Stories

Alles gaat mis! Deze fouten maakt iedere ondernemer

Leer van deze fouten die ik zelf maakte!

Fouten maken als ondernemer: welke business babe kan er niet over meepraten? Ik wel en ik durf dat ook best toe te geven. Ik heb heel veel fouten gemaakt in mijn bedrijven, ook in de succesvolle ondernemingen die ik heb gehad. Dit zijn ze, en hopelijk kun jij er iets van leren!

Mijn fouten als ondernemer

I want it all and I want it now: dat is zo’n beetje the story of my life. In sommige aspecten van mijn leven heb ik veel geduld, maar duidelijk niet als het gaat om zakendingen. Ik heb zoveel ideeën en wil het liefst alles tegelijk doen. Dat werkt niet, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Veel ondernemers kampen met keuzestress. Omdat ze zich niet willen focussen op 1 dienst of product bieden ze heel veel verschillende dingen aan, want als je een groot aanbod hebt scoort er vast wel iets toch? Wrong! Een gebrek aan focus leidt je af van je kernactiviteit. Bovendien is het voor klanten onduidelijk waar jouw expertise nou precies ligt. Als je het gevoel hebt dat er méér in je onderneming zit, kun je beter kijken of je je bestaande product of dienst kunt verbeteren, en daar je groei uithalen.

Verkeerde bezuinigingen

If you pay peanuts, you get monkeys. Soms heb je geluk en kun je met een budgetaankoop goede zaken doen. Maar meestal niet. Goedkoop personeel en bezuinigen op essentiële software zijn precies van die dingen die ik bedoel. Het kost je meer tijd en energie om dezelfde resultaten te behalen. Investeren loont, dus spaar liever wat langer door als je even geen budget hebt. 

Ik heb bijvoorbeeld lang op een 10 jaar oude laptop gewerkt. Het oude beestje deed z’n ding, maar toen ik een nieuwe kocht merkte ik pas dat ik veel efficiënter en sneller kon werken. Of toen ik personeel aannam en koos voor de goedkoopste kracht om geld te besparen. Fiasco!

Zaken doen met vrienden

Samenwerken met vrienden: ook iets dat regelmatig fout gaat. Ik heb het meerdere keren geprobeerd, maar in bijna alle gevallen ging dat compleet mis. Vriendschap weg, geld weg en een bak ellende als resultaat. Wil je toch samen met een vriend een bedrijf opzetten? Communiceer, communiceer en communiceer nog een keer. Maak schriftelijke afspraken, leg taken goed vast, ga niet uit van beloftes en zorg vooraf al voor een exit plan!

Luisteren naar de verkeerde mensen

Luisteren naar de verkeerde mensen is ook een fout die veel ondernemers maken. Iedere keer als ik meeging in de goede bedoelingen van mensen in mijn omgeving die vonden dat ik teveel risico nam, ging het inderdaad ook mis. Daardoor heb ik veel kansen laten liggen. Nu weet ik dat ik gewoon moet doen wat ik zelf wil. Ik ken mezelf en kan goede risico-analyses maken. 

Wanneer je een bedrijf wil beginnen gebeurt het regelmatig dat je wordt gebombardeerd met kritische vragen. “Zou je dat nou wel doen?”, “Wat nou als het misgaat?”, en “Hoe wil je daar ooit geld mee verdienen?”. Ik zeg: geloof in jezelf en in je idee. Laat je niet stoppen in jouw visie. Doe gedegen onderzoek naar je doelgroep en de levensvatbaarheid van je bedrijf vóórdat je je gaat inschrijven bij de KvK. En spring dan in het diepe! 

Leren van je fouten als ondernemer

Er is altijd wel een reden om dingen uit te stellen, maar als jij ervan overtuigd bent dat het gaat lukken (en er alles aan wil doen!) komt het goed. Mocht je avontuur dan om één of andere reden toch mislukken heb je in ieder geval een bak levenservaring opgedaan. En dat is ook heel veel waard! Zo heb ik zelf van mijn mislukte bedrijfsplannen geleerd wat voor mij níet werkt, en kon ik dat bij mijn volgende bedrijven vermijden. 

Investeren in de verkeerde dingen

Investeren in de verkeerde dingen. Tja, ook daar kan ik over meepraten. Ik kocht voor duizenden euro’s aan verkoopproducten in, om er later achter te komen dat niemand er op zat te wachten. Ondanks de mooie woorden en beloftes van de leverancier kieperde ik jaren later toch maar alles de prullenbak in. Hetzelfde gebeurt vaak met startende ondernemers: ze willen meteen goed van start en willen alles perfect. Een mooi ingericht kantoor, de beste programma’s en de perfecte visitekaartjes. Ik ben helemaal voor investeren in je bedrijf, maar denk goed na: heb ik dit écht nodig?

Ondernemer: focus je op winst, niet op omzet

Omzet is leuk, maar het gaat om de winst. Ik schreef er al eerder over in een ander artikel. Ik zie veel ondernemers zich focussen op het behalen van een topomzet…. om er na een tijdje achter te komen dat ze eigenlijk niets aan winst overhouden. Als dat een tijdelijke situatie is tijdens de opstart of groei van je bedrijf is dat geen probleem. Maar die situatie moet niet jarenlang voortduren natuurlijk. Inzicht in je financiën en je boekhouding is daarom super belangrijk.

Te lage prijzen

Wat is ook vaak zie, zeker bij jonge en startende ondernemers, is dat ze hun aanbod te goedkoop maken. Ze zijn bang dat klanten hen te duur vinden en dat er dan dus niemand koopt. Wake-up call: lage prijzen zorgen niet altijd voor meer klanten en de klanten die je wél binnenhaalt zijn vaak die negatieve, zeurende klanten die je helemaal niet wil. Bovendien zijn ze niet loyaal; als iemand anders het goedkoper aanbiedt zijn ze weg. Kijk dus kritisch naar je prijzen en stel ze correct vast op basis van de waarde die jij als ondernemer toevoegt!


Meer lezen?

Goh, ik zou nog wel uren kunnen praten over de veelgemaakte fouten van iedere ondernemer. Waarschijnlijk schrijf ik er binnenkort een vervolgartikel over. Heb jij in de tussentijd vragen over hoe ik een bepaalde fout heb hersteld, of wil je juist meer lezen over het vermijden van fouten, lees dan zeker eens deze artikelen of één van mijn andere Stories:

Geef een reactie

%d