Life

Ben jij al HOT?

Een dagje minder gaan werken of een lange sabbatical, zonder dat je hoeft in te leveren op je veilige spaarbuffer, én voldoende geld om leuke dingen te doen.... Het is mogelijk met HOT!

Weleens gehoord van HOT? Dat staat voor Happy, Opportunity-Rich, Time-Rich en is de tegenhanger van de FIRE beweging: Financial Independence Retire Early. Ben jij al HOT?

HOT & FIRE

Waar je als FIRE fan probeert om zo snel mogelijk in je leven financieel onafhankelijk te worden en dus op jonge leeftijd met pensioen te gaan, is de HOT instelling een tikkie anders (en realistischer). HOT staat voor de balans op dit moment én een onbezorgde toekomst. Met HOT probeer je wel om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, maar je zet er niet alles voor aan de kant. Je wil natuurlijk nu ook gewoon lekker leven, en niet pas als je met pensioen bent.

Ben jij al HOT?

Maar hoe word je HOT? Een goede vraag! Want lekker leven én je geen zorgen hoeven maken over je financiele toekomst willen we allemaal wel. The key to becoming HOT is passief inkomen, oftewel inkomen waar je zelf niet veel voor hoeft te doen. Dit geld ga je vervolgens investeren in zaken die je meer geld opleveren, waardoor jouw kapitaal groeit. En voilà, je kan eerder met pensioen en geniet ook nog maximaal van de weg ernaar toe!

Tips om HOT te worden

Klinkt makkelijk, toch? Helaas is dat niet het geval. Maar klein beginnen helpt! Wij geven je tips om HOT te worden.

  • Bezuinig op je maandelijkse kosten. Hoe minder je nodig hebt, hoe sneller je kunt sparen om te gaan investeren.
  • Zorg voor inkomen uit meerdere bronnen. Naast je baan in loondienst of je werk als zelfstandig ondernemer kun je vast wel wat side hustles bedenken: schrijf een (e)boek, maak een online cursus, verkoop je oude kleren die je niet meer draagt, knap oude meubels op en verkoop ze op Marktplaats, enzovoorts.
  • Koop alleen maar spullen die je écht nodig hebt. Je hoeft geen drie verschillende spijkerbroeken en tien paar schoenen te hebben. Ook die nieuwe zonnebril kan vast wel even wachten.

Hoe hoog is jouw buffer?

Al het geld dat je niet nodig hebt om van te leven ga je apart zetten op een spaarrekening. Beslis wat jouw veilige spaarbuffer moet zijn: het Nibud adviseert om altijd minimaal drie maanden aan vaste lasten op een spaarrekening te hebben. Maar hoe hoog jouw veilige spaarbuffer wordt beslis je natuurlijk zelf. Van je buffertje blijf je af, maar zodra je meer gespaard hebt dan dat, kan de echte HOT game beginnen!

Investeer in assets

Je gaat namelijk investeren in zaken die je geld op gaan leveren. Denk hierbij aan onroerend goed, kunst, verzamelingen, aandelen, bitcoin, ETF’s…. Er zijn zat voorbeelden van assets te vinden op internet.

Verdien geld en geniet

Op het moment dat jouw investeringen geld gaan opbrengen kun je met het verdienen van je hoofdinkomen een stapje terug doen. Bijvoorbeeld een dagje minder gaan werken, een sabbatical nemen, een lange reis maken of gewoon tijd om te Netflixen. Jij bepaalt! En ondertussen groeit je kapitaal lekker door.

Een HOT voorbeeld

Stel, je hebt op dit moment een koophuis met overwaarde. Heb je dat grote huis echt nodig of kun je ook verhuizen naar een kleiner en goedkoper appartement? En die auto, gebruik je die nog wel voldoende nu je vooral thuiswerkt? Met de opbrengst van je verkoop kun je gaan investeren. Beleggen kun je tegenwoordig ook met hele kleine bedragen: je hoeft echt niet rijk te zijn om hiermee te beginnen. Heb je al een groter bedrag gespaard? Overweeg dan om te investeren in onroerend goed dat je vervolgens gaat verhuren. Of knap een oude woning op en verkoop het met winst. 

It’s up to you

Om HOT te worden moet je nu dus wel iets gaan doen. Zolang je op de bank blijft zitten en dromen van meer vrije tijd, eerder stoppen met werken en vooral van meer genieten, gaat er niks gebeuren. Neem daarom vandaag alvast een klein stapje naar het vergaren van inkomsten uit meerdere bronnen en begin met bezuinigen op je kosten. Hoe HOT je wordt is aan jou!

Meer over money?

Wil je meer lezen over het verdienen van een passief inkomen? Lees dan deze twee artikelen: “Passief inkomen: geld verdienen met niets doen” en “Crisisproof geld verdienen” voor meer inspiratie!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: