Life

80 uur per week, nooit vakantie. Is dat je lot als ondernemer?

Altijd maar aan het werk. Hoort dat erbij als je ondernemer bent?

80 uur per week werken en nooit op vakantie kunnen gaan: welkom bij het ondernemerschap! Tenminste, dat is wat veel ondernemers denken. Zeker als je net bent gestart. En voor sommige ondernemers is het écht de harde waarheid. Zij kunnen moeilijk vrij nemen omdat de manier waarop zij hun bedrijf hebben ingericht dat niet toelaat. Altijd maar aan het werk en nooit vakantie: is dat je lot als ondernemer?

Nooit op vakantie als ondernemer

Op vakantie gaan is voor veel ondernemers lastig. Ben je in loondienst, dan worden je vrije dagen doorbetaald. Maar voor een ondernemer geldt dat niet. Niet werken = geen geld. Bovendien gaat het werk altijd door als je een zzp’er bent. Want ook gedurende jouw afwezigheid komen er mailtjes binnen, stellen klanten vragen en komen er altijd spoedjes tussendoor. En dat terwijl je zo toe bent aan rust! Is dit herkenbaar voor jou? Dan is dit artikel voor jou bedoeld.

80 uur per week werken

Of je makkelijk vrij kunt nemen hangt helemaal af van de manier waarop je jouw bedrijf hebt ingericht. Wanneer je bijvoorbeeld een winkel hebt, kun je niet zomaar de deuren dichtgooien. Maar ook als je met jouw business niet gebonden bent aan winkeltijden kun je het gevoel hebben dat je geen vrij kunt nemen. Ik geef je een voorbeeld van mezelf. Zoals je misschien nog weet heb ik 9 jaar lang een bedrijf gehad in de beauty (Je leest er meer over in dit artikel: Hierdoor nam ik de beslissing om met mijn beauty bedrijf te stoppen). In al die jaren heb ik amper vakantie gehad en was ik altijd aan het werk.

Waarom? Nou, ten eerste is de schoonheidsbranche een lastig iets. De marges zijn klein, dus moet je veel klanten hebben om een fatsoenlijke winst over te houden. De behandelprijzen in de markt zijn namelijk veel te laag. En omdat de prijzen zo laag zijn, is het moeilijk om goed personeel te vinden. Er komt simpelweg niet voldoende omzet binnen om ze een goed salaris te kunnen bieden. Tenzij je heel veel klanten behandelt dus. En dat deed ik, jarenlang.

Veel ondernemers zijn daarom genoodzaakt om zelf veel uren te draaien. Je moet wel, want de huur en je personeelskosten lopen altijd door. En terwijl jouw personeel recht heeft op betaalde vakantiedagen, neem jij als bedrijfseigenaar met moeite een weekje vakantie op. Om vervolgens op vakantie continu gestoord te worden met vragen. Weg rust! Op die manier kun je nooit op vakantie als ondernemer.

Kom uit je comfortzone

Ook in mijn omgeving zie ik ondernemers die geen vrij kunnen nemen. Bijvoorbeeld omdat ze alles zelf willen doen en werk niet uitbesteden. Omdat ze te lage tarieven vragen en daarom niet kunnen sparen. Maar ook omdat ze zich te verantwoordelijk voelen. Je bedrijf en klanten achterlaten; not an option.

Gelukkig kun je er wel wat aan doen, maar dit vereist dat je uit je comfortzone gaat en dat is niet voor iedereen weggelegd. Dit zijn tips die je binnen je bedrijf kunt toepassen, zodat nooit op vakantie kunnen gaan als ondernemer voor jou niet meer geldt.

Werk uitbesteden

Wanneer het werk alleen door jou gedaan kan worden, dan ben je gedoemd. Want dat betekent dat je inderdaad nooit vrij kunt nemen of ziek kunt zijn. Bekijk daarom of je je werkzaamheden op een andere manier kunt inrichten, zodat je in ieder geval een gedeelte zou kunnen uitbesteden. Een VA kan jouw social media overnemen, je telefoon opnemen en je mailbox bijhouden. Dat geeft al een stukje rust! 

Automatiseer je bedrijf

Zijn er veel handmatige handelingen nodig binnen jouw bedrijf, dan moeten die handjes fysiek aanwezig zijn. Jouw handjes in dit geval. Kun je niet een gedeelte van je werkzaamheden automatiseren? Bijvoorbeeld:

  • Klanten online afspraken laten plannen i.p.v. telefonisch
  • Digitale agenda’s en administratie
  • Werken vanuit de cloud zodat je plaatsonafhankelijk kunt werken
  • Software inzetten voor je marketing
  • Een goede FAQ op je website

Vaak kan er meer dan je misschien denkt. Ja, het kost geld, maar de rust die het oplevert is onbetaalbaar.

Zorg voor passief inkomen

Zolang je op basis van uurtje-factuurtje blijft werken, kost ieder uur dat je vrijneemt je een hoop geld. Probeer daarom een passieve inkomstenstroom te genereren. Dit inkomen vangt jouw afwezigheid op. 80 uur per week werken als ondernemer is niet nodig als je je manier van werken aanpast. Heb jij bijvoorbeeld al:

  • Een online cursus
  • Een e-book
  • Een abonnement voor je klanten
  • Een webshop met digitale producten

Ook hiervoor geldt dat er vaak meer mogelijkheden zijn dan je denkt. Het voordeel van digitale verkopen is dat je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Daardoor kunnen de verkopen doorgaan, ook als jij op het strand ligt. Laat de techniek het werk voor je doen!

Lees hier meer over een passief inkomen genereren: Passief inkomen: geld verdienen met niets doen

Verhoog je prijzen!

Heb jij het zó ontzettend druk dat je altijd maar achter de feiten aan blijft lopen? Dan is het tijd om je prijzen te verhogen. Je zult misschien een paar klanten verliezen, maar de klanten die blijven vangen dit omzetverlies op. Je hoeft simpelweg minder klanten te bedienen om hetzelfde te blijven verdienen. Of meer! Wees niet bang om een prijsverhoging door te voeren, je bent het waard. 

Let it go!

Mijn laatste tip: let it go! Zoals Elza ons al toezong, is het belangrijk om los te kunnen laten. Kun je dit niet, dan is jouw bedrijf de baas over jou en zul je altijd maar door moeten gaan. Richt je bedrijf op een andere manier in en wees innovatief en creatief in de manier waarop je dat doet. Besteed uit wat je kunt, automatiseer zoveel mogelijk, creëer een passief inkomen en verhoog je prijzen. Want ook jij hebt recht op vrije tijd!


Meer lezen?

Deze artikelen vind je waarschijnlijk ook handig:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: