Stories

Hierdoor nam ik de beslissing om met mijn bedrijf te stoppen

Ik stop ermee! Niet met ondernemen, wél met mijn beauty bedrijf. Lees hier waarom.

De afgelopen weken was het een beetje stil op LIB the mag. Wees gerust, ik ben je niet vergeten! Ik ben erg druk geweest met de sluiting van mijn beautysalon en opleidingsinstituut in Tilburg. In deze Stories lees je alles over de beslissing om met mijn succesvolle beauty bedrijf te stoppen, de switch die ik maak naar fulltime content creation bij LIB, en mijn plannen voor de toekomst.

De start van mijn bedrijf in de beauty

Ik begon mijn beauty bedrijf in 2012. Eerst met een webshop waar ik super toffe beautyproducten (die in Nederland nog niet verkrijgbaar waren) importeerde vanuit het buitenland, daarna kwam er een fysieke beautywinkel en trainingslocatie bij. Vervolgens voegde ik er een schoonheidssalon op mijn slaapkamer aan toe, en opende in 2017 de grootste all-in-one beauty loft en academy van de regio. 

Hierdoor nam ik de beslissing om met mijn beauty bedrijf te stoppen

Wil je meer lezen over mij?

In deze artikelen lees je meer over de start van mijn webshop, de beautysalon en mijn carrière in het vastgoed:

Het grote succes van mijn beauty bedrijf

Op het hoogtepunt van mijn beauty business had ik een team van 9 dames waarmee ik samen 4500 klanten bediende op 2 locaties en 3 opleidingslocaties. Klanten kwamen vanuit heel Nederland en België voor een behandeling en er waren zelfs klanten die maandelijks vanuit het buitenland op en neer vlogen. Ik kreeg als enige salon van Nederland de mogelijkheid om een aantal exclusieve internationale beautymerken te vertegenwoordigen; een hele grote eer natuurlijk! 

Een beauty concept met een internationale vibe

In de salon concentreerden we ons op beautybehandelingen zoals wimperextensions, lash lifts, threading, waxing, visagie, permanente make-up, Botox, fillers en huidverbetering. We werkten volgens een Amerikaans concept: in een loftachtige en industriële sfeer werden de treatments in één open ruimte uitgevoerd. Geen klassieke salonindeling met verschillende kleine kamertjes, maar een grote en lichte ruimte waar ook een koffielounge met selfiewand, een beauty- en fashionstore en een VIP area te vinden was. Het was mijn droom om een internationale vibe te creëren, een beautyconcept zoals je dat bijvoorbeeld ook in New York, LA en Londen vindt. Dat maakte mijn bedrijf uniek in Nederland, en dat droeg bij aan het enorme succes.

Heel hard werken als eigen baas

Natuurlijk was niet alles rozengeur en maneschijn. Personeel vinden en opleiden was bijvoorbeeld zeer moeilijk. Zeker in de beauty beginnen veel dames voor zichzelf, omdat ze denken op die manier meer geld te verdienen. De kleine salonnetjes schieten overal uit de grond…. en verdwijnen weer net zo snel. Een beautysalon starten is namelijk niet zo moeilijk, maar een salon winstgevend maken des te meer. Op de behandelingen zit weinig marge en je kunt dus alleen overleven met scherpe inkoop, geweldige service en vooral een groot klantenbestand.

Dat betekent Heel Hard Werken. In de eerste jaren werkte ik 12 uur per dag, 6 dagen per week. Plus zo’n 10 uur per week aan administratie, inkoop en marketing. Combineer dat met reistijd en dagelijkse onverwachte problemen waarmee gedeald moest worden en ik maakte weken van 90-100 uur. Rond 2017 stond het concept als een huis en draaiden we een hele mooie omzet (en winst!). Ik had eindelijk de mogelijkheid om weer eens op vakantie te gaan en mijn dagelijkse aanwezigheid was niet meer vereist. Ik schroefde mijn werkuren terug naar zo’n 60 uur per week. Nog steeds hard werken, maar het voelde alsof ik veel meer rust kreeg.

Naast eigenaar van het bedrijf was ik ook degene die de meeste klanten behandelde. Aangezien vaste klanten toch het liefst bij mij een afspraak planden, kwam het soms voor dat mijn personeel lege agenda’s had. Heel wat uren stak ik daarom in het begeleiden en trainen van mijn dames, hamerde op kwaliteit en hun verkoopskills. Soms was het nodig om heel streng te zijn, maar over het algemeen was ik een relaxte baas die mijn meiden veel vrijheid gaf. Door mijn intensieve begeleiding bouwden de meiden zelf ook een vaste klantenkring op en kon ik weer een dagje minder gaan werken. Life was great!

De beslissing om met mijn beauty bedrijf te stoppen

Je vraagt je misschien af waarom ik heb besloten om met zo’n goedlopend bedrijf te stoppen, en weer helemaal opnieuw te beginnen in een totaal andere branche. Dit is waarom:

Al sinds 2016 kamp ik met nek- en schouderklachten. Werken in de beauty is hartstikke leuk, maar ook ontzettend zwaar. Vooral bij het geven van wimper- en wenkbrauwbehandelingen zit je continu in dezelfde houding, en dat vaak uren aan een stuk. In het begin loste ik dit op met een massage hier en daar, een paracetamolletje en een enkele sessie bij een fysiotherapeut. Bij de opening van mijn grote bedrijfspand in 2017 besteedde ik meer aandacht aan ergonomisch werken, speciale tools en extra pauzes voor mezelf en het personeel. Maar de pijn bleef en werd steeds erger.

De twee jaren daarna bracht ik vooral door met bikkelen. Net een enorme investering gedaan, personeel aan het trainen zodat ik zelf minder kon gaan werken, kortom: nog even volhouden, life will get better. Ik ben sowieso niet het type dat snel opgeeft. Dus ook niet met dagelijkse pijn. Tot we in maart 2020 in de eerste lockdown terechtkwamen. Ineens zat ik twee maanden thuis. In het begin moest ik enorm wennen aan het ‘niks doen’, maar al snel vond ik het heerlijk. Ik kwam ineens toe aan de dingen die voor de meeste mensen ‘normaal’ zijn: leven zonder haast, zonder stress en zonder druk. Gewoon een middag buiten in de zon kunnen zitten, op mijn gemakje rommelen in huis, dagen écht helemaal vrij zijn, boeken lezen, ontspannen…..

Ondertussen had ik tijdens deze lockdown flink nagedacht over de toekomst. Wilde ik zo nog jaren doorgaan, met al die stress en pijn? Moest ik de beslissing nemen om met mijn bedrijf te stoppen?

Bikkelen 3.0

In mei mocht de salon weer open en meteen begon het bikkelen weer opnieuw. Want alle klanten wilden natuurlijk zo snel mogelijk een afspraak maken. Meteen op de eerste dag na de verplichte coronasluiting merkte ik dat de pijn terug kwam, en dit keer erger dan het ooit was geweest. Pijnstillers hielpen niet meer, van de fysio en chiropractor bezoekjes merkte ik amper wat en steeds vaker deed mijn rechterarm niet wat ie moest doen. Mijn dagelijkse werk kostte me veel kracht, ik was alleen nog maar moe en mijn lichaam werkte me tegen. Na verschillende scans, foto’s, gesprekken met artsen en de neuroloog bleek ik last te hebben van nekartrose en een hele grote zenuwbeknelling. 

Natuurlijk wist ik dat mijn klachten veroorzaakt werden door mijn werk en ik hoorde al jaren van therapeuten dat ik moest zoeken naar andere werkhoudingen, afwisselende taken en meer rust. Probleempje: dat ging met mijn werk dus niet. En dat resulteerde eind 2020 tot de conclusie dat doorbikkelen écht geen optie meer was. Ik móest voor mijn gezondheid de beslissing nemen om met mijn bedrijf te stoppen.

Een plan B voor de toekomst

Gelukkig had ik tijdens lockdown 1 al een plan B bedacht, en dat was LIB. Een platform voor jonge vrouwen met ambitie, met het online magazine dat je nu leest en nog veel meer. Tijdens de tweede lockdown had ik alle tijd om mijn plan verder uit te werken en op poten te zetten. De klap dat ik moest stoppen met mijn beautybedrijf kwam daardoor niet zo hard aan. Natuurlijk vind ik het onwijs jammer om met een goedlopende business te stoppen waar ik 9 jaar lang al mijn ziel en zaligheid in heb gestopt, maar het vooruitzicht van een nieuw avontuur geeft me nieuwe energie! 

En nu is het moment bijna daar. Op 31 maart 2021 sluit ik de deuren van mijn beautybedrijf en ga ik al mijn energie aan LIB besteden. Het concept wordt uitgebreid met audio en video, ik heb een nieuwe studio voor mijn werkzaamheden en héél veel plannen voor héle gave dingen. Ik vraag je alleen nog eventjes geduld voordat je al deze dingen kunt gaan ontdekken, terwijl ik bezig ben met verhuizen, klussen en inrichten. Maar ik beloof je dat het de moeite van het wachten waard is. To be continued….!


Meer lezen over mijn Stories?

Naast dit artikel over mijn beslissing om te stoppen met mijn beauty bedrijf kun je nog veel meer van mijn Stories lezen. Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook interessant:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: