink toegeslagen en soms worden je teksten er makkelijker leesbaar van als je dit toepast. Ik geef een voorbeeld: marketing specialist leest fijner dan marketingspecialist. Ook al is de eerste variant officieel ‘fout’, ik gebruik het toch. Op je doelgroep aanpassen, weet je wel?

Wat ik persoonlijk het allerbelangrijkst vind aan het schrijven van een blog? Dat het ritme lekker loopt. Het maakt of breekt je tekst als je het zonder haperingen kunt lezen. Heel belangrijk dus! Om dit voor elkaar te krijgen lees je je blog hardop voor. Lukt het je in 1 x vloeiend? Dan is het goed. Er zijn trucjes die je tekst makkelijker leesbaar maken. Denk daarbij aan korte alinea’s maken, witruimte gebruiken, korte zinnen schrijven en makkelijke woorden gebruiken. 

Beter bloggen doe je zo

Ook belangrijk: gebruik synoniemen. Dat is een moeilijk woord voor nooit 2 x in een zin hetzelfde woord gebruiken. Kies in plaats daarvan een alternatief. In dit artikel gebruik ik bijvoorbeeld ‘bloggen’, een blog schrijven’ en ‘een tekst schrijven’, die allemaal ongeveer hetzelfde betekenen. Het maakt je teksten leuker en interessanter. Ook handig voor scripties, social media en sollicitatiebrieven!

Wissel ook zeker het gebruik van leestekens af als je beter wil bloggen. Niet teveel uitroeptekens, komma’s en hoofdletters. Gebruik ze alleen als het écht moet om je tekst makkelijker leesbaar te maken. En wissel korte en lange zinnen af. Van grote lappen tekst vol langdradige zinnen wordt niemand blij.

Maak impact met je teksten

Goed kunnen schrijven is een kunst. En daarmee bedoel ik vooral de kunst van het weglaten. We zijn geneigd om woorden toe te voegen die eigenlijk geen nut hebben. En dat terwijl korte en bondige teksten veel krachtiger zijn. Wanneer jij klaar bent met je blog, begin dan dus met het schrappen van onnodige woorden. Voel het ritme, zoek naar het overbodige en maak je tekst powerful. Jouw blog zal op die manier veel meer impact maken. En dat is de hele bedoeling toch?

Veel blogplezier!


Meer lezen?

Beter bloggen begint met het beheersen van de basics. Lees deze artikelen voor beginnerstips:

Wil je het bloggen liever uitbesteden? Ik doe het met liefde voor je! Bekijk hier de mogelijkheden:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: