Wat is ASMR en ben jij er ook gevoelig voor? Zo’n 20% van alle mensen wordt heerlijk ontspannen door ASMR, en de andere 80% gruwelt ervan. Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt na het lezen van dit artikel!
ASMR: Autonomous Sensory Meridian Response
ASMR is de afkorting van Autonomous Sensory Meridian Response en is rond 2010 bekend geworden van de fluistervideo’s op YouTube. Het is een tintelend gevoel dat begint bij je hoofd en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Je kunt het vergelijken met een soort kippenvel en geeft een rustgevend en ontspannend gevoel.
Je kunt hierbij denken aan het horen van bepaalde geluiden, het zien van bepaalde handelingen of het voelen van een aanraking. Bijvoorbeeld de geluiden van fluisterende stemmen, het ritselen van een krant, de regen die op het raam tikt. Maar bijvoorbeeld ook massages en het aanraken van de haren. Zou dat de reden zijn waarom sommigen zo graag naar de kapper gaan?
Ontspannen en slaperig gevoel
De prikkels die ontstaan vanuit ASMR activeren allerlei biologische en hormonale processen in je lijf. Deze vier hormonen worden erdoor opgewekt:
- Endorfine, dit geeft je een fijn gevoel
- Dopamine, dit maakt je blij
- Oxytocine, dit maakt je ontspannen
- Serotonine, dit maakt je slaperig
Iedereen ervaart ASMR op een andere manier en de triggers verschillen ook per persoon. Waar de ene rustig wordt van het horen van een bepaalde stem, krijgt de ander er de rillingen van. Deze laatste persoon wordt misschien weer heel ontspannen van aanrakingen.
Hersenorgasmes
“ASMR is een sensatie die sommige mensen ervaren als reactie op bepaalde visuele uitingen of geluiden,” zo stelde de eerste wetenschappelijke studie naar ASMR van de universiteit van Sheffield in 2018, “omschreven als een warme, tintelende en aangename sensatie die begint op de kruin van het hoofd en zich naar beneden door het lichaam verspreidt. De tintelingen worden ook weleens omschreven als ‘hersenorgasmes’.
Het wordt door wetenschappers niet serieus genomen, omdat ‘ASMR’ onnauwkeurig is en het klinkt als iets dat te maken heeft met genezende kristallen of aromatherapie. Maar honderdduizenden mensen ervaren dit zintuiglijk-emotionele fenomeen, dus ik denk dat het de moeite waard is om het te bestuderen.”
ASMR en de wetenschap
Tot nu toe is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor ASMR, al zijn er wel signalen dat veel meer mensen ASMR-gevoelig zijn dan we nu weten. Er zijn inmiddels meer dan 50 miljoen ASMR video’s op YouTube te vinden en er wordt ontzettend veel naar gekeken. Ik kan me er persoonlijk niets bij voorstellen dat ik een fluistervideo opzet, of voor m’n lol kijk naar iemand die een banaan eet. Ook gruwel ik van de aanrakingen bij de kapper en raak ik juist snel geïrriteerd door ASMR. Ik behoor duidelijk niet tot de 80% die van ASMR ontspannen wordt :) Hoe zit dat bij jou?
Gevoelig voor geluiden: misofonie
Dan is er ook nog misofonie, waarbij je geluiden van andere mensen walgelijk vindt. Mensen die luidruchtig kauwen, slikken of ademhalen bijvoorbeeld. Ook dat hoor je regelmatig voorbijkomen. Waarschijnlijk zijn dat mensen die helemaal gek worden van het bekijken van zo’n ASMR video. Ik vind het een interessant fenomeen. Ik wist wel dat je zintuigen je emoties kunnen versterken (hell, als ik een ijsje met aardbeien en slagroom proef voel ik me ook helemaal gelukkig), maar blij worden van etende, slurpende mensen? Het zien van zachte bewegingen? Of het tikken op een tafel? Nee, dat is niet mijn ding.
Daarom ben ik zo benieuwd naar jouw mening. Herken jij je in de tekst en ben je gevoelig voor ASMR? Dan zou ik je graag interviewen voor een artikel in dit online magazine. Stuur me een berichtje op Instagram!